Malfoyovo vyprávění nadchne nejen fanoušky Harryho Pottera

Malfoyovo vyprávění nadchne nejen fanoušky Harryho Pottera

Tisk

s kouzelnickou hulkou200V poslední době se na knižním trhu roztrhl pytel s autobiografiemi nejrůznějších osobností. Pokud mají co říct, tak o nich můžete zjistit více, a navíc si uvědomíte, s jakými démony bojují a jak se jejich život liší od toho vašeho. Jednou z nich je titul S kouzelnickou hůlkou a podtitulem Magické dospívání filmového čaroděje od Toma Feltona.

 

 

Osobně jsem Harryho Pottera četla na základní škole, byla jsem na něj také v kině, ale úplně vášnivá fanynka se ze mě nestala. Přesto beru celý svět Harryho Pottera jako jakýsi fenomén a na tuto knihu jsem byla zvědavá. Lákal mě i fakt, že ve filmech není Malfoy úplně tou nejoblíbenější postavou.

Kniha začíná předmluvou Hermiony, tedy Emmy Watsonové, ve které se čtenáři dozví, jaký mají mezi sebou vztah. Dále přiznává, že je moc ráda, že tuto knihu napsal, protože je to podle ní radost a dar. „Jsi básník, Tome. Způsob, jakým uvažuješ a jakým vyjadřuješ věci, je krásný, okouzlující, zábavný a vřelý,“ píše zde dále. Následuje celkem 27 kapitol popisující jak Tomovo dětství, první konkurzy a role, tak spoustu zážitků z natáčení Harryho Pottera, nebo dopady slávy. Hlavně v posledním jmenovaném případě je třeba ocenit vypravěčovu upřímnost, která je na celé knize podle mě nejcennější. Musím se přiznat, že jsem měla v závěru skoro slzy v očích.

Zpočátku jsem se bála, jestli knihu ocením, i když nejsem takzvaný potterhead a neodříkám každou hlášku, nebo si hned nevybavím nějakou scénu a podobně. Mé obavy se však velmi rychle rozplynuly a Feltonovy vzpomínky na natáčení mě naopak moc bavily.

"Alan znovu nic neřekl. Otočil se ke mně zády. Do hajzlu, pomyslel jsem si. Vážně jsem ho naštval.
Kdosi ze štábu zakřičel: „Jedeme znovu!“ Zaraženě jsme se vrátili do výchozí pozice. Znovu jsem si promlouval do duše. Prokristapána, Feltone. Ne abys mu šlápl na ten plášť. Ne, abys mu šlápl na ten plášť. Ne abys mu šlápl…
„Akce!“
Můžete mi věřit, že tentokrát jsem za Alanem cupital těmi nejmenšími krůčky, zatímco se konvoj Smrtijedů znovu pokoušel o své defilé. Udělal jsem malinkatý krůček…
Dva malinkaté krůčky…
Tři malinkaté krůčky…
„ÁÁÁÁÁ!“
Tentokrát to bylo horší. Celé Alanovo tělo se naklonilo dozadu a on ve snaze udržet rovnováhu roztáhl ruce jako vrtulník. (str. 278)

Vyprávění skvěle dokreslují také obrázkové přílohy na kvalitnějším papíře obsahující fotografie s popiskami. Mnohdy šlo o velmi zajímavý kontrast vidět Malfoye s jeho typickým úšklebkem a pak Toma vedle jeho blízkých.

S kouzelnou hůlkou bylo pro mě velmi milým překvapením. Tom Felton se ukázal jako skvělý vypravěč, moc se mi líbil jeho psaní, bavily mě například názvy kapitol a celkově se kniha moc dobře četla. Líbil se mi jeho přístup, často jsem se smála i valila oči a jak psali i někteří ostatní v recenzních, opravdu jsem měla pocit, že jsem s kamarádem na pivu a poslouchám, co mi říká. Kéž by takových bylo více autobiografií! Také jsem si při čtení říkala, jaké by to bylo, kdyby se Tom Felton pustil i do nějaké beletrie. Určitě bych po ní totiž sáhla!

Tom Felton je anglický herec, který se nejvíc proslavil rolí Draca Malfoye ve filmech o Harrym Potterovi. Hrál také ve snímcích Zrození Planety opic, Belle, Flash, Spojené království, Bitva v ústí Šeldy a v divadelní hře 2:22 A Ghost Story uváděné v londýnském West Endu. Žije v Londýně se svou labradorkou Willow.

s kouzelnickou hulkou

S kouzelnickou hůlkou
Magické dospívání filmového čaroděje
Autor: Tom Felton
Překlad: Daniela Reischlová
Žánr: autobiografie
Nakladatelství: Práh
Rok vydání: 2022
Počet stran: 416
Hodnocení: 91 %

https://www.prah.cz/s-kouzelnickou-hulkou-magicke-dospivani-filmoveho-carodeje-tom-felton


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

RICHARD TESAŘÍK – „Vášnivý rybář na divadelních prknech“

kali 200Do Divadla Kalich se od února 2015 vrací představení Tajemství od Daniela Landy. Jedním z hlavních představitelů bude i Richard Tesařík, který hraje také v představení Mauglí a Johanka z Arku. Zahrál si ve filmech Kvaska, Musíme si pomáhat či Pelíšky.a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Rychle mluvit, pomalu psát

lauren 200Gilmorova děvčata pro mě byl vždy seriál, který pohladí na duši a pobaví naprosto unikátními osobnostmi z malého městečka Stars Hollow v Connecticutu. Během dlouhých let opakování seriálu se mé sympatie k jednotlivým hrdinům zvětšovaly, a když do s...


Literatura

Dejte šanci poezii

7x7-poetickych-zastaveni200Český prozaik, básník a dramatik Jiří Raichl dal dohromady básnický sborník s názvem 7 x 7 poetických zastavení. Stojí za to?

 

...

Divadlo

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti získalo další dvě nominace na prestižní cenu

Cena Ravenhilla 200Po nominacích na Ceny divadelní kritiky, ceny Divadelních novin a poté, co se Slovácké divadlo umístilo v desítce nejlepších českých divadel, se v Uherském Hradišti radují zase. Od čtvrtku 8. dubna se slováčtí divadelníci chlubí i ...

Film

V prosinci vstoupí do kin dokumentární film o kapele Už jsme doma

SvetloPRozsviť světlo, ať je vidět je název nového celovečerního dokumentárního filmu, který je dvojportrétem lídra alternativní a dnes již legendární kapely Už jsme doma Miroslava Waneka a jejího dvorního výtvarníka, malíře Martina Velíška. Jen těžko bychom v Čechách našli dvojic...