Na konci října – smrtící virus srazí lidstvo na kolena

Na konci října – smrtící virus srazí lidstvo na kolena

Tisk

Na konci říjnaLidstvo 21. století se opájí představou, že zkrotilo přírodu a její zdroje. Věci západní civilizace jako teplo, elektřina či pitná voda bereme za samozřejmost a myslíme, či spíše doufáme, že tomu tak bude napořád. Ovšem v této knize nám příroda ukáže, že je třeba s ní počítat a že je naše civilizace velmi křehká věc. A ukáže to něčím, co je neviditelné a nevypočitatelné – virem.

Hlavním hrdinou je Henry Parsons, který odjede do utečeneckého tábora v Barmě, kam jej vyslala Světová zdravotnická organizace(WHO). V táboře se objevil virus a on má za úkol zjistit, o jaký virus se jedná. Hned po příjezdu však zjišťuje, že v táboře je něco, s čím se doposud nikdy nesetkal. Veškerý zdravotnický personál, který tam přijel, je mrtvý a s ním i polovina tábora. Ihned zkontaktuje WHO a nastoupí čtrnáctidenní karanténu. Hned po ní se snaží informovat všechny, s nimiž přišel do styku, mezi jinými i řidiče, který jej do tábora dovezl. Ke své hrůze zjišťuje, že onen řidič odjel na pouť do Mekky, kde se každoročně sjíždí několik milionů věřících muslimů z celého světa.

Ihned se do Saúdské Arábie vydá a setká se se starým přítelem, korunním princem Madžídem, který mu má pomoci v hledání. V Mecce už ovšem nemoc propukla a Henry navrhne jako jedinou možnost, aby se nákaza nerozšířila do celého světa, uzavření města. To se ovšem nezdaří a věřící se i za cenu, že jsou nakažení a mohou nakazit ostatní vrací do svých domovů.

Henry bojuje s časem, aby co nejdříve našel lék na tuto nemoc, ale zatím se mu to, a ani jeho kolegům, nedaří. Navíc vznikají konspirační teorie o tom, zda je virus přírodní, anebo vznikl v laboratoři. Společně s myšlenkami na vakcínu, myslí na svou rodinu – manželku Jill a děti. Chce se k nim dostat co nejdříve, ovšem všechna letiště jsou uzavřena a Saúdská Arábie vstoupila do války s Irákem, zároveň USA obnovila jaderný program proti Rusku. Jeho rodina je tudíž ve dvojitém nebezpečí – v nebezpečí viru a války. Uvědomuje si, že už nic nebude takové jako dřív, že se celý svět mění. A to je teprve začátek.

Lawrence Wright

Zdroj foto: prhspeakers.com

O autorovi:

Lawrence Wright (narozen 2. 8.1947) je americký spisovatel a novinář, který pracuje pro The New Yorker časopis, a pracovník Centra pro právo a bezpečnost při New York University School of Law. Wright je uznáván jako autor knihy literatury faktu z roku 2006 The Straight Tower: Al-Káida a cesta k 11. září. Za tuto knihu byl oceněn nejvyšším americkým oceněním – Pulitzerovou cenou. Wright je také známý pro svou práci s dokumentaristou Alexem Gibneyem, který režíroval filmové verze Wrightovy one man show Moje cesta do Al-Káidy a jeho knihy Going Clear .

Jeho román 2020 Konec října, thriller o pandemii, byl vydán v dubnu 2020 během pandemie COVID-19. V roce 1980 začal Wright pracovat pro časopis Texas Monthly a přispíval do časopisu Rolling Stone. Na konci roku 1992 nastoupil do týmu The New Yorker, kde pracuje jako novinář dodnes.

Ukázka z knihy:

Čtrnáct dní po setkání s nákazou Henry odhrnul cíp stanové celty a vyšel ven na zablácenou půdu tábora. Jeho karanténa skončila. Na obloze se krátce objevilo slunce a proměnilo vzduch ve vlažný vývar. Henry měl na sobě modré proužkované kalhoty a bílou košili od obleku – totéž, co měl předtím v Ženevě na zahajovacím večírku před začátkem zasedání. Jeho hůl spálili a zbytek oblečení taky. Teď se Henry brodil bosý blátem, neboť musel obětovat i jediné boty, které si na původně třídenní cestu do Ženevy vzal.
Na podpěrách kolem obvodu tábora byla rozmístěna světla, aby lékaři a vědci mohli pracovat ve dne v noci. Kolegové mrtvých lékařů z MSF vztyčili opodál dva nové stany.

Na konci října

Název: Na konci října
Autor: Lawrence Wright
Překlad: Jana Jašová
Žánr: thriller
Vydáno: 2020
Stran: 392
Vydalo nakladatelství: Prostor Nakladatelství s.r.o.
Hodnocení: 90 %

http://www.eprostor.com/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zapomeňte na neděli je krásný příběh z pohledu neurodivergentní dívky

Zapomeňte na neděliZvláštní lidi se setkávají se zvláštními lidmi. Bizarní a nevšední zážitek vám tato kniha přinese. Každý tu má nějakou libůstku, podivné chování, zvláštní radosti a nakonec je to vše podané úžasným vyprávěcím stylem Valerie Perrin.<...


Literatura

Sebepéče pro pečující

sebepece 200Sebepéče (a sebepochopení) je pro osobu, která je vystavena zátěži péče o potřebného, velmi důležitá.  Zásadně. Bez těchto nabitých baterek nelze darovat druhému to, co potřebuje. Pozornost, péči a hlavně laskavost. Kniha velmi citlivě vysvětluje,...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Jak se na internetu píše nejen o filmu

o filmu perexKdyž skončila doba výhradně tištěných médií s pisateli řekněme předem vybranými a do popředí se prodrala éra internetová, proměnil se i způsob psaní. Na internetových platformách – ať již písemných nebo audiovizuálních – se totiž může up...