Relaxace – brána k uvolnění těla i ducha

Relaxace – brána k uvolnění těla i ducha

Tisk

relaxace perex 200 1Na pultech knihkupectví se objevila další z řady knih zaměřujících se na relaxační techniky. Téma je to velmi vyhledávané, relaxaci člověk potřebuje v dnešním hektickém světě stále častěji jako svépomoc při tělesném i duševním přetlaku. Schopnost relaxovat je důležitá pro náš zdravý životní styl. Proto jsem se s chutí začetla do knihy Relaxační techniky pro tělo, dech a mysl spoluautorů Vojtěcha Černého a Kateřiny GrofovéOba se po dlouhou dobu danou problematikou zabývají a využívají ji ve své praxi psychologů. Očekávala jsem proto zajímavé inspirativní čtení. Kniha slibovala desítky cvičení, která nám pomohou načerpat sílu v práci, doma i v přírodě. Bonusem navíc měla být audionahrávka na přiloženém CD.


Po přečtení celé knížky musím přiznat, že jsem trochu zklamaná. Knížka připomíná stylem spíše skripta nebo studijní materiál k nějakému kurzu relaxace s nedostatečně provedenou jazykovou korekturou. V textu se objevuje řada gramatických i stylistických chyb. Rovněž obsahově se nejedná o špičkový text, jaký bych od renomovaného terapeuta, lektora a kouče očekávala.

Autoři podávají letmý přehled relaxačních technik využívajících práci s tělem (Schultzův autogenní trénink, Jacobsonova progresivní relaxace, jóga, Kum Nye, Čchi-kung, Tai-či, Alexandrova technika), práci s dechem (dechová cvičení, vědomé dýchání, pránajáma) a práci s myslí/vědomím (meditace, všímavost, vizualizace, afirmace/autosugesce), kde se vždy v jediném krátkém odstavci pokouší zachytit podstatu dané relaxační techniky. V tom spatřuji problém: na tak malém prostoru je velkým uměním shrnout zásady mnohdy rozsáhlých a složitých terapeutických konceptů. Na závěr knihy sice uvádějí seznam použité a doporučené literatury, kde si zájemce může postrádané informace dohledat, ale přesto bych uvítala podrobnější a více fundovaný pohled na podstatu jednotlivých přístupů k relaxaci a meditacím. Laikům by se tak více ozřejmil autorský výběr relaxačních technik a způsob jejich použití. Mám zkrátka pocit informačního chaosu, což se s cílem autorů, tj. získáním uvolněného, relaxovaného stavu, příliš neshoduje.

relaxace text

Abych však jen nekritizovala: líbí se mi civilní hlas Vojtěcha Černého na audionahrávce vzbuzující důvěru. A je pravda, že jednotlivá kratší i delší cvičení lze opravdu využít jak doma, tak v kanceláři (v open space to asi bude problematičtější, o továrnách nemluvě). Také oceňuji samotný nápad autorů publikovat osvědčená cvičení (byť některá chronicky známá), která ve své praxi používají. Mohou totiž inspirovat své čtenáře k práci na sobě samých a získání uvolněného stavu coby své vlastní přirozenosti, což by se v dnešní neklidné době skutečně mohlo hodit.

Relaxační techniky pro tělo, dech a mysl

Hodnocení: 60 %
Autor: Vojtěch Černý, Kateřina Grofová
Žánr: populárně naučná literatura
Nakladatelství: Edika (Albatros Media a.s.)
Rok vydání: 2015
Počet stran: 115


Zdroj foto: albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Představujeme Jumpboxing: „Cíl je jasný - zábavnou formou spojit radost a efektivitu.“

jumpboxing 200Jumpboxing je nový sport, který kombinuje kickbox se skákáním na trampolíně. Vyčerpávající výklad nám k němu podala jeho zakladatelka paní Zuzana Kubáňová. Nechte se nalákat na lekci jumboxingu!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jednorožci vždycky nemusí být hodná stvoření

skandar 200Skandar a zloděj jednorožců je prvním dílem fantasy od A. F. Steadmanové, která nyní vychází v Nakladatelství Host a zároveň také v dalších více než třiceti zemích. Jak uvádí nakladatelství, tak kniha se už před svým vydáním stala senzací anglo-ame...


Literatura

Pavel Stehlík – Do Temnoty

Do temnoty 200Kniha Do Temnoty není jen, jak titulní stránka napovídá, zpovědí českého vojáka v Afghánistánu, ale statečnou bitvou s těžkou bezmocí a umíráním po návratu domů. Autor seznamuje čtenáře se svojí životní cestou hovorovým až slangovým style...

Divadlo

78. sezónu otevře zlínské divadlo v novém sále: první premiérou bude Špína
mestke divadlo zlin sezona200Městské divadlo Zlín vstoupí v září do 78. sezóny. Diváci se mohou těšit na neobyčejně pestrou kolekci celkem jedenácti premiér: sedm ve Velkém sále, dvě ve Studiu Z a jednu v Dílně. Již nyní herci pracují na d...

Film

Spolu s filmem vychází i kniha o Všech dobrých rodácích

200filmO co všechno se Národní filmový archiv, už nějakou dobu pod novým vedením, zasloužil? Hodlá zastavit letitý, mimořádně záslužný a svou informační šíří nenahraditelný časopis Filmový přehled, v posledním roce odsouzený živořit ve výhradně internetové podo...