Další zajímavý fantasy příběh od Holly Blackové

Další zajímavý fantasy příběh od Holly Blackové

Tisk

nejtem200Vítejte v Nejtemnější části lesa. Právě tak se jmenuje zatím poslední u nás vyšlý román od Holly Blackové. Autorka velice populární Kroniky rodu Spiderwicků přichází se zajímavým fantasy pro mladé.

 

 

Městečko Fairford se nachází na místě, které obydlují i kouzelné bytosti přezdívaní Lesní lid. Jeho lidští obyvatelé se snaží s těmi magickými vycházet po dobrém, ale občas to prostě nejde. Turisti se sem sjíždějí zejména za tajuplným rohatým chlapcem, který již pořádně dlouhou dobu spí v nezničitelné skleněné rakvi. Jednoho dne se ovšem probudí a zmizí.
Sourozenci Hazel a Ben jsou odmalička svým spícím sousedem fascinováni. Hrají si na rytíře a on je jejich princem. Zmizení rohatého chlapce jim změní dosavadní život. Hazel se musí vžít do role rytíře, který byl v dětství pro ní pouze hrou. Její bratr může mnohé změnit svým hudebním talentem, který mnohé víly a elfy uchvacuje. Nastává jejich závěrečná životní zkouška.
Již jsem zmínil, že Holly Blackouvou si mnozí spojují zejména její účastí na poměrně dlouhé sérii s názvem Kronika rodu Spiderwicků. Tentokrát se ovšem pokusila vtěsnat zamotaný příběh do poměrně omezeného počtu stran. Jejich počet se zastavil nedaleko za hranicí dvouset, proto se rozhodně nejedná o nějakou bichli. Dokázala to autorka proměnit ve svůj prospěch nebo naopak přešlápla.
Celý příběh mi lehce připomíná všem známé Stmívání. I tentokrát se mísí temnější část odvaru s romantičtější omáčkou. Hlavní roli hraje zejména dívka Hazel, která má s magickými bytostmi co do činění. V těžkých úkolech jí pomáhá její bratr Ben, který je ovšem o něco méně vytížený. Kupodivu se v nepříliš složitém ději objevuje poměrně dost postav. Ať už těch kladných či záporných. Jedním z nich je i Jack. Jedná se o chlapce žijícího mezi lidmi, ovšem pocházejícího z magického světa.

nejtem


Celkově mě nadpřirozené bytosti trochu matou. V zásadě se z popisu jedná o elfy jak vyšité. Ovšem velice často jsou nazývány vílami či vílími kluky. Mají špičaté uši, jsou krásní a dokážou člověka uhranout. Jejich svět se nachází zejména v temné části lesa, jak napovídá samotný název. Jeho samotné prostředí není vykresleno do úplných detailů. Objevuje se jen v některých momentech a nakonec jsem si ho vlastně moc nedokázal představit.
Již zmiňovaná krátkost (alespoň pro mě) celé knihy může být pro někoho výhodou, naopak mnozí další čtenáři si raději libují v sáhodlouhých vyprávěních. U mě je to tak půl na půl. Menší počet detailů totiž velice dobře nahrazuje poměrně velká akčnost celého děje. Od začátku až do konce jste vhozeni do příběhu, který se s ničím příliš nemaže. Čtenář v něm nenajde mnoho hluchých míst a má stále postaráno o zábavu.
Najde se i několik násilnějších momentů a občas se kouzelná atmosféra zvrhne v trochu temnější. Přesto bych tuto knihu doporučil zejména mladším ročníkům. Hranice snesitelného se výrazně posunuli a dnešní mládež už téměř nemá zájem o nějaké nenásilné pohádky.
Nejtemnější část lesa není vůbec špatnou knihou. Přímo přetéká magickými bytostmi, boji a najde se i pár romantických okamžiků. Rozhodně to není moje top kniha, ale zároveň ji nechci příliš hanět. Pravdou ovšem zůstává, že by se mnoho částí dalo trochu rozvést a rozvětvit. Na druhou stranu tento fakt bude mnoha lidem vyhovovat. Prostě se jedná o takový fantasy příběh na pár večerů, který vás rozhodně neurazí.


Nejtemnější část lesa / The Darkest Part of the Forest
Autor: Holly Black
Žánr: Fantasy / Young Adult
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 336
Hodnocení: 70 %

( 1 hlas )

http://www.knihyomega.cz/eshop-the-darkest-part-of-the-forest.html
Zdroj foto: http://www.knihyomega.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Mařík: „Dan McCafferty byl úžasně pokorný člověk a přítel“

marik 200Rocková muzika přišla o jednu ze svých největších legend. V poledních hodinách 8. listopadu se po vleklých zdravotních potížích vydal zaklepat na bránu rockového nebe někdejší frontman skotských Nazareth Dan McCafferty. Zpěvák s nezaměnitelným “chrap...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Švadlena z Dachau – příběh, který vás chytí za srdce

svadlena perexUž jen ten název. Hned si myslíte, že víte, kdy a kde se bude příběh odehrávat. Už jste mohli číst mnoho knih, které v sobě nesly příběhy lidí z koncentračních táborů. Stránky plné vězňů, bestiálních trýznitelů, doktorů, kteří se snažili v tě...


Literatura

Řepkovo peklo s vybranou společnosti

denik ze dna perexTuto společnost by si sám nikdy nevybral, byla mu určena. On, známý fotbalista, Sparťan tělem i duší, ale také rebel, bouřlivák a provokatér, má mezi vrahy, zloději, feťáky, psychicky nemocnými a pedofily strávit 2,5 roku.<...

Divadlo

Pětatřicátý ročník festivalu Mezinárodní týdny tance proběhne on-line

mezinardodni tydny tance 200Pětatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tance ve střední Evropě, proběhne pouze ve virtuálním prostředí. Pořadatel festivalu, konzervatoř Taneční centrum Praha, rozhodl, že ...

Film

Norman a duchové aneb zombie komedie pro děti

norman a duchove plakatKreslený film Norman a duchové nabízí spoustu charakteristických postav lidí, dětí i zombie. Skvěle je vykreslena hlavní postavička Normana Babcocka, jedenáctiletého chlapce, kterému cht...