Domácí řeznická kuchařka – skvělá kniha pro milovníky masa

Domácí řeznická kuchařka – skvělá kniha pro milovníky masa

Tisk

rez200Nakladatelství Albatros Media nedávno vydalo nové aktualizované vydání Řeznické kuchařky od Jaroslava Dušátka z roku 1991 a přidalo knize přízvisko Domácí. Milovníkům masa se jistě budou sbíhat sliny už při pohledu na obálku a co teprve po nahlédnutí do jednotlivých receptů!

 


Text je rozdělen do šesti velkých kapitol: Zabijačky, Maso, Uzeniny, Než začnou hody, Něco do zásoby a Výroba uzenin dle starých receptur. Ačkoliv nese kniha název Domácí řeznická kuchařka, v žádném případě nejde jenom o recepty. V úvodu se čtenář kromě popisu zabijačky dozví zajímavé informace o rozdělení masa a jeho použití. Skvělá pomůcka pro ty, kteří stejně jako já v řeznictví trochu tápou. Následuje spousta tipů k nasolování a kořenění masa vhodného k uzení, popisy pracovních nástrojů a mnoho dalšího.
Recepty přibližují všelijaké masové dobroty, na jaké si jen vzpomenete – špekáčky, cigárka, debrecínské párky, turistický salám, různé klobásky a mnoho zabijačkových pochoutek v čele s tlačenkami, jitrnicemi, jelítky či huspeninou. Kapitola Něco do zásoby pak čtenáře provede uzením, a to nejen z hlediska masa, ale také technologicky. Jsou zde technické popisy udírny a její nákresy.
Závěr knihy je také velmi zajímavý, protože se zaměřuje na recepty ze starých kuchařek. Jazyk těchto postupů je trochu nemoderní, ale nemusíte se bát, že byste mu nerozuměli nebo si nevěděli rady. Posuďte sami úryvek z receptu na Nový salám:
„Na 5 kg libového masa vepřového se přidají 2 kg masa hovězího dobře rozmělněného a směs se okoření solí, pepře, marjánkou a maso se s něco málo vody prodělá. Do směse se pak přidá ½ kg tuhého tuku na větší kostky rozkrájeného. Dobře prohnětená směs se plní do širších střev hovězích dosti tuho a udí se teplým kouřem, po tom se uvaří. Krájí se za studena na tenké plátky.“ (str. 156)

rez


Kniha Domácí řeznická kuchařka je velmi praktická a troufám si říct, že mít ji doma je povinností pro každého, koho láká domácí zabijačka nebo má doma udírnu!


Velká řeznická kuchařka
Autor: Josef Dušátko
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPRESS, Albatros Media
Rok vydání: 2016
Počet stran: 164
Hodnocení: 100 %

( 2 hlasů )

http://www.albatrosmedia.cz/domaci-reznicka-kucharka.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Asfaltoví andělé – když víra zachází až příliš daleko

andele perexSvět se vlivem globalizace (jakoby) zmenšuje, to pociťuje asi každý z nás. Jeden by si mohl myslet, že když lidé žijí v multikulturních prostředích, že začnou být více tolerantní a otevření. Praxe ale tuto domněnku úplně nepotvrzuje. Například n...


Literatura

Jak se úspěšně učit?

Jak se ucit perexNení podstatné, jestli se učíte ke zkoušce do školy, rozšiřujete si své vzdělávání při zaměstnání nebo studujete čistě z vlastního zájmu. Důležité je ale vědět, jak se učit opravdu efektivně, aby vaše úsilí přineslo vytoužené výsl...

Divadlo

Inscenace Leviatan a Everyman uvede Ensemble Opera Diversa v brněnské Staré radnici

barton perex divadloRenomované hudební těleso Ensemble Opera Diversa uvede v pondělí 17. prosince v 19. 30 hodin ve freskovém sále brněnské Staré radnice inscenace Leviatan a Everyman. V obou vytvořil hlavní role dnes už pražs...

Film

Křečovitá taškařice Život je život/ dvojrecenze

zivot je zivot perexJak moc se liší pohled našich dvou redaktorů na komedii Život je život? Jan Jaroš uvádí: Milan Cieslar - po diváckém úspěchu "nekorektní" komedie Láska je láska - zjevně již opustil někdejší u...