Ella Woodward: Lahodně s Ellou

Ella Woodward: Lahodně s Ellou

Tisk

ella 200Kuchařka, která působí tak svěžím dojmem, jak jen to je možné. A to nejen svými recepty, ale i mimořádně bílou, pastelovou, čistou a vzdušnou vizáží. Nakladatelství Dobrovský by si zasloužilo za tuto kuchařku nějakou zvláštní cenu pro Nejčistší dojem z knihy, protože celkový dojem je prostě úžasný. Ještě nikdy jsem se nesetkala s podobně krásně lehýnce laděnou knihou. Hodí se pro prolistovávání v horkých letních večerech, kdy mimo jiné, nebudete mít chuť ani na těžké čtivo, ani na těžké jídlo.

Ella Woodwardová je vegetariánka a ze svého jídelníčku vyřadilo mnoho škodlivých potravin a to ze zdravotních důvodů. „Ze dne na den jsem se rozloučila s lepkem, mléčnými výrobky, rafinovaným cukrem, zpracovanými potravinami, adivity a masem. Byla to dramatická změna hlavně proto, že jsem do té doby byla živa zejména z těstovin s pestem, slaného party mixu a čokolády…“ Nebylo to pro ni ze začátku lehké, ale za půl roku si na nový jídelníček nejen zvykla, ale výrazně se zlepšil i její zdravotní stav.  V této knize Ella Woodwardová představuje více než sto receptů, které sama vymyslela a které předkládá čtenářům nejen k přesnému opakování, ale především k vlastnímu experimentování!

A to je výzva!
Nejlepší kuchařky jsou ty, ve kterých můžete s jídly experimentovat. Zdravá strava, rychlé večeře, jídlo, které si sbalíte mimo domov, mlsání, polévky, dobroty pro sváteční chvíle…. To jsou ideální výchozí body pro vlastní odvahu k pokusům v kuchyni.  Ingredience se tu v podstatě stále opakují a tak po několika desítkách receptů tak nějak chytnete pod kůži její švih a styl a mohou vás začít napadat vlastní recepty.  Překvapily mne nápoje, horký zahřívací nápoj z kurkumy, jídla, která těší duši a která dodávají obrovské množství vitální energie. A jakým způsobem třeba umí Ella vylepšit bramborovou kaši.
„Tento recept věnuji svým sestrám, protože jsou úplně závislé na bramborové kaši! Když se jich zeptá, co chtějí k večeři, tak mi skoro vždycky odpoví „kaši“, proto musím být trochu kreativní a různě ji obměňovat, aby se jim nepřejedla. Vaření ve slupce dodá bramborám skvělou konzistenci, zatímco hořčičná semínka, římský kmín a drcené chilli vytvoří lahodnou a bohatou chuť. Je tužší než běžná bramborová kaše, zejména díky restované zelenině a křupavému kadeřávku, což mi vyhovuje. Pokud toužíte po vydatném jídle plném výživných látek, pak potřebujete právě tohle!“

Hezký papír!
Miluju knihy, které nemají lesklý papír. Tady díky tomu nádherně vynikla čistota, kterou by jinak lesk určitě rušil. Všechno je jemně, pastelově laděno do bílých, béžových barev, vintage stylu a moderní jemnosti, strohosti a občas květinkové roztomilosti. Stejné jsou nakonec i recepty. Okamžitě máte chuť si je vytvořit. Třeba ty krémové carbonara špagety, kde je krémem obalující špagety krém z kešu oříšků. Do toho žampiony a hrášek, neuvěřitelné podráždění chuťových buněk. Skoro máte pocit, že si na ty obrázky musíte sáhnout, ochutnat… Vazba knihy je pevná, trvanlivá, je to kniha, která je prostě poctivá a tvrdé desky trvanlivé. Nemusíte se bát, že se vám někde udělá oslí roh nebo že se kniha bude otravně zavírat, pokud jí pustíte z rukou. Sláva tvrdým deskám a poctivé vazbě! Jsem si jista, že tato kniha si tuto mimořádnou péči rozhodně zaslouží a Lahodně s Ellou mne ponouklo k tomu, abych se podívala i po dalších Elliných knihách. Nápady má totiž skvělé a co miluju je používání stejných surovin, protože když už si jednou koupíte kvůli receptu třeba datlový sirup, tak uvítáte i mnoho dalších receptů, ve kterých je použit. Prostor pro vlastní poznámky v knize je pak příjemným bonusem! A protože celá kniha působí jako čistý něžný diář, je skoro nemožné odolat tomu si do této knihy napsat své vlastní receptové nápady.

ellaNázev: Lahodně s Ellou (Deliciously Ella Every Day)
Autor: Ella Woodward
Přeložila: PhDr. Šárka Hroudová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Dobrovský, s.r.o.
Rok vydání: 2016
Počet stran: 251
Hodnocení: 95%
Zdroj foto: Knihy Omega
Odkaz na web: www.knihyomega.cz 

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Organizátoři konference Symposium: „Letos jsme se hodně zaměřili na marketing, zdroje financování a obchod.“

symp200V Brně se bude 19. – 20. listopadu na Podnikatelské fakultě VUT konat podnikatelská konference Symposium. Ta návštěvníkům nabídne v sérii přednášek mnohé praktické informace. Přednášky upozorní na počítačové úskalí mladých podnikatelů, pomohou s přípra...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Je to má sladká Pusinka nebo úplně cizí dítě?

Ptá se Alice poPusinka návratu z wellness pobytu na zotavenou po porodu. Ona se vlastně ani neptá. Ona ví. Nejhorší noční můra všech matek se zhmotňuje do reality. Velmi poutavá anotace románu mne zaujme na první dobrou. Mrazivá titulní stránka s dětskou postý...


Literatura

Literární událost podzimu? Nový Lars Kepler!

zrcadlovy-muz 200Od vydání poslední knihy Larse Keplera uběhly dva roky, a tak není divu, že se na další novinku příznivci této spisovatelské dvojice těšili a napjatě vyhlíželi její vydání.

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Kozímu příběhu nepomohl ani sýr

kozi pribeh se syremPřed čtyřmi roky natočil Jan Tománek Kozí příběh - pověsti ze staré Prahy a kolem nerozlučných protagonistů, Kuby a jeho mluvící kozy (ale nikoli tak užvaněné jako osel ve Shrekovi), rozvinul napínavé ...