Bublifuk do třetice – vstup na vlastní nebezpečí

Bublifuk do třetice – vstup na vlastní nebezpečí

Tisk

bublifuk 200Léto je před námi a ve volném čase si lze mj. pročíst třetí díl dobrodružné komiksové revue Bublifuk, která láká své čtenáře tajuplnou výzvou „Vstup na vlastní nebezpečí“. Dozvídáme se, jak se odvíjejí osudy hrdinů všech příběhů předchozích dvou dílů. Sympatická dvojice Fernando a Stella autorů Jiřího W. Procházky a Vojtěcha Šedy stále předbíhají svoji dobu italské renesance a při řešení svízelné situace svého dědečka vynalézají padák. Zachrání tak lidský život a inspirují nás k výrobě vlastního padáku. Je to pěkná inspirace, jak vyplnit volný čas, nepřeje-li nám právě počasí.


Prakomiksy, které píše Tomáš Prokůpek, se tentokrát zabývají explodujícím kuřatům a jiným americkým vynálezům. Půl století před zrodem Supermana u nás vycházely první obrázkové americké seriály. Za pozornost stojí zejména Frank Morris Howarth (1864–1908). Byl zřejmě prvním americkým kreslířem, jehož komiksy u nás opakovaně vycházely. Nejraději kreslil humorné příběhy lidiček s velkými hlavami a vypoulenýma očima a veselé zvířecí příběhy. Inspiroval některé tuzemské tvůrce, např. Karla Ladislava Thumu, který byl představen v prvním čísle Bublifuku.
Dobrodružný příběh Piráti na suchu autorů Kláry Smolíkové a Lukáše Fibricha pokračují epizodou Zlatý muž. Karlos s Alfonsem a s mluvícím papouškem Krákorou zachrání před piráty svůj zlatý poklad velmi chytrým a rychle provedeným nápadem. To jsem zvědavá, co je čeká příště?
V komiksu Jak se dělá komiks nám tentokrát Klára Smolíková s Viktorem Svobodou vysvětlí, jak starý je komiks. Komiksomil, hlodavec Chlup, jde navštívit svého dědu Drápa. Ten mu objasní, že komiksy znají lidé od nepaměti. Nakonec oba zadávají čtenářům malý kvíz. Mají správně spojit ukázky kreseb se správným obdobím a zemí. Takže nás čeká nejen zábava, ale také poučení a opět příjemné strávená chvilka.
Píp & Půp, které stvořilo autorské duo Martin Šinkovský a Ticho762, také zažívají nové dobrodružství. Píp vytvoří nový vynález – ionizovaný nukleo-dynamo-termický supermagnet, který při správném naprogramování ovládne cokoliv. Pochopitelně se o něj začnou zajímat armádní roboti…. Velmi mě baví humorné nápady obou autorů (např. odkazy typu: * HRA: SOLITAIRE, HISTORIE: ZEPTEJTE SE RODIČŮ) a už se zase moc těším na další pokračování.
Také komiksový seriál Zelený vlk, který píše KIMEA a kreslí Karel Jerie, se mi líbí. Zelený vlk z Hvězdy vlků Avižem hledají lék, který by vlkovi vrátil původní podobu. Musí vyluštit hádanku, aby postoupili ve svém hledání. Vše je na dobré cestě, ale podaří se napít léčivé vody z kouzelné kašny? A my máme o čem přemýšlet: kdo jsou král a královna a jaké nástrahy postaví před naše přátele? Prý se to příště snad dozvíme!
Tři mušketýři, které volně podle předlohy světoznámého spisovatele Alexandra Dumase překreslil do komiksové podoby Petr Kopl, pokračují třetí kapitolou nazvanou „Proti všem“. D´Artagnan je v centru všeho dění. Vyzve na souboj tři mušketýry: Athose, Portose a Aramise. Seznámíme se také s kardinálem Richelieu i Ludvíkem XIII. Všude se kují samé intriky… A v příštím díle se prý strhne velká mela! Těšme se! Tři mušketýři jsou už tak profláknutí, že byste zde nic nového nehledali, ale velmi mě baví jak výtvarné provedení, tak textové hlášky Petra Kopla.
Hilfréd Hubertus Babočka, kterého stvořil Tomáš Kučerovský, je dobrodruh jaksepatří. Sourozencům Péťovi a Péti vypráví jejich zábavný a tajemný strýc Babočka humorný příběh o tom, proč dodnes na poště panuje chaos. Zachovává při tom svůj charakteristický suchý anglický humor a klid gentlemana, kterého nerozhází ani úhlavní nepřítel hrabě Soplowski, ani jeho nezdárný synovec a neteř.
Trampoty principála Piškoty se tentokrát týkají velké cirkusové loupeže. Otec a syn artisté ochrání cirkus odvážným číslem před zlodějem. Jiří Walker Procházka a Petr Šrédl mají cit pro pointu a na jediné stránce jsou schopni zachytit svůj nápad a výtvarně jej dokonale rozvinout.
Jako vždy končíme příběhem knihomola Bubu. Příběh o tom, jak Bubu vařil bubuláš nakreslila Bára Buchalová na námět Ondřeje Buchala. Je to ukázka krásné hry s češtinou, která mě moc potěšila.
Celá komiksová revue mě doopravdy velmi baví. Všechny příběhy jsou zábavné, vtipné, výtvarně přitažlivé. Je to poutavé čtení pro nás i naše děti (nejlépe spolu), je-li špatné počasí nebo před spaním. A tak se zase těším na další díl, který by měl vyjít v říjnu 2016 pod názvem Stoupáme vzhůru. Autorům držím palce a nám, čtenářům (rodičům i dětem), přeji co nejvíce takhle povedených časopisů.

bublifuk

Název: Bublifuk 3 – komiksová revue pro holky a kluky  
Editor: Klára Smolíková
Žánr: komiks
Nakladatelství: Triton Praha
Rok vydání: 2016
Počet stran: 32
Zdroj foto: Triton Praha

Hodnocení: 100 %

( 4 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

CO NEVÍTE O TERORISMU

TERORISMUS 200Vědecké studie nebývají určeny širokému okruhu čtenářů. Někdy však vznikne výjimka, která dokáže upoutat i běžné čtenáře. Taková je knížka Josefa Krause o Íránském státním terorismu, která vyšla koncem minulého roku v nakladatelství CDK. Úče...


Literatura

Bylo nebylo – Once Upon a Time

bylo 200Pohádkový příběh v realistickém světě, to jest dílo Bylo nebylo. Dost diváků knihu může znát ze seriálové adaptace, jež nese název Once Upon a Time, a právě jejich ohlasy tvrdí, že tuto knihu je nejlepší číst po zhlédnutí seriálu. Ovšem je to pravda?

Divadlo

Recitál Marta se pro velký úspěch bude na Letní scéně Musea Kampa hrát také v září!

marta 200Zájem diváků o divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s přibývajícími reprízami neklesá, všechna červencová a srpnová představení jsou vyprodaná. Pořadatelé proto zareagovali na intenzivní poptávku po vstupenkách přidáním dalších termínů ...

Film

Jak vypadá láska mezi regály?


laska medzi regalmi perexChristian je rváč a muž s pochybnou minulostí. Tuhle životní etapu už má ale za sebou a jako svůj nový začátek si zvolil práci doplňovače zboží v supermarket. Nečeká ho tam žádná zářivá kariéra, jeho nejlepší pers...