Zpátky v devadesátkách

Zpátky v devadesátkách

Tisk

svobodna a divoka perexDnešní doba miluje retro. Prvky evokující různé epochy 20. století se znovu objevují v módě, designu, umění... a v neposlední řadě se s nimi setkáváme na knižních pultech. Většinou se jedná o časosběrné publikace navracející se do reálného socialismu - uveďme například známou sérii Retro ČS či humoristicky pojatou řadu Po práci legraci. Nedávno se ale objevila kniha, která tak daleko do minulosti nesměřuje a přece má vedle výše uvedených titulů své čestné místo. Jmenuje se Svobodná a divoká 90. léta.

Když jsem zaregistrovala, že nakladatelství Radioservis vydalo knihu o devadesátkách, trochu mě to zaskočilo... Ono je to tak - ač už mi pomalu táhne na třicet, stále samu sebe vnímám jako příslušnici „mladé generace". A teď se najednou objeví Dušan Radovanovič a dá se svým kolektivem dohromady důkaz, že už úplně nejmladší vlastně nejsem. Pamatuji totiž dobu, která nejenže vykazuje známky retro, ale navíc je z dnešní perspektivy již historicky uchopitelná.

Svobodná a divoká 90. léta čtenáře nenásilnou formou provázejí myšlenkovými proudy porevoluční dekády. Nahlížíme na společenské trendy, politické kauzy, realitu všedního dne a sledujeme artefakty pro tuto dobu typické. Každý jednotlivý střípek mozaiky je popsán krátce, objektivně, výstižně a často též s humorem. Osobně jsem si zavzpomínala třeba na módu šusťákových souprav, na masovou oblíbenost telenovely Esmeralda, bizarní hit jménem Tamagoči nebo na zmrzlinářský vůz Family Frost a jeho neodbytnou znělku.

Na závěr bych ráda poznamenala, že se jedná o profesionální projekt. Na vytváření obsahu se podílelo Rešeršní oddělení Českého rozhlasu ve spolupráci s dalšími autory, přispěvateli a institucemi (za velkou část obrazového materiálu kniha například vděčí Ústavu pro soudobé dějiny a Národnímu muzeu). Samotné texty byly navíc sestavovány po dobu více než jednoho roku a myslím, že to stálo za to - výsledkem je totiž reprezentativní celek, který čtenářsky přívětivou formou nastiňuje vývoj a nálady v rámci jedné svérázné epochy.

Pokud si tedy chcete osvěžit vzpomínky na devadesátá léta, místy se zasmát a případně se něco i dozvědět (tady mluvím hlavně o mladších ročnících), vřele doporučuji po této knize sáhnout.

 

svobodna a divoka obalka

 

Svobodná a divoká 90. léta
Editor: Dušan Radovanovič
Autoři: Dušan Radovanovič, Marcela Blažková, Irena Buršová, Tomáš Dufka, Ondřej Franta, Silvie Havelková, Pavel Hrabica, Zuzana Kubišová, Josef Kučera, Petra Kultová, Tereza Liepoldová, Martina Poliaková, Vendula Prokůpková, Petr Šmíd, Miroslav Tomek
Návrh úpravy a grafická úprava: Filip Blažek
Nakladatelství: Radioservis a.s.
Rok vydání: 2017
Počet stran: 168
ISBN: 978-80-87530-15-3


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pohádky z kočičího pelíšku

Pohadky pelisek 200Nakladatelství CPress  ve společnosti Albatros Media přináší nejmenším čtenářům příběh neposedného a popletého kocourka, jehož veselé příhody sepsala a ilustrovala Magda Jelínková Nováková.

 ...


Literatura

Katja Kettu: Porodní bába

Porodni baba 200Má milá, máš „hřívu máš jak kobyla a stehna jak mladý hříbě“. Tak tato citace by mohla charakterizovat jeden extrém knihy. Naprosto živočišný, ale veskrze pozitivní. Na druhé straně pak je množství krutých syrových obrazů války probíhajíc...

Divadlo

MACBETH – Too Much Blood, klasika tak trochu jinak

ldy MacbethDivadelní adaptace jednoho z nejznámějších děl mistra dramatu, Williama Shakespeara, v podání českého filmového a divadelního režiséra a dramatika Davida Jařaba svou nevšedností a minimalismem, až komiksovou stručností textů a precizním zpodobn...

Film

Šarlatán získal pět nominací na Ceny české filmové kritiky

Sarlatan 200Příznivé přijetí nového českého dramatu režisérky Agnieszky Holland Šarlatán tuzemskými filmovými novináři stvrdilo první lednový týden pět nominací na Ceny české filmové kritiky, včetně těch v kategoriích Nejlepší film, režie a scénář. Své soš...