Seznamte se s richhikingem

Seznamte se s richhikingem

Tisk


jak jsem stopoval letadlo 200Nedávno vyšla v edici Bizbooks zajímavá knížka s poutavým názvem Jak jsem stopoval letadlo. Její autor, Stanislav Gálik s tímto tématem také objel republiku se sérií přednášek, protože rozhodně má co předat…

 

 

 

Stanislav Gálik je na první pohled velmi úspěšný mladý muž – velmi brzy založil svou firmu, byznys skvěle fungoval a on pokračoval v různých aktivitách, dále vyučoval a také se snažil pomáhat mladým lidem s počátky podnikání. Pak však nastal zlom a on cítil, že potřebuje změnu a přemýšlel, jak to udělat a tak se zrodil „Richhike“, slovo vycházející z termínů „hitchhike“ (stopovat) a „rich“ (bohatý). Jeho cílem nebylo ani tak projezdit svět, ale hlavně zjistit, jak přemýšlejí bohatí lidi, jak pozitivně ovlivňují svět a jak to může ovlivnit jeho. Myšlenka byla jednoduchá – začít jedním člověkem, strávit s ním čas a nechat se od něj spojit opět s někým bohatým a zajímavým a postupně se posouvat dál a načerpávat inspiraci.

Richhike je tedy rapidně jiné stopování, než o jakém jste zvyklí číst v cestopisech. Ti, které Stanislav Gálik potkává, jsou na jednu stranu taky jak z jiného světa, kdy si kupují drahá auta čistě pro radost a proto, že je nikdo nemá, ale na druhou mají pevně utříbené hodnoty a uvědomují si například, že čas strávený s rodinou je mnohem více než peníze.

Kniha je psaná deníkovým stylem, je rozdělena na kapitoly a děj se posouvá přirozeně.  Navíc je vše prokládáno různými malými ilustracemi nebo zdůrazněnými důležitými citáty a myšlenkami. Z tohoto pohledu si typografie zaslouží pochvalu. To se nedá říct o horním okraji stránky, který je výrazně menší než tomu bývá zvykem a oči si na to musejí zvykat.

Jak jsem stopoval letadlo je příběh, který se čte opravdu rychle. Čtenář se také brzy naladí na Stanislavovu vlnu, užívá si jeho stylu humoru, až má dojem, že se s ním zná dlouho a vše mu vypráví někde na pivu. I když je pravda, že na začátku byste mu za jeho sobecký přístup nejraději nafackovali… Nicméně mě potěšilo, že se čtenářům nesnaží nic vnucovat, necpe mu různá moudra přímo před nos s tím, že se nimi musí řídit – spíše jim ukazuje, co to znamená pro něj.

„Sunil jezdil v čistě elektrickém BMW. Manželka Naina má vůz od Tesly, dcera hybridní model Toyota Camry a rodiče Toyota Prius plug-in hybrid. Jak se mi opět potvrdilo, automobilismus je téma, které baví muže všech národů, věků i povolání. První večer jsme strávili tím, že jsme šli projet všechna čtyři auta a srovnávali jsme je jako největší motorističtí novináři. Domnívám se, že každý muž na světě o této práci vlastně sní. Celý den jezdit v autech. Zkoušet je. Testovat. Pak si o nich povídat. To by se nám líbilo… Přemýšlím, jaký je ženský „dream job“? Testerka wellness center? Nebo recenzentka bot? Možná… (str. 94)

Stanislava Gálika jsem viděla na konferenci, kde přednášel o snech - o jejich dosažení, sdílení, plnění). Tento mladý muž dokázal zaujmout na první pohled a po přečtení této knihy to vše dává ještě větší smysl.

Stanislav Gálik se narodil 16. června 1986, studoval psychologii, mediální a komunikační studia. Založil módní značku Galard, řídil inovační centrum Unifer a také přednášel psychologii přesvědčování a neuropsychologii rozhodování na Masarykově univerzitě v Brně. Stanislav Gálik je také autorem knihy Psychologie přesvědčování.

jak jsem stopoval letadlo


Jak jsem stopoval letadlo
Autor: Stanislav Gálik
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Bizbooks
Rok vydání: 2016
Počet stran: 237
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kariéra není všechno a já chci hlavně spokojeně žít, říká herečka Vendula Fialová

foto vendula perexZatímco televizní publikum ji zná coby rosničku z Dobrého rána ostravské televize, pro publikum, které chodí Moravského divadla v Olomouci, se zavedla jako herečka mnoho proměn. Zatímco na začátku svého olomouckého angažmá vytvoři...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Wendy Kennedy, Tom Kenyon: Velký experiment

 

veČerví díry existují? Jak je doopravdy silná naše vůle? Jsme opravdu šlechtitelským pokusem mimozemských civilizací? No, připravte si k této knize velkou zvědavost a sem tam ochotu něco odložit stranou, abyste se k tomu možná po přečtení dalších stránek za...


Literatura

Komiks, který nezklame? Ghost Rider: Cesta slz

ghost rider cesta slzTak takhle nějak to má vypadat. Vezmete si do ruky komiks a očekáváte skvělý příběh, který doplňuje mnoho akce, nádherná kresba a i nějaké to morální ponaučení. Ghost Rider: Cesta slz vás zaručeně nezklame. Jedná ...

Divadlo

Scapino a mafiáni na jevišti zlínského divadla

MDZ Scapino 200Ostře nabitou komedii Scapino v režii Romana Groszmanna uvede Městské divadlo Zlín v sobotu 4. listopadu v 19 hodin ve Velkém sále. Méně známou Molièrovu komedii Scapinova šibalství nastudoval režisér ve vlastní adaptaci. Původní příběh, ...

Film

Všechno nejhorší 2

vsechno nejhorsi  perexVysokoškolačka Tree byla nucena pořád dokola prožívat ten samý den, na jehož konci ji vždycky zabil vrah v masce maskota její univerzity. Z téhle časové smyčky se dostala tak, že odhalila totožnost svého vraha a poslala...