Máš jen jednu šanci. Utíkej!

Máš jen jednu šanci. Utíkej!

Tisk

kyvadlo perPříběh zdánlivě obyčejného muže s minulostí, která ho bude pronásledovat až do posledních dnů. Ale ani po odchodu z armády se nedočká zaslouženého odpočinku. Ta pravá hrůza ho teprve čeká a po nevydařené vraždě se John Wallace stává lovnou zvěří.  

 

Adam Hamdy přichází s novým přírůstek z řady psychologických thrillerů označovaných jako jeden z nejlepších titulů roku 2016. Kniha Kyvadlo vypráví příběh Johna Wallace, muže, který dříve pracoval jako válečný fotograf a zažil hrůzy, které válka přináší. Po odchodu z armády, naplněn děsivými vzpomínkami, se ocitá v situaci, kterou si nepředstavoval ani ve zlém snu. Muž v masce s vervou utahuje smyčku kolem jeho krku a John ví, že je pozdě. Pád na zem způsobený utrženým trámem mu poskytne jedinečnou šanci utéct. Ale má jen jedinou šanci, protože vrah je mu neustále v patách. Vrah je připravený Johna zabít a má proto dobrý důvod, ale jaký? Kromě boje o vlastní život začíná hlavní hrdina pátrat také po vrahovi a po důvodu, který ho dohnal k tomu, aby s ním jednou provždy skoncoval.


Příběhu nechybí nic, co by měla dobrá kniha mít. Oceňuji hlavně charakter hlavního hrdiny, protože právě „nepovedená“ hlavní postava mě mnohdy přinutí knihu odložit. V tomto případě je John Wallace poměrně sympatický muž se svými klady i zápory a s tajemnou minulostí, která mu dodává charakter. Nic nemůžu vytknout ani samotnému ději, který je už podle anotace (ZDE) napínavý a v tomto případě opravdu nezklame a je přesně takový, jaký se tváří být. I přesto zde ale bylo něco, co mi příliš nesedlo. Myslím, že vynechání nebo zkrácení některých pasáží by knize prospělo, ale i tak je to povedený příběh, který si zaslouží pozornost všech milovníků tohoto žánru. Kniha je prvním dílem plánované trilogie a jsem upřímně zvědavá, zda Hamdy drobné nedostatky odstraní a druhý díl mi vyrazí dech.

kyvadlo 1


Název: Kyvadlo
Autor: Adam Hamdy
Překlad: Jiří Chodil
Odpovědná redaktorka: Jitka Hanušová
Jazykový redakce: Iva Čejková
Technická redakce: Monika Chomiaková
Korektura: Dana Chodilová
Obálka: Zeněk Mareš
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání, 2017
Hodnocení: 80 %


Zdroj foto: www.xyz.cz

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Věřím, že píšu pohádky tak, aby bavily i dospělé

Pohádková LídaOd dětství má ráda pohádky, dlouho se věnovala psaní poezie a chtěla být spisovatelkou. A tou se nakonec stala, když v roce 2014 vydala své první tři knížky věnované dětským čtenářům. V současné době připravuje Ludmila Bakonyi Selingerová ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výpověď tří sester - jejich životy a lásky

jsme prece sestry perexDie Welt zhodnotil tuto knihu stručně: „Poutavý rodinný příběh“. Nerada opisuju z knih a používám myšlenky někoho jiného, nemá se to dělat, je to neetické. A navíc vy čekáte můj názor. Ale s tím, co jsem si přečetla ...


Literatura

Barbara Larriva: Poppy

Piranesi 200Poppy mne oslovila ve dvou čtenářských rovinách. První byla celkem běžná: je to opravdu příjemný duchovní příběh, který řeší problém pokažených rodinných vztahů a následného uvědomění si svých chyb a odpuštění. A druhá rovina mne chytila za s...

Divadlo

Macbethovi ožívají, les se dává na pochod!

macbeth 200Macbeth ztvárněný Markem Němcem vykročil vstříc svému osudu. Na Letních shakespearovských slavnostech, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, odstartovaly přípravy letošní premiéry.

...

Film

Vrabčáka Ríšu čeká další dobrodružství – Letíme 2 je právě v kinech

Letime 2 200Zábavný animák pro celou rodinu v podobě velkolepého ptačího dobrodružství je zpět! Malý vrabčák Richard stále žije se svou rodinkou čápů, která ho vychovala. Tak jako každý rok se chystají přezimovat u Velkého jezera v severní Africe, a Richard...