Pozor, letní čtení! Radka Třeštíková – Osm

Pozor, letní čtení! Radka Třeštíková – Osm

Tisk

Osm perexNakladatelství Motto v červnu vypustilo do světa novinku Radky Třeštíkové Osm. Tedy přesně včas, aby ženy, dámy, paní měly o dovolené co číst. Čeká nás vztahový román s detektivní zápletkou. Těšíte se?


Radka Třeštíková (* 1981) patří mezi nejprodávanější české spisovatelky. Debutovala v roce 2014 s prvotinou Dobře mi tak, o rok později vydala román To prší moře a v následujícím roce vydala úspěšnou knihu Bábovky.

Osm Trestikova

Mladá žena je nalezena postřelená. Leží v nemocnici, ale nic si z doby před několika měsíci nepamatuje. Tak začíná příběh Míši, která v lidech kolem sebe probouzí ochranitelský komplex, a několika dalších postav. Ze začátku se jedná spíše o detektivní vypravování, postupně to však rozbředne do linky o vztahových stereotypech. A to je, alespoň z mého úhlu pohledu, škoda.

Autorka chytře rozpletla dějovou linku a zamotala ji – začínáme větší kapitolou Skoro konec, pak následuje Začátek, prostředek, Konec a Začátek. Nezvyklé uspořádání mně osobně moc nesedlo – úvod byl množstvím postav ale i zašmodrchaností děje tak zamotaný, až jsem měla chuť s knihou skoncovat.

Postavy byly vymazlené, jejich popisu bylo věnováno spousta prostoru. Posuďte sami: Alice se vážně snaží. Alice každé ráno zdraví slunce. Alice pravidelně chodí do posilovny, na kosmetiku, na manikúru, pedikúru i ke kadeřnici, kde si nechává upravovat vlasy ve stylu Marilyn Monroe, protože kdysi kdosi Alici řekl, že se jí podobá. Alice nevynechává jediný firemní večírek, vlastně žádný večírek. Alice chodí na jógu, na kurz vaření, kurz kreslení, záchranářský kurz, kurz španělštiny a kurz keramiky, i když tam s ní chodí akorát divné holky, co se ani neholí v podpaží, tam už chodit nebude, ona si potřebuje najít chlapa, ne uhňácat vázu. (str. 82)

Přijde mi, že Osm je kniha také o tom, jak ženu vnímá společnost a o tom, že bez chlapa nejsme my ženy nic. Pokud nás tak vnímá společnost, tak je to opravdu smutné. Téma knihy, xkrát propírané vztahy a pocity hrdinů mě neoslovily. Příliš prvoplánové, nadměrná posedlost touhou nebýt sám sebou mě iritovala. Pokud ale berete Osm jako oddechové počtení v parných dnech a způsob, jak nahlédnout do života a vztahů jiných lidí, pak určitě nebudete zklamány.

Osm

Osm
Autor: Radka Třeštíková
Žánr: román s detektivní zápletkou
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 385
Hodnocení: 60 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách bude naše nejroztomilejší deska“

200rozSka kapela Sto zvířat, kterou původně založila partička nadšených pedagogů, vystupuje už od roku 1990. Při příležitosti koncertu skupiny v brněnském klubu Fléda jsme vyzpovídali frontmana a spoluzakladatele Jana Kalinu. Zaujal především svou pohotovostí a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Město světců a zlodějů přináší pohled na krutý život v Kongu

big mesto-svetcu-a-zlodeju-WHH-367552Město světců a zlodějů se stalo v minulém roce senzací na poli young adult. Tentokrát ovšem nečekejte žádné prvky fantasy, jak je tomu u tohoto žánru často běžné. Jedná se totiž ...


Literatura

Volný pád. Všechno, co milujete, můžete v jediném okamžiku ztratit

Volný pádVšechno, co milujete, můžete v jednom okamžiku ztratit... Nick, čerstvě ovdovělý otec dvou dětí zjistí, že střežená rezidenční čtvrť, ve které žijí, jeho blízké neochrání. Rozhodne se jednat, události se však hrozivě zvrtnou a věci se Nickovi ...

Divadlo

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první ve...

Film

Do Říma s láskou …a z Říma bez bolesti

Filmová tvorba Woodyho Allena je tak jedinečná a rozmanitá, že než abychom ji nahlíželi jako celek, lépe je si ji nejprve rozdělit do několika (přesněji tří) tvůrčích období. První skupinu tvoří jeho rané filmové grotesky, v nichž prokázal svůj pozo...