Léčebné umění Hildegardy z Bingenu

Léčebné umění Hildegardy z Bingenu

Tisk

lecebne umeni200V září vyšla v nakladatelství Esence naučná knížečka Léčebné umění Hildegardy z Bingenu, která nás poučí o tom, že příroda nabízí léčebné poklady. Podtitul Tradiční léčitelství zárukou zdraví a dobré kondice mluví za vše. Rádi byste se dozvěděli víc?

 

 

Svatá Hildegarda z Bingenu, přezdívaná Sybila Rýnská (1098 – 1179) byla německá křesťanská mystička, přírodovědkyně, lékařka, hudební skladatelka a spisovatelka, členka benediktinského řádu a zakladatelka kláštera na Rupertsbergu u Bingenu.

Knížečka malého formátu (125 × 158 mm) v pevné vazbě a s kvalitním papírem nám nabízí dvě stě stran poučení a rad od této středověké léčitelky a navíc krásné barevné fotografie či obrázky s popisky. Knížka je přehledně členěna na několik kapitol: Život a dílo Hildegardy z Bingenu, Hildegardin přístup ke zdraví: inspirace pro naši současnost, Hildegardino celostní léčitelství, Hildegardina léčitelská praxe, Hildegardiny rostliny a bylinky, Přehled Hildegardiných nejúčinnějších léčivých rostlin, Prameny a seznam literatury, Seznam nemocí a léčiv.

Musím přiznat, že od této příručky jsem čekala něco trochu jiného. Zaměřuje se na život a přístup Hildegardy k nemocem a léčení. Už v té době pochopila důležitost prevence a střídmosti a také důležitost léčivých rostlin. Očekávala jsme, že kniha bude psána pro širokou veřejnost, ale přišla mi cílená na odbornější publikum či „babky kořenářky.“ To ovšem není na škodu a člověk se rád přiučí staré moudrosti o přírodní léčbě a prevenci.

Těžko se mi doporučuje, pro koho je kniha určena. Jedná se o cenný doklad léčitelství ve středověku, který má stále co říci. Přečtou si ho kořenáři a nadšenci do přírodní medicíny? Určitě. A jistě si v něm najdou něco zajímavého a překvapivého a třeba si vyrobí nějaké ozdravné víno nebo výluh, o jehož existenci neměli ani tušení.

lecebne umeni

Název: Léčebné umění Hildegardy z Bingenu
Autor: Wighard Strehlow, Gottfried Hertzka, Svatá Hildegarda z Bingenu
Žánr: naučná literatura, příručka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 208
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kamelie: Za těch pětatřicet let jsme se pohádaly mnohokrát...

kamelie perexDo dnešních dnů si uchovaly image, která v sobě obsahuje půvab, křehkost a styl. Řeč je o duu Kamelie, které tvoří už pětatřicet let zpěvačky Hana Buštíková a Dana Vlková. A právě k letošnímu výročí - obě interpretky se daly dohromady opr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tarot skrytých světů – zvláštní nádhera

tarot skrytych svetu mooreKdyž se bývalá programátorka navrátí ke své lásce – kreslení a malování a vytvoří snad vrchol umění každého malíře – tarotové karty, musí to být koncert pro oko i duši. Stephanio Pui-Mun Law se to po...


Literatura

Zander podruhé a lépe

bratr hostPřiznávám, že první kniha Joakima Zandera pro mě nebyla úplně třešinkou na dortu. Propagace obrovská, očekávání tedy vysoké, výsledek byl horší, než jsem předpokládala. Nicméně mě to neodradilo se Zanderovi znovu podívat na zoubek a vyplatilo se!

Divadlo

Brno čeká hororová muzikálová komedie o podivínské rodince

The Addams Family 200Addamsovi. Taková trochu ne úplně normální rodina. Žije v tajemném domě v ústraní kdesi za městem blízko hřbitova a její členové si odpradávna libují ve strašidelném, až morbidním humoru, jejich nejoblíbenější barva je černá ...

Film

The Amazing Spider-Man: znovu a jinak z pohledu ženy

altSamotná postava Spider – Mana letos slaví padesát let od doby, kdy se představila světu v Marvelovském komiksu Stana Lee a Stevea Ditko. Tenkrát pravděpodobně ještě nikdo netušil, že se pavoučí muž stane takov...