Necháte se pozvat na Rande naslepo?

Necháte se pozvat na Rande naslepo?

Tisk

rande-naslepo200V srpnu vydalo nakladatelství Omega autobiografický příběh Saliye Kahawatteho Rande naslepo. Dle knihy vznikla i úspěšná filmová romantická komedie. Pokud vyhledáváte životopisné příběhy o zajímavých lidech, můžete dát šanci i této knize!

 

 

Dovolím si použít část anotace knihy, jelikož nejlépe vyjadřuje příběh: Když bylo německému Sinhálci Saliya Kahawatte 15 let, jeho zrak se během několika měsíců rapidně zhoršil. Doktoři tvrdili, že jednoho dne úplně oslepne. Měl opustit školu a pokračovat v dílně pro nevidomé. Ale jeho snem bylo dál studovat a být nezávislý. Více jak 15 let se mu podařilo svoje postižení úspěšně skrývat a budovat kariéru ve světě vidících. Jeho uši a intuice mu nahradily zrak.

Kvůli zrakovým problémům dnes musím pracovat více a lépe než jiní lidé. Když například musím připravit nějaké školení – díky desítkám let tréninku je pro mě samozřejmostí mluvit spatra, přesto mi přípravy trvají poměrně dlouho, protože si nemůžu připravit poznámky. Všechno se musím naučit nazpaměť. (str. 98)

Co musím knize vytknout, je její obálka, která je velmi zavádějící a má s vypravováním pramálo společného. Podle takové obálky bych čekala nějakou slaďárnu a ne příběh o tom, jak zrakově hendikepovaný dokázal porazit všechny překážky, dokonce i rakovinu, a šel si za svým, za vidinou úspěchu. Daleko důležitější, než ptát se „proč já?“, mi připadá jiná otázka: Může mi taková choroba poskytnout nějaké nové možnosti a příležitosti? (str. 134) Na hrdinovi mě iritovala jeho falešná skromnost, jak se dokázal i přes nepřízeň osudu vyšvihnout a zajímala ho jen kariéra, ne vztahy nebo rodina. Je to vlastně něco na pomezí autobiografie a knihy o osobnostním rozvoji.

Zajímavé, i když zpočátku rušivé, bylo střídání kapitol z minulosti a současnosti. Kniha nabízí celkem 7 kapitol, které popisují útlé dětství až po současnost. Nejvíce podněcující pro mě bylo to, že autor je buddhista a pochází z naprosto odlišné kultury. Jinak nedostatek přímé řeči a suché vyprávění o tom, jak když se chce, všechno jde, bylo celkem nuda.

Budu se opakovat, ale kvůli falešné skromnosti autora a jeho přístupu k životu mi knížka přišla poněkud kontraproduktivní. A upřímně musím říct, že bych ji nikomu k přečtení nedoporučila. Jeho příběh o překonání tak velkého hendikepu je sice aspirační, ale já nepatřím mezi cílové publikum a před kariérou dávám přednost zdraví a mým bližním.

rande-naslepo

Název: Rande naslepo
Autor: Saliya Kahawatte
Žánr: autobiografický příběh
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 232
Hodnocení: 55 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kuna Eliška vznikla jako momentální nápad a snaha pobavit děti

Bohumil Matějovský (2)Bohumil Matějovský nás naprosto okouzlil svou vtipnou a milou pohádkou Praštěný nápad kuny Elišky. Zeptali jsme se ho, jak vlastně tato vítězná pohádka vznikla a jaký literární žánr má on sám nejraději.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zemřeš v další kapitole

zemres v dalsi kapitole 200Je to k neuvěření, ale Nora Robertsová pod pseudonymem J. D. Robb vydala již čtyřicátý šestý díl knižní série s Evou Dallasovou. V květnu nám nakladatelství Alpress přineslo detektivní román s lákavým názvem Zem...


Literatura

Příběhy skutečné odvahy v podání Beara Gryllse

pribehy skutecne odvahy 200Nakladatelství Jota přichází s knihou plnou podivuhodných příběhů lidí, kteří si prošli peklem, ale přese všechno nad útrapami zvítězili. Pokud ne fyzicky, tak aspoň morálně a také v mysli vynikají...

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Nataša Gollová bude v Toboganu – víc prozrazuje moderátor Aleš Cibulka
Image27. února by oslavila sté narozeniny Nataša Gollová. Aleš Cibulka tuto dámu představil před několika lety ve dvou knihách – Nataša Gollová: život tropí hlouposti a Nataša Gollová 2: Černobíl...