Já, Zeus a banda z Olympu aneb Staré řecké báje a pověsti po modernu

Já, Zeus a banda z Olympu aneb Staré řecké báje a pověsti po modernu

Tisk

ja zeus 200Staré řecké báje a pověsti byly mantrou na základní škole a znalost těchto příběhů u mě pak ještě podpořily seriály Herkules a Xena. Pak jsem se o ně nijak cíleně nezajímala, ale potěšilo mě vydání knihy s názvem Já, Zeus a banda z Olympu: Bohové a hrdinové vyprávějí řecké pověsti.

 

Jedná se o knihu, kterou vydalo nakladatelství Edika ve společnosti Albatros Media, a to pro čtenáře od 12 let. Tomu je vše přizpůsobeno a kniha tak vyniká především hravostí a moderním provedením. Zásluhu na tom má především ilustrátorka Ramona Wultschner, která spolupracuje na výrobě trikových filmů, dětských knížek i vývoji her. Právě ona dala jednotlivým postavám ilustrovanou podobu stojící na podstavci a doplněnou typickými znaky i hláškami. Afroditě tak nechybí například drahocenné šperky a její oblíbená holubice, zatímco Hefaista zdobí pořádné kladivo. Po tomto portrétu následuje dvojstrana, jak vytržená z nějakého alba nazvaná To jsem já. Na ní nechybí římská jména daných osob, údaje o rodině, domovině a také hodnocení v podobě „toto mi jde obzvlášť dobře“ a naopak „toto nemám vůbec rád“. To vše je doplněno drobnými ilustracemi.

Po této dvojstraně už následuje to hlavní – texty. Jedná se o krátké, několikastránkové příběhy vždy představující nějaké nejznámější vypravování nebo důležité okamžiky. Příběhy jednotlivých postav jsou řazeny podle abecedy a přečtete si tak nejprve o Achilleovi, Afroditě, Apollonovi a dále například o Heleně, Orfeovi, Penelopě nebo Prometheovi a vše to ukončí „velký šéf“ Zeus. Příběhy jsou vesměs všeobecně známé, ale nepochybuji o tom, že se čtenáři dozví něco nového. Mě třeba moc zaujal příběh „biobohyně“ Demeter, která může za střídání ročních období.

Já, Zeus a banda z Olympu je moc pěkná kniha, ale je jen otázkou, zda si k ní mladí čtenáři najdou cestu. Za mě říkám, že pokud je aspoň trošičku zajímají řecké pověsti, tak by rozhodně měli. A pokud se jim nechce číst, třeba si ty osobnosti zapamatují alespoň díky ilustracím.

Frank Schwieger se narodil v roce 1968 a vyrůstal v Holsteinu. Studoval latinu a historii a od roku 1999 pracuje jako učitel na gymnáziu. Frank Schwieger žije se svou rodinou poblíž Rendsburgu.

ja zeus

Já, Zeus a banda z Olympu: Bohové a hrdinové vyprávějí řecké pověsti
Autor: Frank Schwieger
Překlad: Leona Holubová
Žánr: dětská
Nakladatelství: Edika ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 256
Hodnocení: 84 %

www.albatrosmedia.cz/tituly/40000961/ja-zeus-a-banda-z-olympu/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Knížka, která vás chytí a nepustí!

200litS neobvyklou otevřeností píše své knihy norská spisovatelka Anne Holtová a nešetří nikoho a nic, žádné téma není pro ni tabu. Právnička, která pracovala u policie, v televizním zpravodajství a několik měsíců i jako ministryně spravedlivosti, zúročuje své zk...


Literatura

Sandra Brown odhaluje Skryté zlo

skryte zlo 200Představovat českým čtenářkám ikonu Sandru Brown je zbytečné, u nás jí vyšla celá řada knih. Tou nejnovější je temně nazvaný román Skryté zlo, který v září vydalo nakladatelství Ikar. Čeká nás milostný příběh, životní útrapy ve vztahu, ale t...

Divadlo

RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

evaurbanova 200Pražská RockOpera zahajuje novou divadelní sezónu, která se ponese na vlně festivalu RockOpera Europe 2022. V jeho rámci přivítá v září hvězdy liverpoolského rádia Bloodstream Conalla Longa a Martina Haryndu.

...

Film

Mimořádná událost pro fanoušky českého humoru i milovníky vlaků

MU Jana Plodkova Igor Chmela 01 foto Jaroslav KutheilMimořádná událost je sympatickou českou komedií, jejíž zápletka se inspirovala skutečnou příhodou. Jestli se chcete od srdce zasmát a už vás nebaví velké množství ne...