Iskari, Poslední Namsara, svět plný draků

Iskari, Poslední Namsara, svět plný draků

Tisk

Iskari, perexUž vás občas unavuje koloběh každodenního života a nejradši byste zmizeli někam úplně jinam? Tak směle do toho. Vydejte se za dobrodružstvím do zcela jiného světa. Do míst, podrobených králům, ale i drakům. Do světa plného pouštního písku, otroků, nepřátel a příběhů, o kterých je zakázáno mluvit i číst.

 

Knížky z nakladatelství Alpress naprosto zbožňuji. Ještě jsem se snad nepotkala s žádnou, který by mne zklamala. Proto jsem byla napnutá jako struna, jak dopadne mé setkání s fantasy příběhem, určeným pro mladé čtenáře.

Iskari, Poslední Namsara mne zaujala už svojí tajemnou obálkou. Žhnoucí dračí oko mne donutilo mrknout na anotaci:

Iskari - dítě krve a měsíčního svitu. Ničivá síla, co rozsévá smrt. Spíše zbraň než lidská bytost.

Ve Firgaardu neexistuje člověk, který vzbuzuje větší strach než Asha, královská dcera a proklínaná i obávaná lovkyně draků, poznamenaná dračím ohněm. Ale i ona má strach, protože se blíží den, kdy si musí vzít krutého Jareqa. Svatbě unikne jedině tak, že otci přinese hlavu nejmocnějšího draka. Asha se do boje vrhá ještě zarputileji, ale zjišťuje, že draci možná nejsou jejími nepřáteli. S pomocí tajného spojence se blíží k pravdě o své minulosti, kterou se před ní všichni snažili skrýt.

Draky znám jen z klasických pohádek. Nejvyšší čas to napravit a podívat se, jak to s nimi je, když se zrovna nechystají sežrat princeznu nebo nebojují s českým Honzou.

Už v úvodu knihy se mi dostává vysvětlení, co nebo kdo vlastně ta Iskari a Namsara je. Pomalu, ale svižným tempem se dostávám do poměrně dobře vystavěného světa, kde nic není takové, jak to známe. Myslím, že autorce Kristen Ciccarelli se tohle povedlo. Sice jako dospělý čtenář mám v hlavě pár pochybností, ale myslím, že pro mladší věkovou kategorii jsou Firgaard, Průrva a ostatní krajiny vskutku novým zážitkem.

V téhle knize se toho událo tolik, že těžko hledám slova, kterými bych vám celý příběh nastínila. Když byla Asha malé dítě, trpěla nočními můrami. Její královská matka je léčila vyprávěním příběhů. Asha se nočních děsů zbavila, ale Královna s každým dalším příběhem chřadla, až nakonec zemřela. Ashe vyprávění chybí. Noc, co noc se vydává do Průrvy, domova draků a tentokrát je to ona, kdo vypráví příběhy. Jenže. Jednoho dne přestane. A pradávný vládce draků Kozua se naštve tak, že spálí celé město a Ashu zraní. Tuhle událost královský lid Ashe nemůže zapomenout. Dívka se stává černou ovcí, nenáviděnou a opovrhovanou.

Možná svůj prohřešek odčiní lovením draků. Jenže, co kdyby se někdo dozvěděl, že k tomu používá zakázanou techniku? Vyprávění příběhů? Nejspíš by jí všichni přáli sňatek s Jareqem, který se beztak blíží. Jenže tak zlého muže si snad ani Asha nezaslouží.

A pak je tu Dax. Ashin bratr. A sestřenice Safira, otrokyně urozeného původu. A spoustu dalších postav, které jsou, a ještě budou pro celý příběh podstatné. Tahle knižní série by totiž měla být psána tak, že každý díl budeme prožívat z pohledu jiného hrdiny. No, nepředbíhejme, necháme se překvapit.

Pokud jen trochu holdujete fantasy, tak si tuhle knížku přečtěte. Je napsaná vážně dobře. Styl autorčina psaní je srozumitelný a svižný. Stránky jsou nadupané akcí, ale i špetkou lásky a námětů k zamyšlení. Vyprávěné příběhy jsou totiž plné legend a historie. I když jsou vetkané do hlavní dějové linie, vůbec ji nenarušují. Právě naopak, do celého příběhu dokonale zapadají a to vše, co čtete dostává ještě větší smysl.

Iskari

Název: Poslední Namsara (The Last Namsara)
Autor: Kristen Ciccarelli
Žánr: Fantasy
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2018
Počet stran: 288
Hodnocení: 90 %                                                    
Zdroj foto: Alpress
Odkaz na web: Alpress


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zchlaďte se u rozhovoru O sněhu

pata 100 o snehu 200V těchto horkých letních dnech vám přinášíme rozhovor s Pavlem Talašem, kterého můžete znát z našeho webu. A sice ne z článků, ale z rubriky Komiks, do kterého nám laskavě propůjčuje jeho stripy. Loni mu vyšla k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Užijte si víkend v Hampshire

Vikend-s-panem-Darcym 200Nakladatelství Sofa Book přineslo četbu pro všechny milovníky Jane Austenové v podobě knihy Víkend s panem Darcym. Udělejte si pohodlí a začtěte se do tohoto romantického příběhu.

 ...


Literatura

Procházky (nejen) literárními zahradami

zivot v zahrade perex„Kromě psaní jsou ústředními činnostmi mého života čtení a zahradničení,“ píše ve své knize britská autorka Penelope Lively (*1933) a pokračuje: „V určitém smyslu do sebe tyto dvě činnost...

Divadlo

Malostranský hřbitov jevištěm site-specific představení

kyt 200Veřejnosti jinak nepřístupný pražský hřbitov otevře v polovině září své brány a poskytne kulisy jedinečnému hudebně-tanečnímu projektu Kytice – Mezigenerační dialog. Výsledek díla, které vzniklo v rámci Roku české hudby, můžete na již zmín...

Film

Opět zavládne Scandi

Scandi 2024 perexS každoročně pořádanou přehlídkou severské filmové tvorby SCANDI se setkáme i letos, a to opět zásluhou distribuční společnosti Film Europe. Všechny zařazené snímky zakoupila pro tuzemské promítání, takže je v příštích měsících budou m...