Bear Grylls: Bláto, pot a slzy

Bear Grylls: Bláto, pot a slzy

Tisk

blato pot a slzy 200Nakladatelství Jota vydalo v červenci autobiografii Beara Gryllse, která musí zaujmout všechny příznivce této nejen televizní persony. Jaké bylo jeho dětství, co ho formovalo v dospívání a jaké to bylo, vystoupat jako jeden z nejmladších horolezců na vrchol Mount Everestu? Toto a ještě mnohem víc se dozvíte na stránkách těchto poutavých memoárů.

 

 

Kdo je v kostce Bear Grylls? Vše se dozvíte v knize, ale malý stručný přehled neuškodí: Edward Michael Grylls přezdívaný Bear, (* 1974) je britský dobrodruh, spisovatel a moderátor. Studoval na Eton College a studium španělštiny zakončil na Londýnské univerzitě. Tři roky sloužil jako výsadkář u britských speciálních jednotek SAS. Proslavil se jako průvodce v seriálem Nutné k přežití (Ultimate Survival/Man vs. Wild) vysílaném na stanici Discovery Channel. Ve věku 23 let se stal nejmladším Britem, který zdolal Mount Everest. V červenci 2009 se stal nejmladším (35 let) vedoucím skautů ve Velké Británii. Je ženatý a má tři syny.

Oko čtenáře upoutá hned přebal knihy a to díky dvěma věcem: 1. Efektivní fotografie Beara na černém pozadí a 2. název knihy. Název knihy Bláto, pot a slzy v angličtině Mud, Sweat and Tears (mimochodem, v originálu vyšlo už v roce 2011) je vtipné vypůjčení a překroucení slavného výroku Winstona Churchilla, kdy varuje Brity před válkou a říká: „I have nothing to offer but blood, toil, sweat and tears.“ Takže už na úvod je nám jasné, že nepůjde o žádnou procházku růžovou zahradou.

Kniha začíná Prologem, kde Bear filmuje jednu ze svých šílených show ve Skalistých horách a za mě palec nahoru, že to bere tak od podlahy. Protože až v první části se rozepisuje o minulosti, jde až ke svému pradědečkovi. A hodně se věnuje svým předkům a rodině celkově, což nám vykresluje obrázek o tom, z jakého prostředí pochází a proč dělá to, čím se živí. Druhá část pojednává o jeho působení u vážených Britských zvláštních jednotek, tedy SAS. V náročném výcviku našel nový smysl života. Co tě nezabije, to tě posílí – takové je heslo třetí části, ve které Beara potká těžký úraz, zamiluje se a plánuje zdolat nejvyšší horu světa. Nejnapínavější byla předposlední část, kde Bear pokořil Mount Everest, následně se vrátil do Anglie a vzal si svou vyvolenou Sharu za manželku. V pětce objasňuje, jak se dostal k natáčení seriálů o přežití, které ve 180 zemích sleduje asi 1,2 miliardy lidí! Taky nakousne téma Skautu a pak už zbývá jen Doslov, který osvětluje věci, které jeho život nejvíce ovlivnily.

Kniha je rozdělena na 5 částí, najdeme zde 110 vesměs kratších kapitol plus Prolog a Doslov. Nechybí řada barevných fotografií s popisky na kvalitním papíru. Autor to se slovy umí, takže vás dokáže vtáhnout do děje, takže mu fandíte nebo s ním soucítíte. Bláto, pot a slzy jsou atraktivním čtením nejenom pro obdivovatele Beara Gryllse, ale klidně se můžete začíst do knihy a brát ji jako motivační čtení.

blato pot a slzy

Název: Bláto, pot a slzy
Autor: Bear Grylls
Žánr: autobiografie
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 376
Hodnocení: 95 %

https://www.jota.cz/blato-pot-a-slzy


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“

Inspirato 200Redaktorka, PR manažerka, milovnice Itálie a maminka dcery Adiny – to je Alice Rossi. Sympatická světoběžnice má kromě jiného na svém kontě také kuchařku italských receptů. Publikace se jmenuje Ispirato da Italia a v roce 2014 ji vydalo nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sériový vrah nebo vlkodlak? Vyřeší Vlčí proces

vlčí proces, perexHistorický román sepsaný na základě skutečných událostí je pro mě vždycky neodolatelnou záležitostí. Nahlédnutí do dob dávno minulých a v tomto případě ještě okořeněné napětím a pověrami o vlkodlacích slibuje skvělé čtení, kter...


Literatura

Tristan Gooley: Orientace v přírodě

orientace v prirode 200Na podzim vyšla v nakladatelství Alferia kniha pro všechny dobrodruhy a ty, kteří se rádi pohybují v přírodě a rádi by jí lépe porozuměli. Britský odborník na slovo vzatý Tristan Gooley nám poradí, jak se bez technik, s...

Divadlo

More Than Just Theatre. Mezinárodní tvůrčí rezidenci v KD Mlejn završí work-in-progress taneční sci-fi performance

Oxy-Gen Embers. Foto Vojtěch Brtnický3 (2)More Than Just Theatre je název rezidenčního projektu, který vyhlásila produkční platforma ProFitArt společně s německým partnerem The Theater...

Film

Vysvlečená zpověď Johany Rubínové

altŽila, byla jednou jedna Johana Rubínová, která se rozhodla, že si bude psát deník. Psala o sobě, přátelích, problémech, průšvizích, trapasech, šlápnutích vedle, pokusech, omylech a tak vůbec o bouřlivém životě náctiletých. Psala, psala a co osud nec...