Legendární tvorové – Draci

Legendární tvorové – Draci

Tisk

legendarni tvorove draci 200V lednu vydalo nakladatelství Egmont knihu pro děti Legendární tvorové – Draci. Tahle knížečka se zaměřuje na skutečné i smyšlené tvory, zkoumá je vědecky, ale nepohrdne ani bájnými legendami. Pojďte nahlédnout pod pokličku toho, proč nás draci tak přitahují!

 

 

O autorce Erin Peabydyové jsem v knize ani nikde jinde nenašla žádné informace. Jde o Američanku, která v edici Legendární tvorové napsala dvě knihy – Draci a Jednorožci. Knihu ilustroval Victor Rivas, Španěl, který se už přes třicet let živí ilustrováním knížek pro děti a mládež.

Na první pohled zaujme krásná barevná obálka a mysteriózně laděný nadpis. Hned na obalu knihy je bublina s textem „Fakta nebo fikce? Je to na vás“ a přesně tato slova vystihují obsah knihy. Jak mě namlsala barevná obálka, tak mě zklamalo, že ilustrace uvnitř jsou pouze černobílé. Jak by bylo lepší a zajímavější, kdyby byly ilustrace barevné! A to říkám já, dospělák, co pak teprve děti?

Hned na začátku knihy máme Obsah, který knihu systematicky rozděluje na Úvod, čtyři kapitoly, Závěr, Použitou literaturu a nabízí i tip Čtěte dál. V Úvodu se dozvídáme, kde se vzali draci, a zamýšlíme se, proč slaví takový úspěch? První kapitola s názvem Jak drakonické! Nás zavede do minulosti, například se podíváme na legendu o svatém Jiří, nebo mě zaujala podkapitolka chrliče s dračí historií. Druhá kapitola Síla přírody si pohrává s myšlenkou z dávných časů, že raci a jim podobní tvorové dokázali ovlivňovat počasí. Třetí kapitola Posvátní draci nás zavede do kultur po celém světě a zjistíme, kde jaké draky oslavují. V závěrečné kapitole Skuteční pozemští draci se podíváme na dinosaury, ale i na živočichy, kteří draky připomínají dodnes (např. agama vousatá, dráček létavý).

Legendární tvorové – Draci byla exkurzí světem legend, dávných civilizací a kultur i jejich pojetí bájných tvorů, v tomto případě draků. Zklamalo mě, že se jedná o černobílé ilustrace a při doporučení pro děti od 8 let nevím, zda by je to zaujalo. To už je ale na posouzení každého individuálně.

legendarni tvorove draci

Název: Legendární tvorové - Draci
Autor: Erin Peabodyová
Žánr: encyklopedie pro děti
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 128
Hodnocení: 65 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/50136715/legendarni-tvorove-draci/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Rychle mluvit, pomalu psát

lauren 200Gilmorova děvčata pro mě byl vždy seriál, který pohladí na duši a pobaví naprosto unikátními osobnostmi z malého městečka Stars Hollow v Connecticutu. Během dlouhých let opakování seriálu se mé sympatie k jednotlivým hrdinům zvětšovaly, a když do s...


Literatura

Životní terno aneb život za život

zivotni-terno 200Připravte si kapesníčky, je zde další dílo od Fredrika Backmana. Tentokrát krátký příběh nazvaný Životní terno.

 

...

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Kino IMAX zažije Hněv Titánů jako první

První, kdo okusí Hněv Titánů na vlastní kůži, budou diváci exklusivní půlnoční projekce v kině IMAX v Praze na Flóře. Speciální předpremiérové promítání filmu pro veřejnost začne ve velkoformátovém kině IMAX 29. března v 00:01 hodin, tedy jednu ...