Rázovitý kraj Slezska odkrývá Dlužná částka

Rázovitý kraj Slezska odkrývá Dlužná částka

Tisk

dluzna castka 200V únoru vydala Eva Tvrdá ve svém vlastním nakladatelství Littera Silesia knihu s detektivní zápletkou Dlužná částka, která dýchá svým vlastním životem svérázného severu Moravy. Nevelká knížečka ve mně vyvolala údiv – v dobrém slova smyslu. Podaří se mi nalákat i vás na čtení?

 


Eva Tvrdá (* 1963) žije a tvoří ve Slezsku, které taky patří mezi její hlavní témata. Vydala například sérii Slezská trilogie (Dědictví, Třešňovou alejí, Okno do pokoje), Pandořina skříňka, Hravé příběhy. V roce 2018 získala Čestné uznání Asociace autorů detektivní literatury za knihu Mrtvou neměl nikdo rád (2017), která je její první knihou ve stylu Silesia Noir. Ve stejném žánru napsala i Dlužnou částku.

A co to má být za nový žánr, ten Silesia Noir? Podle vysvětlení v knize jde o žánr, který vzniká v polské části Horního Slezska. Vznikají zde detektivky temné jako Slezsko samo. A já s tím označením víceméně souvisím. Kraj je to svérázný, temný a nikomu nic nedaruje. Hodně taky dělá černá obálka a zpracování knihy s černobílými fotografiemi. Za grafické zpracování můžeme poděkovat Marii Jurčkové.

Příběh je třeskutě jednoduchý, neobsahuje žádné zatáčky ani zbytečné odbočky – jde si tvrdě za svým, přesto neztrácí na zajímavosti. Nejde ani tak o samotný detektivní příběh, jako o lokalitu, která působí jako další hráč na šachovnici. Duch Slezska a jeho nelehký osud během koloběhu času je v tomto díle všudypřítomný. Také charakter lidí a jejich způsob vnímání světa je důležitým elementem tohoto nového žánru.

Protagonistou je bývalý policista Honza Novák, který se na pobytu v Sanatoricíh Klimkovice připlete k vraždě. Vyšetřování vraždy je organické, hlavní hrdina je sympaťák a prostě mu musíte držet palce. Co v mém já ze mě zůstalo? Když to tak vezmu kolem a kolem, je ze mě starý ubručený jezevec. Mám rád, když věci fungujou, líbí se mi přímé vztahy a rozhodně nepatřím k lidem, co vyznávají konzum. Něco prostého, to je můj styl. Tohle ve mně vybrousil můj život. (str. 65)

Dlužná částka mě velmi mile překvapila svou upřímností a autorčiným jazykem. Určitě si vyhledám i její ostatní knihy. Jejímu poslednímu dílu bych možná změnila název a přidala nějaké ty stránky navíc, protože cca sto stran příběhu uteče jako voda a přitom myslím, že autorka by dokázala zaujmout čtenáře i na mnohem delším rozpětí stran. Doporučuji hlavně těm, kteří bydlí ve Slezsku a jsou jim známé reálie, které jsou v knize použity.

dluzna castka

Název: Dlužná částka
Autor: Eva Tvrdá
Žánr: Silesia Noir
Nakladatelství: Littera Silesia
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 114
Hodnocení: 80 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/dluzna-castka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Píše Zdeněk Hanka do ticha?

hanka z 200Sympatický usměvavý muž, lékař, spisovatel, specialista pohotovostní a záchranné služby a instruktor v tomto oboru, člověk, který miluje hudbu a výtvarné umění - to vše v jedné osobě je Zdeněk Hanka, česky píšící autor žijící od roku 1999 v Kanadě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

„Krize budou přicházet do té doby, dokud budeme nafukovat bubliny.“

ekonomicke bubliny 200Nakladatelství Grada vydalo nedávno další knihu ekonoma Dominika Stroukala, tentokrát zaměřenou na Ekonomické bubliny.

 

...

Literatura

Vařte s vášní podle Dity P.

kucharka denik dity plechackoveVaření a všechno s ním spojené je nedílnou součástí mého života. Jak s nadsázkou říkávám, moje rodina je taková malá Fruta s.r.o. Kdokoliv k nám přijde, přichází ve chvíli, kdy se zase něco vaří, peče, smaží nebo ...

Divadlo

Jak vnímáme divadlo v divadle i mimo ně

scenologie valentaVětšina knih o divadle zkoumá, jak se divadlo tvoří - nedávno byly na těchto stránkách probírány například dvě Hyvnarovy knihy o herectví. Nyní následují další dva svazky, nahlížené ovšem jakoby z opačné strany: sledují, jak diva...

Film

Kinematografie a stát v českých zemích mezi roky 1895-1945

kinema 200Doposud se slovo "kinematografie" vztahovalo především na filmovou tvorbu. Teprve Ivan Klimeš se v knize Kinematografie a stát v českých zemích 1895-1945 soustředí na to, jak stát a jeho předpisy ovlivňovaly kinematografické podnikání - výrobu i ...