Vzpomínka na Zemi: Závěrečný díl dystopické trilogie představuje hrozbu

Vzpomínka na Zemi: Závěrečný díl dystopické trilogie představuje hrozbu

Tisk

 

vzpominka na zemi perexPo Temném lese následuje závěrečný díl čínské trilogie s názvem Vzpomínka na zemi, kterou vydalo nakladatelství Host. Završuje více než 400 let dlouhou éru lidstva a jeho kosmického vývoje, od prvního kontaktu s jinou civilizací, až ke koloniím u planet Sluneční soustavy.

 

 

V prvním díle jsme po navázání prvního kontaktu s civilizací planety Trisolaris zjistili, že nejsme zdaleka ve vesmíru sami. Život na jejich planetě je prakticky nemožný z důvodu tří sluncí, které ji obíhají a zabraňují rozvoji civilizace. Jakmile Trisolaris zaregistrovala, že se poměrně blízko nachází další planeta, která ji může potencionálně ohrozit, a navíc může sloužit jako útočiště, využila své nynější převahy a takzvanými sofony zastavila veškerý technologický vývoj. Tak započal 400 let dlouhý přesun na Zemi. V druhém díle se dozvídáme, že celý vesmír je v podstatě temný les, ve kterém spousta mimozemských ras bojuje o přežití. Jakmile se jedna rasa dostane na vyšší vývojový stupeň, okamžitě se stává potencionálním terčem pro druhé. I přesto je lidstvo v době technologického rozkvětu – velmi vyspělá města pod povrchem země, mezihvězdné lodě a blahobyt. Podlehneme domněnce, že můžeme nebezpečí ze strany Trisolaris čelit, ovšem jsme velmi rychle vyvedeni z omylu, když jejich jediná zbraň zničí celou naší flotilu.

Závěrečný díl začíná požadavkem Trisolaris k velkému přesunu všech obyvatel Země na kontinent Austrálie. Ten je pro ně vyhrazen a zbytek Země připadne Trisolaris. Ovšem poté co posádky lodí Blue Space a Natural prozradí souřadnice jejich soustavy, a potažmo i Země, stáhnou lodě Trisolaris svůj útok a obrátí se zpět ke svému domovu. Teorie temného lesa je nejprve hrozbou, ale postupem času se lidstvo opět ukolébá k iluzi bezpečí. Dokud ale nezjistí, že Trisolaris byla zničena jinou civilizací. Země má sice zařízení schopné detekovat hrozbu, ovšem jen 24 hodin předem. A jakmile médii proběhne poplašná zpráva o útoku, který má za následek smrt desetitisíců lidí, rozhodne se podstatná část lidstva nakonec zemi opustit a žít na vesmírných základnách. Na zemi zůstane pouze hrstka obyvatel, která se nebojí čelit smrti vyhlazením, které může přijít kdykoliv. Budoucnost je ovšem stále nejistá.

Tak jako v předchozích dílech sledujeme vývoj událostí, který je popsán velmi realisticky. Autor se neuchyluje ani k přílišné utopii a ani naopak, velmi střízlivě popisuje lidstvo jako takové, vystihnul lidskou povahu naprosto dokonale, a proto je celý příběh uvěřitelný. Celá recenze uvádí jen zlomek děje knih, příběh je mnohem komplexnější a propracovanější. I když je v knihách hodně technologických a fyzikálních pojmů, všechno je velmi dobře vysvětleno (takže to pochopí i takový laik jako já).

O autorovi:

Liou Cch´- sin (*1963) je čínský sci-fi spisovatel narozen ve městě Jang – čchüan v provincii Šan-si. Do povědomí čtenářů se zapsal cyberpunkovým dílem China 2185, ovšem jeho dosud nejznámějším dílem je trilogie Vzpomínka na zemi - začínající prvním dílem s názvem Problém tří těles (rok vydání 2007 - u nás vydáno v roce 2017), pokračuje druhým dílem Temný les (rok vydání 2008 – u nás vydáno v roce 2017) a závěrečným dílem Vzpomínka na zemi (rok vydání 2010 – u nás vydáno v roce 2018). Za tuto trilogii získal samozřejmě řadu ocenění jako Cenu Hugo za nejlepší román, cenu Lotus a devětkrát získal prestižní čínskou literární cenu Galaxy Award. Promoval na Severočínské univerzitě v roce 1988 a následně pracoval jako IT technik. Je ženatý a má dceru.

Ukázka z knihy:

Po začátku krizové éry, než elán lidstva odumřel ve velkém zlomu, se národy Země spojily a v zájmu obrany sluneční soustavy přivedly na svět sérii zázraků. Tyto gigantické inženýrské projekty dosáhly a překročily meze tehdejších znalostí a technologií. Některé z nich, například kosmický výtah, zkouška hvězdné pumy na Merkuru nebo pokroky v řízené fúzi, dějiny důkladně zaznamenaly. Tyto počiny položily základy překotného vývoje ve velkém zlomu.

Název: Vzpomínka na zemi

Autor: Liou Cch´- sin

Překlad: Aleš Drobek

Žánr: sci-fi

Vydáno: 2018

Stran: 746

Vydalo nakladatelství: Host

Hodnocení: 95 %

vzpominka na zemi

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Duchcov

duchcov 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2

osud200„Švejk nenapravuje svět. Tady se nedá už nic napravit. Má-li se svět zachránit, nezbývá, než si už nic nepředstírat a začít znova v troskách a z trosek…“ Když jsem začala číst průvodní slovo Miloše Doležala, které je na přebalu tohoto nosiče, měla jsem po...


Literatura

První den mého života – kniha o smrti, plná života

Prvni  den zivotaKdyž Napoleon kouká z Manhattan Bridge do chladné řeky, přemítá, jak je možné, že se dostal až sem. On, který jako výborný řečník a motivátor dává lidem naději. Říká jim, že stojí za to žít, a že jejich ži...

Divadlo

Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Ted me zabiji200Derniéru inscenace Brada Frasera Teď mě zabij oznámilo na pondělí 11. prosince Městské divadlo Mladá Boleslav. Příběh jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy. Premiéra hry...

Film

Zelinář a nejen jeho televize

200filmO období normalizace, o dusném bezčasí 70. a 80. let minulého století, kdy lidé, pokud se hlasitě nestavěli proti režimu a spokojili se s málem v oblasti hmotné i duchovní, mohli vcelku pohodlně žít, pojednává kniha Pauliny Bren Zelinář a jeho televize. ...