Staňte se odborníky na orchideje

Staňte se odborníky na orchideje

Tisk

zdrave orchideje 200Knižní klub všem milovníkům kytiček a především orchidejí prostřednictvím edice Esence přinesl knihu Zdravé orchideje s podtitulem Aby dobře rostly a krásně kvetly. Autorkou je Sara Rittershausenová.

 

 

 

Jak je u knih z edice Esence zvykem, jedná se o praktickou publikaci přímo nabitou informacemi. Navíc je vyvedena v originálním až hravém provedení plném barev, které přitom nepůsobí rušivě. Moc se mi tento způsob typografie líbí a jsem ráda, že tato edice si stále drží takto nastavenou laťku a tyto knihy jsou tak sázkou na jistotu.

Kniha je rozdělena na dvě stěžejní části: Základy a Orchideje. První díl je určený především pro začátečníky a seznámí čtenáře s tím, jak rostliny vybírat a nakupovat, v jakých je mít nádobách, kde je mít umístěné a podobně. Věnuje se také péči o orchideje, přesazování nebo množení a v závěru se zabývá také škůdci a chorobami, a to včetně prevence, tak i řešení problémů.

Druhá část má charakter encyklopedie – obsahuje detailní informace o 143 druzích orchidejí. U každé najdete její název, krátký úvod, popis s údaji o způsobu růstu, původu, stavbě a velikosti. V barevně odlišených čtvercích si pak můžete přečíst více o zálivce, umístění, podpoře květů, hnojení a přesazování. Na pravé dvojstraně se nachází příbuzné druhy orchidejí taktéž s krátkým popisem. Samozřejmě nechybí ani fotografie dané orchideje, která se nachází uprostřed dvojstrany.

V knize také najdete takzvanou Velkou pětku – speciální dvojstránky zaměřené například na orchideje se snadnou péčí, podivné krásky, orchidejové zahrádky nebo závěsné nádoby. V závěru nechybí rejstřík a také autorčino poděkování.

Zdravé orchideje jsem nadšeně prošla a rychle nabyla dojmu, že potřebuji na svá okna hned několik nových přírůstků. A taky mě kniha namotivovala zkusit si namnožit ty, co už mám a jsem ráda, že vím jak na to. Zdravé orchideje jsou zkrátka skvělým kouskem pro všechny milovníky orchidejí.

Sara Rittershauserová vede přední orchidejovou školku ve Velké Británii – Burnham Nurseries v Devonu. Školku založil její dědeček, po něm ji převzali dcera Wilma a Sařin otec Brian. Sara se také podílela na vzniku několika knih o orchidejích, zúčastnila se orchidejových soutěží jako porotkyně a je prezidentkou Devonské společnosti pěstitelů orchidejí a podílela se také na několika vítězných expozicích.

zdrave orchideje

Zdravé orchideje
Autor: Sara Rittershauserová
Překlad: Markéta Schubertová
Žánr: populárně naučná, hobby
Nakladatelství: Esence ve společnosti Knižní klub
Rok vydání: 2019
Počet stran: 144
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/369371-zdrave-orchideje.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Party manažerka Vítání prváků vzkazuje: „Jsem Sebi. Přijďte!“

sebi 200Kdo nebyl na Vítání, jakoby nikdy nestudoval! To nyní musí pochopit všichni čtenáři tohoto rozhovoru s party manažerkou letošního Vítání prváků charismatickou Sebi Hájkovou. Ta na sebe práskla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ocelové srdce: Jednohubka od Alberta Čuby

ocelove srdce 200Noir román z černého města to je podtitul díla Ocelové srdce od českého herce, spisovatele, režiséra, producenta a divadelníka Alberta Čuby.

...

Literatura

Když pravda vypluje na povrch a chůva se stane hrozbou

Dej si na ni pozor perexSarah Goldmanová chce začít znovu. Za sebou nechává nejen spoustu problémů a nepříjemností, ale především Holly Monroeovou, pohlednou mladou chůvu, kterou si s manželem Danielem najali na hlídání jejich malého...

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

Seriál HBO: Příběh služebnice jako švédský stůl

PS HBO perexHBO uvedlo nedávno první dvě celé řady seriálu podle románu Margaret Atwood, Příběh služebnice. Dystopický Gileád, totalitní společnost na půdě bývalých Spojených států, je místem, kde se za velmi přísných podmínek ro...