Nenechte se napálit, hroši trpaslíky nejedí!

Nenechte se napálit, hroši trpaslíky nejedí!

Tisk

hrosi 200Nakladatelství CPress přišlo s aktuální publikací s lákavým názvem Hroši žerou trpaslíky! a podtitulem praktický průvodce světem hoaxů, fake news a dalších bullshitů.

 

 

Hoaxy a fake news na nás v dnešní době útočí ze všech stran, proto je dobré, že takové knihy vznikají. Tato neobsahuje žádnou suchou teorii, ale naopak zábavnou formou vzdělává i zkouší své čtenáře.

V úvodu autor vysvětluje název knihy založený na legendě a seznamuje čtenáře s tím, že kniha vzešla ze zkušeností z jeho pozice kurátora Muza hoaxů. „Až se zase budete snažit vykoumat, jestli je jistá webová stránka, co prodává dehydratovanou vodu, skutečná, nebo jestli je fotka devadesátikilové kočky, co vám právě přistála v e-mailové schránce, opravdová, uvedené příklady by vám měly poskytnout určitou základnu, na níž můžete své rozhodování postavit,“ píše zde dále. Závěr pak nabízí Slovníček s podtitulem Pár dalších věcí, na které si dát pozor, kde se nachází spousta zajímavých pojmů.

Kniha je rozdělena na 15 kapitol zaměřených například na zrození, dvoření, jídlo, fotografie, internet, technologie, zábavu, zprávy, reklamu nebo obchod a politiku. Texty v kapitolách jsou pak rozděleny na takzvaná Pravidla reality (například hned to první To, že žena vypadá jako těhotná, ještě neznamená, že je) a na jejím konci se nachází Prověrky reality. Tyto otázky s odpověďmi mě moc bavily a musím přiznat, že ne vždy jsem lež odhalila.

Některé věci popisované v knize jsem znala, jiné pro mě byly nové. Hodně mě potěšila zmínka o Českém snu, tedy dokumentu Víta Klusáka a Filipa Remundy. Ale zarazila jsem se u kapitoly Jídlo, kde autor staví cibetkovou kávu (Kopi Luwak) po boku krocaních varlat a tasemnic k neexistujícím potravinám. Tato drahá káva může být prodejci falšována, ale koupit se dá a její podstata je všeobecně známá.

Hroši žerou trpaslíky je moc zajímavé a především čtivá kniha. Opravdu jsem se u ní hodně bavila, často také žasla a doporučuji ji všem, kteří se nechtějí nechat nachytat.

Alex Boese vystudoval magisterský obor dějin věd na Kalifornské univerzitě v San Diegu. Je autorem knih The Museum of Hoaxes a Elephants on Acid a tvůrcem webu www.museumofhoaxes.com. Žije poblíž San Diega.

hrosi

Hroši žerou trpaslíky
Autor: Alex Boese
Překlad: Eva Kadlecová
Žánr: vzdělání, poznání, humor
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 280
Hodnocení: 88 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56215032/hrosi-zerou-trpasliky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kärtsy z Waltari: „Publikum tady je jako z jiné planety!“ / „Audience there is from different planet“

waltari 200Finská skupina Waltari vystupuje v České republice poměrně často, nyní právě tuto sobotu na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. Co si o Češích a Finech myslí zpěvák Waltari Kärtsy si můžet...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Je libo fejeton?

mym vrstevnikum 200Nakladatelství Ikar vydalo fejetony Michala Viewegha, které vycházely v Lidových novinách. Tato útlá kniha je nazvaná Mým vrstevníkům a jiné fejetony.

 

...

Literatura

Máme svobodu věřit čemu chceme

Malá paměťMalá paměť, to je nejnovější literární dílo známého spisovatele, dramatika a také humoristy Benjamina Kurase, které autor napsal během svého jarní karanténou způsobeného „uvěznění“ v Praze. Nejedná se o...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafil...