Kniha, která se bude líbit nejen maminkám

Kniha, která se bude líbit nejen maminkám

Tisk

mamince-se-budes-libit 200Jaroslav Konvička v nakladatelství MaHa vydal humorný román pro ženy nazvaný Mamince se budeš líbit.

 

 

 

 

Hrdinkou knihy je mladá učitelka Alenka, která to sama bere jako diagnózu a s nadhledem, avšak sebevědomí jí to nepřidává. Večery tráví o samotě, tedy konkrétně s knihami a červeným vínem. Nemá moc přátel a pochopení příliš nenachází ani v rodině – máma ji kritizuje a srovnává s úspěšnější sestrou. Vše se však změní, když se Alenka potkává s gentlemanem Kristiánem…

Základní nastínění děje i začátek čtení nasvědčuje, že se jedná o klasické odpočinkové čtení pro ženy. Ale když jsem si říkala, že je příběh takový obyčejný a plný klišé, tak si pro mě Jaroslav Konvička přichystal nějaké překvapení. A ne jen jedno, kniha má velmi zajímavý vývoj!

Mamince se budeš líbit je útlá knížečka na večer, ale je opravdu čtivá. Autor píše lehce, předkládá čtenáři jak humor, tak situace, ve kterých se mohou poznat. A to bude platit především právě o učitelkách nebo osamělých ženách. Také se zde ukazuje, že mnohdy přístup příbuzných příliš nepomáhá, i když oni by chtěli. Mně se moc líbilo Alenčino vnitřní povídání.

„K večeru začal vánoční atmosféru dokreslovat ladovský sníh s deštěm.
A je to tady. Vánoce zas*aný, říkala si Alenka, když si doma před zrcadlem dodělávala make-up. Chystala se na štědrovečerní večeři u rodičů, která se měla jako jediná z pozvaných zúčastnit bez partnera.
Rodinná idylka.
Alespoň nemusela řešit problém s parkováním, protože neměla auto.“ (str. 35)

Kniha mě bavila, přečetla jsem ji za večer, zasmála jsem se a rozhodně si ráda od autora přečtu i něco dalšího, klidně i delšího. S jeho stylem psaní by totiž určitě měl v psaní pokračovat! Přebal knihy prozrazuje, že dlouhodobě pracuje na románu s motivem reinkarnace a že vzniká také satirický román z prostředí základní školy, takže se máme na co těšit!

Jaroslav Konvička vystudoval anglickou filologii a pracuje jako učitel, lektor a překladatel. V deseti letech přečetl svou první knihu Dvacet tisíc mil pod mořem, a od té doby literatuře naprosto propadl. Tvorba vlastních příběh pro něj tedy byla dalším logickým krokem. V roce 2014 vydal sbírku povídek k zamyšlení s názvem Kdysi dávno v budoucnu, načež se posunul k obsáhlejšímu formátu.

mamince-se-budes-libit

Mamince se budeš líbit
Autor: Jaroslav Konvička
Žánr: novela, pro ženy
Nakladatelství: MaHa
Rok vydání: 2020
Počet stran: 152
Hodnocení: 84 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Pobavte se u knihy Mamince se budeš líbit

https://www.nakladatelstvi-maha.cz/p/mamince-se-budes-libit-humorny-roman-pro-zeny/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Anselm Grün – Zastavení mého života

Anselgrun 200m Grün je jedným z najuznávanejších spiritualistov sveta, ktorí prepája duchovný život s psychológiou. Jeho knihy sčítajú milióny výtlačkov nielen v jeho rodnej zemi – Nemecku, ale aj v Čechách, na Slovensku a tiež v Južnej Ame...


Literatura

Příběh „kovbojky“ Kamily Novákové

to by se kovbojkam stavat nemelo 200Příběh „kovbojky“ Kamily Novákové, která se s rodinou přestěhovala na samotu do hor, aby si zde splnila svůj sen chovat koně, se čte jedním dechem. Kniha je prodchnuta romantikou, ...

Divadlo

Když kamarádi už nejsou, co bývali

fuk 200Divadlo pod Palmovkou opět hraje po rekonstrukci ve svých prostorech. Jednou z premiér aktuální sezóny je i hra nizozemské autorky Marie Goos, která poukazuje na to, že časy a lidi se mění, i když byli skálopevně přesvěd...

Film

Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

altAce Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho fil...