Vydejte se po stopách Torzového vraha a odhalte jeho identitu

Vydejte se po stopách Torzového vraha a odhalte jeho identitu

Tisk

zbytecna obet perexCleveland, rok 1938. Velká hospodářská krize propukla naplno. To však není jediný problém, se kterým se město musí vypořádat. Vraždící šílenec si vybírá své oběti z těch nejubožejších členů společnosti, z nichž po jeho řádění zbydou pouze torza jejich těl. Prostitutka Ethel Hardingová se za příslib bezpečí, jídla a místa na spaní ukryje do náboženské misie, kde ale odhalí temná tajemství.

 


O šedesát let později. Kris Wileyová se dozví, že její otec byl zavražděn. Předtím, než stihne identifikovat jeho ostatky, vyplují na povrch fakta, o kterých jí otec nikdy neřekl. Proč ho sledoval soukromý detektiv? Zdá se, že pan Wiley byl posedlý proslulým Torzovým vrahem. Zemřel proto, že odhalil něco, co neměl, nebo je všechno úplně jinak?


Krimi thriller napsaný na motivy skutečných událostí
Knihu Zbytečná oběť napsala americká spisovatelka D. M. Pulley, která se inspirovala takzvanými torzovými vraždami. Vrah nebyl nikdy odhalený, a tak ve svém krimi thrilleru zpracovává jednu z teorií, kterou doplnila o další zajímavé zápletky. Dvě časové linie nám tedy představují nejen nebezpečné předválečné období v Clevelandu, ale i současnost, která je výrazně ovlivněna dávnými vraždami.


Za pravdu se draze platí. Někdy i životem
Román je temný a pochmurný, zejména pokud jde o části odehrávající se v minulosti. Děj v současnosti zpočátku probíhá poklidně. Když se však Kris dozví, že její otec byl zavražděný, a odhalí jeho spojitost s torzovým vrahem, potemní i tahle dějová linka. Kris se pouští do pátrání a zjišťuje, že je něco hodně špatně. Ke stejnému závěru došla i Ethel, a tak se obě dívky ocitly v nebezpečí. Protože pokud chcete znát pravdu, musíte za to zaplatit. Někdy i svým vlastním životem.


Prostředí je dokonale popsané a k samotnému příběhu vytváří skvělou kulisu. Autenticitu vyprávění zvyšují í úryvky z dobových novin, které oddělují jednotlivé části. Do poloviny knihy se stupňuje napětí, poté děj začne stagnovat, až nakonec vyvrcholí v překvapivém závěru. Některá rozuzlení jsou lehce překombinována, ale celek působí konzistentně a nepostrádá logiku.


zbytecna obet


ZBYTEČNÁ OBĚŤ
Autorka: D. M. Pulley
Originální název: The Unclaimed Victim
Překlad: Monika Pavlisová
Žánr: krimi, thriller
Vydáno: Mystery Press, 2020
Počet stran: 432

Hodnocení: 80%

https://www.mysterypress.cz/zbytecna-obet/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Malátný: „Nejsem od přírody zrovna optimista, ale po narození dcerky jsem si tak nějak srovnal život.“

michal malatny chinaskiSkupina Chinaski si léto užívala plnými doušky, a to především na festivalech. Mají však za sebou i dovolenou, můžeme je slyšet ve znělce k novému seriálu Ententýky a příští rok se snad dočkáme i další...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Už se nikdy nevrátí - mrazivý švédský thriller

uz se nikdy nevrat perexTahle knížka má v podtitulku napsáno „Mrazivý švédský thriller“. A to tedy opravdu je! DAST MAGAZINE ji zhodnotil takto: „Je to napínavé od první až do poslední stránky. Spisovatel stupňuje ďábelské drama, při kterém ...


Literatura

Dějiny sexuality hravě a s nadsázkou

perexovy obrazekProjdete-li v knihkupectví kolem této knihy, není možné, abyste ji přehlédli. Upozorňuje na sebe, čím se dá – je obrovská, červená a netají se lehce lascivním názvem „SEXKOMIKS“. A co na vás čeká uvnitř…?

Divadlo

Zabíjejte popírače klimatických změn. Švandovo divadlo chystá satirickou komedii o střetu politiky a ekoteroristů

Zabijejte popirace 200Co se stane, když se mocná síla klimatické změny střetne s nepružnými osobami z nejvyšší politiky? Ministryně životního prostředí se ocitá v největší morální krizi za svoji kariéru a koncert v australském parlamentu, který je...

Film

Hra na hraně – kvantitu nebo kvalitu?

200filmUž týden se prohání po našich kinech novinka režiséra Brada Furmana (Obhájce) se zpěvákem, hercem Justinem Timberlakem a budoucím netopýřím mužem, Benem Affleckem.

...