Být starý neznamená, že přestanete žít

Být starý neznamená, že přestanete žít

Tisk

laska v backorach perexStáří není obvykle vnímáno jako životní období, které by mohlo být zajímavé nebo dobrodružné. A přitom to tak klidně může být. Protože být starý neznamená, že život vám už nic hezkého nenabídne.

 


„Jsme na světě už nějakou dobu. Hodně jsem se naučili, mnohé zapomněli, máme pořád vlastní cíle, přání a taky toužíme po klidu. Lásku jsme neodpískali, to v žádném případě, pořád nás hřeje u srdce a málokdo by chtěl být sám. Vychovali jsme děti, rozmazlujeme vnoučata a v duši jsme pořád mladí – ať je nám devadesát nebo devatenáct, pořád zůstává kluk klukem a holka holkou.“


Příběhy ze života seniorů
Autorkou povídkové knihy o různých zážitcích seniorů je Naďa Dubcová. Ta si v současné době užívá důchod a volný čas věnuje psaní. Dosud jí vyšlo pět knih. Ta nejnovější, kterou vydalo Nakladatelství JaS, se jmenuje Láska v bačkorách. Jak už název napovídá, tento cit se nevyhýbá ani seniorům (navzdory tomu, že to mladým lidem může připadat neuvěřitelné.)


Kniha plná nadhledu, optimismu a laskavosti
Tato útlá kniha je rozdělená na tři části. První se věnuje milostným příběhům seniorům. Je to tak trochu červená knihovna, ale v dobrém slova smyslu. Jednotlivé povídky jsou poutavé a nechybí laskavý humor, který je oživuje. Druhá část popisuje ideální domov důchodců a životní příběhy některých jeho obyvatel a zaměstnanců. Části, ve které staří lidé vypráví o okamžicích, které je formovaly, jsou nejlepší z celé knihy. Třetí část obsahuje příběh okořeněný dystopickými prvky, vyprávění z autorčina života i její zamyšlení.


Autorka dokazuje, že stáří není jen nuda a beznadějné čekání na konec. Z jejího vyprávění srší laskavost, životní nadhled i optimismus a její hrdinové ještě nerezignovali. Používají moderní technologie, podnikají výlety, navazují nové vztahy a nebojí se jít vstříc svému štěstí. Většina povídek je pohlazením pro duši, avšak najde se i několik těch smutných. Ale takový už je život.

laska v backorach

Láska v bačkorách
Autorka: Naďa Dubcová
Žánr: povídky, humor
Vydáno: JaS, 2021
Počet stran: 144

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/540842-laska-v-backorach



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kärtsy z Waltari: „Publikum tady je jako z jiné planety!“ / „Audience there is from different planet“

waltari 200Finská skupina Waltari vystupuje v České republice poměrně často, nyní právě tuto sobotu na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. Co si o Češích a Finech myslí zpěvák Waltari Kärtsy si můžet...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Žít navěky aneb Věčný život jako prokletí

zit naveky 200Kniha Zlín vydala v únoru knihu Dary Hornové Žít navěky, kde oceníme kouzlo smrtelnosti a zabředneme tak hluboko do židovské literatury.

...

Literatura

Mysterium tremendum je český projekt, který nemá obdoby

myst200Velice zajímavým přírůstkem na poli české literatury se stala kniha s názvem Mysterium tremendum, kterou měl napsat jistý Sebastian Rainer. Skutečně stojí za pořízení?

...

Divadlo

Shakespeare v Mahenově divadle NdB
necozaneco perJe to skutečně záhada. Velký dramatik Shakespeare napsal spoustu nejlepší divadelních her, jaké kdy se objevily a taky několik velmi špatných her. Jako by v Shakespearovi byli dva autoři. Nebo že by Shakespeare, onen herec co utekl ke k...

Film

Probudím se včera vás udrží v pozoru až do konce
ImageFilmů o mladých a nešťastných láskách či dospívání máme na skladě mnoho. Co takhle se vrátit do minulosti a změnit to, na co nejsme po právu hrdí, a nebo si jen jinak přeplánovat svojí budoucnost. Tak tohle se splnilo hlavnímu hrdi...