Politika očima mladého aktivisty

Politika očima mladého aktivisty

Tisk

ocima mladeho aktivisty 200V nakladatelství Pointa vyšla kniha Očima mladého aktivisty od Šimona Hlinovského, absolventa politologie zajímajícího se o veřejné dění.

 

 

 

 

Autor v úvodu píše, že se už v dětství zajímal o politiku a poprvé šel na demonstraci proti vládě premiéra Grosse. „Politický vývoj po roce 2013 mě přiměl chodit na demonstrace stále častěji. Když už se v nějakém televizním pořadu dostanu ke slovu, nikdy nestihnu říct všechno, co bych chtěl. I proto jsem se rozhodl vydat knihu. Dalším důvodem je, že z knihy se třeba i budoucí generace dozvědí, co jsme v minulosti prožívali,“ dodává.

Právě tento pohled do nedaleké minulosti mi na knize přišel moc zajímavý. Autor je podobně starý jako já, tudíž jsem dobře věděla, o jakých událostech píše. Ale byla jsem mnohdy překvapena, ve kterém to bylo roce a umožňovalo mi to porovnávat dané situace se současností. A že něco takzvaně „uzrálo“.

„Když mluvil Andrej Babiš, mnohokrát se publikum hlasitě smálo. Doufal jsem, že to bude na diváky u obrazovek fungovat a že si uvědomí, jak je Babiš všem pro smích. V tom jsem se ale zmýlil. Tehdy podle mnoha průzkumů vycházelo, že hnutí ANO se dostane do sněmovny, byť ještě měsíc před volbami to tak nevypadalo. Myslel jsem si, že získá okolo 10 %. Netušil jsem, že nakonec bude druhou nejsilnější stranou se 47 % poslanci (jen o tři méně než ČSSD) a vstoupí do vlády premiéra Bohuslava Sobotky.“ (str. 37)

Šimon Hlinovský v krátkých kapitolách popisuje například prezidentské volby v roce 2013, kdy pomáhal Karlu Schwarzenbergovi, jeho další aktivity pro TOP 09, účasti na demonstracích a také účasti v televizních pořadech jako je Máte slovo nebo Aréna Jaromíra Soukupa. Na tento pohled z druhé strany jsem se před čtením moc těšila a nebyla jsem zklamaná. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí jak o práci policie na demonstracích a podobných akcích, tak o zákulisí televizních studií. Například jsem nevěděla, že se do Máte slovo dá dostat buď přihlášením do televize, nebo na pozvání někoho z hostů.

Kniha Očima mladého aktivisty splnila mé očekávání. Připomněla jsem si díky ní některé události a zjistila spoustu nových informací. Autor mi byl sympatický svou aktivitou i povahou. Především jsem na něm ocenila, že prezentoval svůj názor, ale neměla jsem dojem, že mi ho nějak cpe. Otázkou je, jak to bude vnímat někdo s opačným politickým postojem, ale kdo ví, jestli si někdo takový ke knize najde cestu a ocení ji.

Šimon Hlinovský vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. V současné době pracuje ve velké softwarové společnosti. Píše články do ATYP magazínu a příležitostně i do jiných internetových magazínů. Ve volném čase se podílí na prospěšných charitativních projektech a pořádá různé akce pro mládež. Rád vystupuje v televizních soutěžích a diskusních pořadech. Protože se vždy zajímal o politiku, často navštěvuje různé demonstrace a o své zážitky se rozhodl podělit prostřednictvím této knihy.

 

ocima mladeho aktivisty

Očima mladého aktivisty
Autor: Šimon Hlinovský
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2021
Počet stran: 264
Hodnocení: 77 %

https://www.pointa.cz/project/6b9b0761-c177-11ea-b985-001dd8b72061


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

2. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex2Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Legendární sportovci pokřtili knihu o slavném Wimbledonu

win 200Nakladatelství Fragment uspořádalo ve středu 14. ledna křest knihy Wimbledon a příběhy tenisových hrdinů. Jedná se již o druhé vydání, první bylo beznadějně vyprodáno. Vydejte se na cestu za oblíbenými sportovci.

...

Literatura

Co ukrývá dokonalá chůva?

vzorna chuva perexMark a Melissa jsou mladí manželé, kteří mají dvě dcerky. Sedmiletou Poppy a několikaměsíční Evie. Mark je policajt, Melissa rozbíhá podnikání, a tak by se jim hodil někdo, kdo by jim s dětmi pomohl. Když jejich nové sousedce...

Divadlo

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...

Film

Kina otevře charismatický Viggo Mortensen, vítěz Berlinale a francouzský humor

aerofilms Jeste mame cas 200Společnost Aerofilms uvede hned v prvním týdnu po znovuotevření kin režijní debut hvězdného Vigga Mortensena Ještě máme čas. Na velká plátna se také dostane vizuálně strhující film Služebníci, vítěz hlavní soutě...