Nový román Andělský prach: „Peter Pan“ zasazený do skličující reality

Nový román Andělský prach: „Peter Pan“ zasazený do skličující reality

Tisk

big andelsky-prach-CjI-496421 (2)

Petru je dítě žijící s dalšími dětmi. Nechce vyrůst. Na ostrově, kde chlapci žijí, panuje mystická atmosféra – není tu úplně nezvyklé vidět ve vodě třeba takovou mořskou pannu. Toto však není žádná pohádka. Je 21. století v nejmenované zemi v naší realitě, Petru s kamarády jsou ve skutečnosti více samostatní, než je v jejich věku nutné, a za mystické vize jim může prachsprostá drogová závislost. Nová kniha Cornelie Travnicek je krátká, ale možná vás i rozpláče.

Nevíme, kde přesně se tento příběh odehrává, ale existuje v něm spousta důkazů, že je to náš svět a jeho současná realita. Kniha je psána v první osobě z pohledu chlapce jménem Petru, který ani neví, kolik je mu let. On a jeho parťáci Magare a Cheta žijí na ostrůvku uprostřed řeky v primitivním domku. Živí se vykrádáním kapes a tašek lidí v ulicích města, kam denně dojíždějí na loďce.

Hoši spolupracují, ale také se pošťuchují a hádají. Každý z nich má svou minulost a důvod, proč se do této situace dostal. Jejich izolované bydliště zná jen jejich šéf – dospělák, jemuž říkají Krakadzil – a jejich dealer – dospělák jménem Clopot, který jim za jejich výplatu nosí jakousi tvrdou drogu. To je jejich svět: kapsářství, vykořisťování Krakadzilem, drogové delirium a naděje, že ten či onen člen rodiny na ně snad někdy pomyslí.

Petru ani neumí číst a vlastně to při tomto stylu života nepotřebuje. Jednou se však ve městě nechtě srazí s dívkou jdoucí ze školy a díky sledu dalších událostí se s ní seznámí. Děvče se jmenuje Marja, má nabarvené vlasy, je fanynkou Stmívání, a hlavně je ochotná se s Petruem kamarádit. Petru se tak začne učit více o tom, jaké je žít ve společnosti a ne na jejím okraji. Co se bude dít dál, už samozřejmě neprozradím. Ale i kdyby ano, stejně jde o fascinující a dojemné dílo. I přes celkem prostý děj vykresluje obraz, jenž prostě stojí nejen za vidění ale také za prožití.

Snad jen slepý by neviděl duální kontrast, který nám tato kniha předkládá. Je to prostě dospělácké znásilnění příběhu o Petru Panovi – včetně toho, že se prostředí změní, když do příběhu vstupuje děvče ze světa lidí. I původní název Feenstaub znamená v přesném překladu „vílí prach”, jako od Zvonilky. Velice mi to také připomíná kolumbijský film Krtci, ukazující život skupiny bezprizorních pouličních dětí. Má to s ním společného podezřele mnoho včetně magicky realistických prvků a ať je to jen náhoda nebo ne, nemám s tím sebemenší problém. Tyto příběhy jsou totiž bohužel inspirované realitou mnoha lidí, i když většině z nás toto uvědomění nejde do hlavy.

Co bych Andělskému prachu mohla vytknout? Je to krátké. Neužije mě na odborné literární analýzy, ale jakožto čtenář se přiznám, že tyhle „špičky ledovce“ mě trochu frustrují. Knížka se díky tomu opravdu rychle čte a je vidět, že autorka děj porcuje na přesně takové celky, jaké perfektně dávají smysl jen tak samy o sobě – jednotlivé navazující střípky. Rozhodně není opomenuto nic stěžejního. Celý příběh je dostatečně vypovídající na to, aby se člověk ponořil do jeho atmosféry. Osobně si však více užívám bohatší lyriku a „aha-efekt” spojování dřívějších náznaků do výsledků hádanek. Chtěla bych vědět víc o tom, jaké jsou jednotlivé postavy. Mají sice spoustu zajímavých dialogů, ale nějak jsem je nestihla poznat. Po formální stránce to holt není úplně můj šálek kávy právě kvůli tomu, jak malou dávku skvělého příběhu obsahuje.

O autorce:

Cornelia Travnicek se narodila v roce 1987 v St. Pölten. Vystudovala informatiku a sinologii ve Vídni. Pracuje jako výzkumník Centra pro virtuální realitu a jako překladatel čínských próz. Prvním románem, který tato autorka vydala, byly Chucks v roce 2012, které se dočkaly filmové adaptace. Již dříve však zazářila díky svým povídkám. Jejími nejnovějšími knížkami jsou young adult Harte Schale, Weichtierkern a o poznání temnější Andělský prach.

Ukázka z knihy:

V noci, když si myslím, že druzí dva už usnuli, prohodí najednou Cheta do tmy:
„To s tou hezkou vzpomínkou, pamatuješ?“
„Co?“
Slyším cvaknout zapalovač, vidím plamínek a Chetu, jak opatrně zapaluje knot v olejové lampě. Otočí kolečkem, jímž se plamen zmenšuje nebo zvětšuje. Potom lampu postaví mezi nás a posadí se do tureckého sedu, jako by to celé byla nějaká rituální příprava na náš rozhovor.
„Je to kec,“ řekne pak s určitostí.
„Co?“
„To s tím létáním.“
Má zarudlé oči. Ale kdo nemá červené oči, když si šňupne.
„Jak to?“
„Protože… Protože to já bych už dávno uletěl.“
Škrábe prstem sem tam po kalhotách, jako by tam měl flek.
Mlčím. Všichni víme, že Cheta má matku, která ho miluje, čeká na něj, chce si ho k sobě vzít zpátky, jednou. Jen kdyby to otčím dovolil.
„Prostě oknem ven a pryč,“ řekne pak, „pořád rovně, až do západu slunce.“ Zasměje se, ale není to smích. „Na nikdyneshledanou,“ dodá.

big andelsky-prach-CjI-496421


Název: Feenstaub / Andělský prach
Autor: Cornelia Travnicek
Překlad: Magdalena Štulcová
Žánr: pseudomagicky realistická novela
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2022
Počet stran: 224
Hodnocení: 82 %

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/andelsky-prach.aspx

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Julie Slováčková: Chtěla bych, aby lidé měli rádi sami sebe

a s200Mladou herečku a zpěvačku Annu Julii Slováčkovou můžete již několik měsíců vídat na prknech Divadla Kalich jako Rózi v kultovním muzikálu Krysař. Jak se s novou rolí sžila a jaké plány má v novém roce 2018 se dočtete v následujícím rozhovor...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Víte, že jste pravděpodobně také Idioti 21. století?

200litPsychologická novela Idioti 21. století je druhou samostatnou knihou Vesny Tvrtković. Tato autorka se narodila v Sarajevu, z kterého v roce 1992 s rodinou uprchla kvůli válce do Prahy, kde žije a pracuje. V roce 2009 absolvovala obor tvůrčí psaní na Lit...


Literatura

Msta písecké panny

lit1Jak už název napovídá, tentokrát se podíváme v cyklu Hříšní lidé Království českého do města Písku, kde Ota ze Zástřízlí, panoš královského prokurátora Oldřicha z Chlumu, očekává spolu s dalšími nejen svého pána, ale i příjezd krále Přemysla II. Otakara ze Štýr...

Divadlo

Shakespeare v Mahenově divadle NdB
necozaneco perJe to skutečně záhada. Velký dramatik Shakespeare napsal spoustu nejlepší divadelních her, jaké kdy se objevily a taky několik velmi špatných her. Jako by v Shakespearovi byli dva autoři. Nebo že by Shakespeare, onen herec co utekl ke k...

Film

Film Tělo Duše Pacient nově na YouTube

Tělo-duše-pacient PJak oznámit pacientovi, že jeho diagnóza je vážná? Jak uklidnit matku, jejíž dítě kolabuje? Jak se dokázat rozhodnout v krizové situaci? Lékařská profese vyžaduje nejen detailní znalost diagnostických a léčebných postupů, ale také os...