Všeho schopní: švédský krimi debut roku

Všeho schopní: švédský krimi debut roku

Tisk

vseho schopni 200Napínavý psychologický thriller Všeho schopní od švédského autora Klase Ekmana nám v srpnu přineslo nakladatelství Kalibr. A že jde teda o pořádnou peckou, která zamává morálním kompasem a dokazuje, že v určitých chvílích si i zdánlivě obyčejní lidé neberou servítky a stát se může opravdu cokoliv.

 


Ostřílený publicista jako spisovatel

Klas Ekman (* 1975) je spisovatel a novinář, napsal několik oceňovaných hudebních biografií a pracoval v řadě největších švédských časopisů a novin. Kromě toho působí jako ředitel reakce prestižního švédského nakladatelství Volante, Kniha Všeho schopní je jeho románovým debutem.

Když se romantika zvrhne…

Anna a Johan mají poměr a míří na romantický víkend v horách. Anna se svému samolibému manželovi vymluvila na jógový víkend, Johan své skoro bývalé ženě na třídní sraz. Co mělo původně být romantické oddechovka, se změní velmi rychle. Anna chce poměr ukončit, protože má přecitlivělého syna, který potřebuje stabilitu a pohodový rodinný život. Johan je v šoku a důrazně nesouhlasí, přeci kvůli Anně přeházel svůj život vzhůru nohama. Cestou se jim stane nehoda s fatálními následky a ta spustí nečekanou a rychlou lavinu průšvihů, nad kterými nelze mávnout rukou. Jak skončí tento morální sešup? Kam až člověk při ochraně svého stylu života je schopen a ochoten zajít?

Jak uchovat život v idylce?

Jak jeden okamžik dokáže změnit život hned několika aktérů, to nám předkládá autor tohoto strhujícího šíleného příběhu. Na jednu stranu máme uvěřitelnou premisu, kdy má pár lidí mimomanželský poměr a teď řeší co s ním, na stranu druhou tu máme nehodu, která rozpoutá hotové peklo. A to doslova, řekla bych. Příběh je psaný hutným jazykem, kde převažují krátké věty, a my máme možnost nahlédnout do psychiky hlavních postav. Co se jim honí hlavou, to je mnohdy hodně civilní – jednak řeší praktické věci, jako co uvařit na večeři, ale taky se bojí o svůj dosud uspořádaný život.

Knihu rozhodně doporučuji všem příznivcům jak severské literatury, tak brilantních psychologických románů. Někomu může příběh připadat přitažený za vlasy, já ho vnímám jako reálný (v rámci možností) a jako takové zamyšlení nad tím, jak se život člověka může v mžiku otočit o 180 stupňů a člověk se řítí dál ke zkáze.

vsecho schopni

Název: Všeho schopní
Autor: Klas Ekman
Původní název: De Kapabla (2020)
Žánr: světová literatura
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 352
Hodnocení: 90 %

https://www.euromedia.cz/vseho-schopni/kniha/14043/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka – Osmý světadíl je pro mě mimořádné dílo

savka 200Tomáš Savka si již tuto sobotu, 14. prosince v pražském Divadle V Rytířské, zazpívá spolu se svými hosty v rámci koncertu „Swinging Christmas“ písně Karla Hály, Waldemara Matušky, Sammy Davise jr., či Franka Sinatr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Matthew Fox: Skrytá spiritualita muže

skryta200Nádherné čtení na téma: Muži přece nejsou „problémem, který je třeba vyřešit“, ale hlubokým, nevyzpytatelným tajemstvím. Jsem si jista, že kniha se bude lépe číst otevřeným mužům bažícím po pochopení svého vnitřního světa, ale i pro ženy je to zajíma...


Literatura

Vzhůru na klíčky!

nakliceno 200Další malou a praktickou knihou vydavatelství Esence je Naklíčeno! Semnka, obilniny a luštěniny, která vás naučí vypěstovat si tyto zelené dobroty plné vitamínů.

...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Filmy ze střední Evropy

filmy stredni evropy klipPod střechou Maďarského kulturního střediska v Praze se od čtvrtka 25. října do neděle 28. října 2012 pořádá přehlídka Současná filmová tvorba – střední Evropa. Přiblíží zajímavá díla nejen ...