Inspektor Zastávka vyšetřuje

Inspektor Zastávka vyšetřuje

Tisk

zlocin200Vloni uplynulo 90 let od úmrtí jednoho z našich nejlepších malířů, Jakuba Schikanedera. V rámci připomínkových akcí, kdy byla například otevřena velká retrospektivní výstava ve Valdštejnské jízdárně, se nakladatelství Albatros připojilo se svou „troškou do mlýna“ a připravilo pro děti knihu Zločin na Starém Městě pražském od Daniely Krolupperové.

 


Také vás zajímá, jak to vlastně bylo s nejslavnějším obrazem Jakuba Schikanedera Vražda v domě? V roce 1890 namaloval obraz, který láká dodnes vykladače a obdivovatele jeho díla. Krolupperová domýšlí, jak to vlastně mohlo být. Nejdříve potkáváme malého Jakuba, sotva odrostlého plínkám, jak se nachomýtne k pádu dívky z pavlače. Je natolik otřesen, že při příchodu domů není schopný souvisle říct, co se mu stalo a ulehne na několik dní ve vysokých horečkách. Jak už to bývá, je tělo milosrdné a on vše zapomene. V následující kapitole již potkáváme Jakuba v nejlepších letech a zrovna se mu začínají zdát noční můry. Nerozumí jim, ale potřebuje se z nich „vymalovat“. Zkouší skicovat a postupně se z temnot vynořuje celý obraz, který jej později proslaví.
Autorka se snažila držet dobových reálií, takže procházíme Prahou druhé poloviny 19. století a skoro cítíme její zatuchlost. Každá z následujících kapitol znamená vyšetřování každého jednoho svědka pádu dívky. Inspektor Zastávka má v pátrání nejdříve jasno, ale na konci knihy se dozvídáme, že nic není takové, jaké se zdá. A že jeden řetízek může změnit hned několik životů.

zlocin


Nejsem si úplně jistá, že je kniha určena starším (ale ani mladším) dětem, jak nakladatelství avizuje. Radost snad spíše udělá rodičům, kteří obraz (snad) důvěrně znají, protože na přídeští a předsádce není kopie obrazu ilustrátorkou (Barbora Kyšková) zpodobněna celá a některé drobné hříčky (Neruda, Vacátko) vrhnou úsměv spíše znalejším čtenářům, než jsou děti školou povinné.
Ilustrátorka doprovodila knihu velmi hezkými obrázky, které chtějí jasně navázat na Schikanederův styl.

Poznámka: Kniha získala ocenění Zlatá Stuha 2015

Název: Zločin na Starém Městě pražském
Autor: Daniela Krolupperová
Ilustrace: Barbora Kyšková
Žánr: dětská beletrie
Nakladatelství: Albatros (ve společnosti Albatros Media a. s.)
Rok vydání: 2014
Počet stran: 112
Hodnocení: 65%

http://www.albatros.cz/zlocin-na-starem-meste-prazskem/

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aké má Maťo Ďurinda plány?

durinda200Maťo Ďurinda, spevák zo skupiny Tublatanka, koncertoval na Cibula festivale v Holíči a svojou hudbou si získal celé publikum, ktoré rozospieval a roztancoval. Po svojom koncerte sa s nami podelil aj o svoje pocity a najbližšie plány.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Albatros Media představilo novinky pro nadcházející období

big noc-bSt-364296 200Nakladatelství Albatros představilo na tiskové konferenci v pražské kavárně Louvre své novinky a oznámilo několik zajímavých zahraničních spisovatelů, kteří navštíví v letošním roce Českou republiku. Na konci článku ...

Divadlo

Největší příběh všech dob

Nejvetsi pribeh 200Hra Patricka Barlowa „Největší příběh všech dob“ (Greatest story ever told). Divadelní „road movie“ se vrací! Aneb všechny cesty vedou na Golgotu...

 

...

Film

Desátý ročník Severského filmového podzimu odstartuje litevské drama

sasa200Na jubilejním desátém ročníku Severského filmového podzimu budou moci diváci zhlédnout nejen filmy evropského severu, ale i zástupce litevské kinematografie. Festivalové filmy podzimního výběru se představí ve 22 městech České republiky. Během pražské...