V roce 2006 byla potomku Radky Vrzalové diagnostikována celiakie. Toto vážné zdravotní omezení postihuje stále více lidí a začíná být opravdovou hrozbou pro společnost. Ale Vrzalová se nevzdala a jako správná matka se snažila svému dítěti všemožně pomoci dále žít plnohodnotný život. Proto se začala zajímat o to, jak vařit bezlepkově. Dokonce se stala i lektorkou kurzů vaření pro Sdružení jihočeských celiaků. Následně se osamostatnila a vede kurzy sama za sebe.
Předkládaná kuchařka je sumář jejích rad a nápadů, kdy spoustu receptů obsahujících pšenici upravila bezlepkově, případně najdete v knize i varianty receptů bezmléčných a bezvaječných. Co se mi na knize obrovsky líbilo, bylo to, že je psaná srozumitelně a je ideálním pomocníkem pro lidi začínající se stravovat bezlepkově. Kniha celiaka provází od prvních chvil, kdy tuto nemoc zjistí a Vrzalová ho nejen uklidní, ale pomůže mu toto vážné životní úskalí překlenout. Najde tu totiž spoustu rad, kam se může obrátit o pomoc, kde nakoupit a na co si má dávat pozor zbytek rodiny, protože mít doma jednoho celiaka znamená, že se bezlepkovému režimu – resp. přípravě jídel – musí upravit režim ostatních. Podnětné je to, že nejde o pouhou teorii, ale Vrzalová si vším prošla, takže její rady jsou přesné a trefné. Například upozorní, že musíme používat jiné nádobí pro celiaka a jiné pro ostatní. Drobnost, která by třeba nemusela všem dojít. Pro rodiče školáků trpících celiakií dokonce přidala i legislativní rady o školním stravování. Autorka nám dokazuje, že se člověk s diagnozou celiakie nemusí být, že by hladověl, ale naopak, že získává obrovskou škálu možností pestrého stravování, pestřejšího než neceliaci.
Šestnáct kapitol nás provází od rad pro začátečníky, přes sladkou i slanou kuchyni, saláty, polévky, pečivo a také rady na sváteční (Vánoce – Velikonoce – Silvestr) pohoštění a každá z nich je uvedena krátkými radami na dané téma.
Většinou najdeme jeden recept na dvoustranně. Na pohledové straně (vpravo) je obrázek výsledného tvaru a vlevo postup.Každý recept je doprovázen ikonami, zda je do recept bezlepku, bez mléka nebo bez vajec, případně shluk všeho uvedeného.
Fotografie jsou kvalitní, nerozmazané a na knize je vidět obrovská práce, kterou s jejím napsáním, fotografováním a vydáním vůbec bylo. Dokonce i redakční práce dopadly na jedničku, takže jsem po dlouhé době četla knihu bez tiskových chyb.
Autor: Ing. Radka Vrzalová
Název: Radčina kuchařka bez lepku
Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.
Rok: 2015
Počet stran: 312
ISBN: 978-80-247-5581-6
Hodnocení: 100%
http://www.grada.cz/radcina-kucharka-bez-lepku_8708/kniha/katalog/
( 0 hlasů )
< Předchozí | Další > |
---|