Žena ve stínu slavného muže

Žena ve stínu slavného muže

Tisk

ella200V knize Vařila jsem pro Picassa, kterou vydalo nakladatelství Metafora, jsme se mohli ponořit do fantazie autorky, která do svého příběhu zakomponovala samotného kubistického mága Picassa. Tentokrát znovu půjde o románovou podobu, ale založenou na reálném životě dvou umělců, kteří se věnovali abstraktní formě.

 

 

 

Ella, Gabriele Münter, je od malička introvertní osoba, která nemá v lásce zbytečné plkání. Rodiče ji už jako malé darují uhly na kreslení a věří, že když nechce své myšlenky formulovat slovy, třeba jí pomůžou obrazy.

O své rodiče ale brzy přichází a se svými sourozenci odjíždí do Ameriky. Po návratu zpět do Německa začíná Ella navštěvovat malířské školy - mnoho možností není - v této době je studium malby téměř výhradně mužskou záležitostí.

Při svém studiu naráží na profesora K - Vasilije Kandinského, jehož šarmu nedokáže odolat. Během letního kurzu dochází k dostaveníčkům, vystřízlivění přichází, když Ella zjistí, že je profesor K už ženatý.

Po delší době odloučení se ale Ella a Vasja znovu shledávají a začíná mnohaleté partnerství. Na tu dobu odvážné, není zvykem, aby žena žila s mužem v domácnosti a nebyli manželi. Dlouhou dobu cestují, ale i tohle dobrodružství se po čase stane především únavným, a tak zakotví v Murnau, ve žlutém domě, kde mohou oba svobodně tvořit a dýchat.

Navštěvují je tam další umělci a mezi zábavou vzniká umělecký spolek Der Blaue Reiter (Modrý jezdec). Kandinský se stále více ponořuje do stylu abstraktního expresionismu, ani Ella není pozadu. Špatně však snáší ústrky Vasjy, který ji mnohdy nebere vážně a stále jen slibuje, že spolu začnou žít oficiálně. Jejich životy přeruší první světová válka, Kandinský se stává v Německu nepřítelem a musí se vrátit do vlasti. Opět slibuje, že po válce se jistě s Ellou vezmou a bude žít spořádaným životem, který nebude trnem v oku tehdejší morálce.

Ella nedostává žádné zprávy z Ruska, je přesvědčená, že je Vasja mrtvý. Pak ale přichází dopis, který ukáže, že situace je úplně jiná, ještě daleko horší.

V tomto místě nabírá příběh na síle, začínají se dít velké věci a zvraty, Ella bojuje se zradou, hroutí se. Jen co je její stav trochu lepší, přichází ji do života anděl strážný. Ale aby to nebylo tak jednoduché, svět je před vypuknutím druhé světové války.

V knize se objevují recenze na některé z jejich obrazů od Johanesse Eichnera, obrazy si můžete pohromadě prohlédnout na stránkách http://savingkandinsky.com/

Autorka pracuje v americkém Muzeu výtvarného umění v Milwaukee, ve kterém se nachází nejrozsáhlejší sbírka obrazů Gabriele Münter.

Díky knize se tak dozvídáte celkem podrobně o životě Gabriele Münter, která obdivovala svého profesora, byla svědkem nových uměleckých experimentů a musela za svůj život překonat mnoho překážek.

 

ella


Ella & Kandinský/Saving Kandinsky
Autor: Mary Basson
Přeložila: Bohumila Kučerová
Žánr: beletrie
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 288
Hodnocení: 90 %
Foto: www.databazeknih.cz
http://www.metafora.cz/cz/produkt/ella-kandinsky.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je skvělé, že si školy uvědomují práci svých studentů, kteří se podílejí na kulturním rozvoji města. Rozhovor s Markem Barošem, dramaturgem M-klubu o festivalu Majáles 2016.

baros200Začátkem května, přesně v sobotu 7., se v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí uskuteční pátý ročník studentského festivalu Majáles 2016. Po zkušební vnitřní verzi z loňského roku se tentokrát opět dostane ven. Přibudou nové scény a poprvé se na...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Botanicum aneb račte vstoupit do muzea

botanicum 200Botanicum je mladší sourozenec oceňované a velkoformátové knihy Animalium a jak název napovídá, je zaměřen na svět rostlin. Podtitulem těchto jedinečných děl je: jedinečné muzeum, které má otevřeno 365 dní v roce a nezbývá, než do něj tedy v...


Literatura

Seznamte se s islandským „hloupým Honzou“ Kalmannem. Příběh, jak vyšetřuje vraždu, zhltnete jedním dechem!

Kalmann -obalka-1-scaled (2)

Přečetla jsem si tentokrát severské krimi – ale značně odlehčené. Novela Joachima Schmidta Kalmann se nazývá po hlavní postavě žijící v islandské vesnici Raufarhöfn, kde tak tr...

Divadlo

Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

vanoceV divadle Stará aréna uvádějí hru Vladislava Vveděnského Vánoce u Ivanovových čili Úplně předělaný snář. Jedná se o drama nebo komedii? Najdeme zde obojí. A jedno podtrhává druhé.  

...

Film

Camino na kolečkách

camino1Přijala jsem pozvání na novinářskou projekci dokumentárního filmu Camino na kolečkách. Šla jsem tam částí ze zvědavosti a částí z úcty k lidem, kteří dokážou cokoli navzdory svému handicapu. Věděla jsem jen, že hlavní hrdina trpí roztroušenou sklerózou (znám několik lidí s to...