Pohled do hlavy a paměti Karla Šípa

Pohled do hlavy a paměti Karla Šípa

Tisk

karneval pametovych bunek 200V listopadu vydalo nakladatelství XYZ útlou knížečku Karla Šípa s povedeným názvem Karneval paměťových buněk. Na 150 stranách nám oblíbený moderátor a bavič představí nejen své vzpomínky na dětství, posteskne si and stavem dnešní společnosti a dá nám nahlédnout do svých myšlenek.

 


Karel Šíp (* 1. června 1945 Praha) je český moderátor, bavič, scenárista a písňový textař. Šíp pochází z umělecké rodiny, v mládí se věnoval hudbě a od ní přešel k televizní zábavě. V současné době moderuje v České televizi úspěšný pořad Všechnopárty, který běží více než deset let.

karneval karel sip

Na první pohled zaujme zdařilá obálka, kterou má na svědomí Jiří Franc. A v knize samotné se dočkáme neméně povedených ilustrací od Jiřího Slívy. Co ale nepotěší, to je počet stran; kniha by klidně mohla být dvakrát delší, jelikož příběhy pana Šípa mají hlavu a patu, dobře se čtou a povětšinou vyloudí na tváři úsměv – a pokud ne, tak alespoň donutí člověka se zamyslet.

S lehkostí a šarmem sobě vlastním uvádí pan Šíp soubor myšlenek, vzpomínek a vtipných glos, které jistě potěší každého, kdo má tohoto baviče v oblibě. Jako vždy je otevřený a upřímný ve vzpomínkách i svých názorech. Překvapilo mě, že se nepovažuje za hudebníka, ale za muzikantského diletanta. Taky mě donutil k přemýšlení, co je umění a co už je neumění, rozuměj kýč. A odpověď je jednoduchá – záleží na konkrétním člověku a jeho vnímání.

Karel Šíp zafušoval do zajímavých témat: řešil vzpomínání a otázku paměti, připomněl svou rodinu, podíval se na zoubek autogramům, vztekal se nad nesmyslností českých rčení a zastavil se nad spoustou dalších záležitostí. Překvapilo mě poměrně kontroverzní zamyšlení and tím, že William Shakespeare nebyl tím, za koho ho máme. Toto se trochu vymykalo koncepci knihy, ale proč vlastně ne?

Karneval paměťových buněk je bohužel krátké čtení, ale rozhodně velmi příjemné. Navíc musím říct, že svůj úkol splnilo – vzbudilo úsměv na rtech. Pokud máte rádi pana Šípa, tak neprohloupíte, přečtete-li si něco o jeho životě.

karneval pametovych bunek

Název: Karneval paměťových buněk
Autor: Karel Šíp
Žánr: humor, fejetony
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 152
Hodnocení: 80 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/karneval-pametovych-bunek


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

berchtold 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nebezpečná malá ručka
ImageNa obálce knihy najdete otázku: Věříte na duchy? Bylo mi jasné, že mne čeká napínavé setkání s nadpřirozenem. Horory čtu celkem ráda, ale nesmí se jimi prohánět krvelačné stvůry a netoužím po krvavých scénách, kdy hrůzná monstra porcují l...

Literatura

Camusova Velká výměna: Politická esej na téma migrace

Velká výměna

„Velká výměna“ je pojem či koncept, který označuje fenomén výměny domorodého národa jiným, nebo několika jinými, a to během pouhých dvou generací. Byl to francouzský spisovatel Renaud Camus, kdo tento pojem vytvořil a za...

Divadlo

Herec Jan Mazák oslaví životní jubileum

Jan Mazak200Nezaměnitelný hlas a soustředěné herectví – to jsou typické znaky Jana Mazáka, který ve čtvrtek 30. června 2022 oslaví své šedesáté páté narozeniny.

...

Film

Jak se žilo v období po největších politických represích

Cesko 200Obsáhlý sborník Československo v letech 1954-1962 má jednu mimořádnou přednost: v poměrně krátkých, stručných a přehledných statích mapuje mnohá témata, která se daného období týkají. Kniha, zaměřená převážně na české prostředí, je rozčleněna do něko...