Politika a pohádky podle mě nepatří k sobě

Politika a pohádky podle mě nepatří k sobě

Tisk

certi-brko 200V nakladatelství Presco Group vyšla v prosinci kniha Čertí brko – Příběh na motivy filmové pohádky. Tu jsem sice neviděla, ale říkala jsem si, že se před Vánoci ráda pustím do takového čtení.

 

 

 

Čertí brko je nejmocnější pekelnou zbraní, která zapisuje všechny hříchy. Svět je pak rozdělený na podpekla, odpovědná ústřednímu peklu a Luciferovi. Pohádka se odehrává v podpekle Pervidle a příslušné obci Pytlov. V podpekle se jednoho dne porouchá Čertí brko a Lucifer doručením pověří Bonifáce. Ten se vydává do Pytlova, ale brzy ho okrade šejdíř krejčí Klouzek o brko i další kouzelné pekelné předměty. Navíc potká Markétu a začnou se dít věci… Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, kterým se dokonce podaří zrušit peklo a uvěznit jeho vládce! Je pak na Bonifácovi, aby danou situaci urovnal a vše zachránil.

Zápletka Čertího brka samotná je neškodná a pro děti je taková klasická, a když si v ní dospělí budou chtít něco najít, tak to najdou. Ostatně jak říká anotace knihy: „Pamatujte, milí hříšníci: kdo chce rušit peklo, ten to s vámi nikdy nemyslí dobře. Právě takový má v sobě zla nejvíc. A nikdy nevěřte nikomu, kdo vám slibuje ráj na zemi, protože ten si musí každý zasloužit sám.“

certi-brko1

Kniha má větší formát a je plná krásných celostránkových ilustrací scénografa, loutkaře, výtvarníka a pedagoga Roberta Smolíka. Řádky textu jsou navíc doplněné řadou propracovaných náčrtků, plánů, zápisků, razítek, kolků nebo známek, takže je na co se dívat. Co mi však hodně rušilo čtení, byly poznámky „pod čarou“ umístěné po stranách knihy. Záhy jsem pochopila, že jsou určené právě pro dospělé, aby se u knihy také zasmáli. Mě však odváděly pozornost od příběhu a hlavně mi daný humor jednoduše neseděl, ač jsem se hodně snažila a některé jazykové hrátky byly originální.

„IQ je zkomolenina zahraničních studentů bohemistiky. Česky je to správně „í k vé“. Zahraniční bohemisté totiž tvrdí, že ten, kdo si zapamatuje, jaké í/ý patří k vé – například ve slovech „výti“ a „víti“ nebo „viděl“ a „vyděl“-, musí být génius. Mnoho rodilých mluvčích tuto hypotézu potvrzuje v písemném projevu na sociálních sítích. Kdyby Marie Terezie tušila, že přijde v budoucnu něco takového jako internet, určitě by nezavedla povinnou školní docházku. Nemohla předvídat, že příspěvky všech „nalfabetů“ na tomto médiu naprosto nemilosrdně odhalí, kolik lidí je natolik „negeniálních“, že by bylo lepší, kdyby vůbec neuměli psát. (str. 29)

Možná se na knihu budu dívat jinak, až uvidím filmové zpracování Čertího brka, nebo jak budu příběh číst vlastním dětem, ale mě momentálně nezaujala. A to i přesto, že normálně nedám na Kancelář Blaník a jeho tvůrce dopustit a humor mám ráda.

certi-brko obalka

ČERTÍ BRKO – Příběh na motivy filmové pohádky
Autor: Robert Geisler, ilustrace Robert Smolík
Žánr: pohádka
Nakladatelství: Presco Group
Rok vydání: 2018
Počet stran: 168
Hodnocení: 60 %

https://www.presco.cz/certi-brko-pribeh-na-motivy-filmove-pohadky/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smola a Hrušky: „Chceme spraviť československý hit, ktorý prevalcuje obe republiky“

200rozSkupina Smola a Hrušky zabáva obecenstvo svojou veselou ska-punk popovou muzikou už od roku 1996. Ako sa majú a čo chystajú, aké sú ich sny, to sa dozviete v tomto rozhovore. Ponúka veľa nových a zaujímavých informácií, ktoré nie sú je len...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Matka vzala roha

matka vzala 200Sám jsem si svůj život nevybral.” Nejenom John Irving napsal svůj životopis velice originálním způsobem sepsaný v knize Moje imaginární přítelkyně. I v českém prostředí se můžeme těšit na netradiční pojetí vzpomínek Edgara Dutky,...


Literatura

Naboso s Ninou Karen

naboso200Zaplaveni jeden druhým. Hledám tě, ztrácím tě, jsi v těchto řádcích, jsi mou přenošenou trýzní. Básnickou sbírku Niny Karen Naboso vydalo nakladatelství Monika Le Fay.

...

Divadlo

Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

FIALOVA PEREXCenu Thálie za ztvárnění Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který v režii Janusze Klimszy uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března na slavnostním ceremoniálu v hi...

Film

Jak se zbavit toxického zaměstnavatele?

Renfield perexRenfield (Nicholas Hoult) je oddaný a neustále ponižovaný Drákulův zaměstnanec. Jeho narcistický pán (Nicolas Cage) vyžaduje, aby mu Renfield sháněl kořist přesně podle jeho požadavků a poslouchal každý jeho příkaz bez ohledu na to, jak poniž...