PS: Pozor na depresi! Silný příběh o smrti partnera a trnité cestě jeho ženy zpět do života

PS: Pozor na depresi! Silný příběh o smrti partnera a trnité cestě jeho ženy zpět do života

Tisk

ps miiluji te200Považuji se za emočně stabilního člověka, ale na straně 34 jsem si uvědomila, že je to už potřetí, co při této knize roním slzy.

 

 

 

Titul PS: Miluji tě není na knižním ani filmovém poli žádnou novinkou. Jeho filmová adaptace se těší velkému úspěchu a hrdě se zařadila mezi romantické filmové klasiky jednadvacátého století. Při jeho zhlédnutí nezůstane jedno ženské, mnohdy i mužské oko suché. Knižní verze je však mnohem silnější a působivější.

Autorka sáhla po citově „vděčném“ tématu, a to smrti mladého člověka, po němž zůstane jeho mladá, krásná manželka Holly sama. Setkáváme se s ní v okamžiku, kdy svého milovaného muže pohřbila a je před ní dlouhá cesta vyrovnání se s novým životem bez Gerryho. Na této cestě jí však chodí dopisy „ze záhrobí“, od Garryho. Ty se pro Holly stávají pomocnou berličkou, která jí pomáhá vstát a jít dál, protože má pocit, jako by Gerry neodešel a stále byl s ní. Každý z dopisů přináší Holly úkol, jehož splněním se v životě posune dál, zdánlivě malým krůčkem, jako je koupě stolní lampičky či povyražení si s kamarádkou, se dostává znovu do života a získává sílu dál žít. S Holly takto prožijeme několik měsíců a sledujeme, jak je křehká ženská duše schopna vyrovnat se s tak obrovskou ztrátou a sledujeme známou věc, že žena dokáže být přes všechnu svou křehkost a éteričnost obrovsky silná a statečná.

Ve srovnání s filmovou adaptací nalezneme mnoho dějových odchylek, například ve formě posílání Garryho dopisů, samotné podobě Holly, která je v knize blondýnkou a na filmovém plátně brunetkou, a také v poskládání pasáží. Například ve filmu se na počátku ocitáme uprostřed Garryho a Hollyiny hádky, v knize příběh začíná okamžiky po pohřbu.

Kniha je dojemná, smutná, sáhne člověku na svědomí a přiměje ho zamyslet se nad tím, jak moc si svých blízkých váží. Ovšem rozhodně nedoporučuji číst ji v tramvaji cestou do práce, rozmažete si řasenku a pravděpodobně se nevyhnete otázkám- slečno, co se vám stalo?

PS: Pozor na depresi!

Ahoj Holly,

doufám, že trávíš báječnou dovolenou. Mimochodem, v těch plavkách vypadáš krásně! Doufám, že jsem pro tebe vybral správné místo, právě sem jsme skoro jeli na líbánky, vzpomínáš? Jsem rád, že jsi se sem nakonec podívala…

Prý když se podíváš na konec pláže ke skalám naproti hotelu a podíváš se jakoby za roh doleva, uvidíš maják. Řekli mi, že se tam srocují delfíni… moc lidí o tom neví. Vím, že delfíny miluješ… vyřiď jim, že je pozdravuju…

PS: Miluji Tě…

ps miiluji te

PS:Miluji Tě
Autor: Cecelia Ahernová
Překlad: Barbora Listíková
Hodnocení: 95/100
Vyšlo: nakladatelství BBart
Počet stran: 374

Zdroj foto: BBart


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prostě jsme psali a hledali nová témata,“ vzpomíná na vznik lekavých povídek Zuby nehty Jiří Holub

Zuby nehty 200Po pěti letech opět vyšly Zuby nehty – lekavé povídky autorů sdružujících se v tvůrčí skupině Hlava nehlava. Aktuální vydání má nové ilustrace, nové dvě povídky, naopak jedna schází. I po nějaké době Zuby n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak na Biodynamické zahradničení

biodynamicke zahradniceni 200V Knižním klubu nedávno vyšla moc pěkná kniha autora Montyho Waldina s názvem Biodynamické zahradničení podle přírodních cyklů a lunárního kalendáře. Nečekejte recepty na nějaká zaklínadla ani různé čáry, ale na...


Literatura

Co se dělo pod zámkem? Za zavřenými dveřmi?

Pod zamkem, perex

V momentě, kdy mi došlo, že název nové knihy od Joty Pod zámkem, neznamená v podzámčí, ale za zavřenými dveřmi, začala mnou cloumat typická ženská vlastnost, zvědavost. Tu ještě umocnila obálka, ze které na m...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

Slnko v sieti ovládla Čiara, tesne za ním je film Piata loď

ciara 200

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Čiara Petra Bebjaka. Ide o kriminálny triler, ktorý sa odohráva na slovensko-ukrajinskej hranici. Získal trinásť nominácií, vrá...