David Michie: Dalajlamova kočka

David Michie: Dalajlamova kočka

Tisk

200 kockaMaličkého kotěte, kterému hrozí nešťastný osud, se ujme samotný dalajlama. V jeho přítomnosti a díky jeho příkladu chytré zvířátko zjišťuje, jak naplnit dvě základní touhy všech živých tvorů: být šťastný a vyhnout se utrpení. Postupně se himálajské koťátko učí, jak se nenechat ovládat emocemi, jak zachovat bdělou mysl, jak přistupovat ke každodenním problémům, jak využít přítomný okamžik k vytváření lepší budoucnosti a jakou moc má v našem životě láska a soucit. Zábavně a čtivě napsaný román v sobě nese poselství, které může učinit šťastnějším každého z nás. Dokazuje, že snaha žít jako lepší bytost prospěje každému – a není (jen) pro kočku.

 

Neobyčejný příběh z neobyčejného prostředí
Tolik anotace úžasné knihy, která se snad ani nedá k ničemu přirovnat. Pár úvodních slov zdaleka není schopno obsáhnout, co tato kniha svému čtenáři přinese. Kniha hebká jak kožíšek himálajské kočky. Právě v takovou vyrostlo to koťátko těsně před prahem smrti, ze kterého se stala sice na zadní nohy trošku pajdající kočka, ale jinak překrásná a hlavně JSK. Jeska – Jeho Svatost kočka. A jak to tak v kočičím životě bývá, když se koťátko nabažilo světa v nejtěsnější blízkosti Jeho Svatosti, rozběhlo se i do světa, a tam teprve potkalo dobrodružství. Vlastně nic převratného, vlastně jen takový obyčejný kočičí život, ale vyprávěný s notnou dávkou něhy a pochopení. Nevím, jak vám, ale mě fascinuje kočičí život, jeho taje, zákonitosti, noční procházky po revíru, zvyk chodit si pro jídlo na různá místa apod.

To je jedna rovina knihy. Důvěrně a důkladně popisuje kočičí zvyklosti, vnímání a pohled na svět těma safírovýma očima.

Druhá rovina je už více lidská, ačkoliv, jak víme, i kočka chce být lepší bytostí a i ona řeší své problémy ne nepodobné těm lidským.

Kočičí slabosti? Kde jinde je prezentovat než u zdroje samotné lásky?

I kočky jsou netrpělivé, přejídají se nebo prostě jen chtějí být milovány. A tak i Jesce se hodí blízká přítomnost Jeho svatosti a jeho dvou asistentů, protože tu načerpá životní moudrost. Není to nepřetržitý tok poučování, to v žádném případě, ale jemné náznaky v denních drobnostech. Neunaví vás, neotráví, nebudete mít pocit, že chcete utéct. Naopak, dalajlamovy laskavé oči vás budou provázet celou knihou a jen s rozkoší si budete představovat jeho hlas a hebounký kožíšek himálajské kočky. Tady nebude nikdo za nic odsuzován, za žádný pocit, za žádný svůj čin. Naopak, máte možnost se pochopit.

kocka

Je to opravdu zábavně a čtivě napsaný román, ale jeho druhá polovina vás bude i neskutečně dojímat. Zákon karmy se začne projevovat ve věcech zásadních i drobných, láska se vracet, lidé i zvířata dostanou možnost se na sebe i jiné podívat zcela jinak. Jeska se tu setká vlastně se svými tyrany a byl by velký hřích, kdybych prozradila, jak k tomu dojde a co z toho vzejde. A ty bezvadné zážitky z místní kuchyně! Budou se vám sbíhat sliny, a to nemusíte být ani kočka. Klidný a nám na hony vzdálený život v Jokhangu, chrámovém komplexu, bude exotickým výletem duše někam, kam by se i naše tělo rádo podívalo a na pár měsíců tam spočinulo. Věřte mi.

„Jeho Svatost nikam necestovala a byla doma už přes půl roku. V tu dobu přicházelo mnoho významných hostů a někteří zůstávali na oběd. Paní Trinciová docházela denně do kuchyně v Jokhangu a její výkony už dávno přesáhly hranice dokonalosti.
I když měla sebevíc napilno, nikdy nezapomněla na nejkrásnější stvoření pod sluncem. Nejenže jsem měla trvalý přísun lahůdek, ale ještě k tomu nádavkem jsem si vysloužila celý seznam nových pojmenování. Když mě tiskla na svou dmoucí hruď a líbala na krk, něžně mě oslovovala dolce mio – má sladká. Když přede mě servírovala porci kuřecích jater, šeptala mi tesorino – malý poklade. Pro paní Trinciovou bylo jídlo fyzickým projevem lásky a v projevování byla víc než štědrá…“

No řekněte, není dalajlamova kuchařka pro sváteční chvíle úžasná! Já chci být dalajlamovou kočkou!

A jestli vy taky, směle do této knihy. Je jedna z nejmilejších a nejkrásnějších a nejkočičích, co jsem kdy četla.

O autorovi:
David Michie: Mezinárodně proslulý spisovatel je autorem úspěšných knih, v nichž seznamuje s buddhismem čtenáře v dnešním uspěchaném západním světem. Michieho tituly Buddhismus pro zaměstnané lidi, Pospěš si a medituj a Praktické osvícení se překládají do mnoha jazyků a vydávají po celém světě.

Michie se narodil v Zimbabwe, studoval v Jižní Africe, deset let žil v Londýně a nyní bydlí s rodinou v australském Perthu. Píše také detektivky, poslední z nich je Kouzelník z Lhasy.

Autor: David Michie
Vydání: první
Originál: The Dalai Lama´s Cat
Překladatelka: Petra Vlčková
Vydání originálu: 2012, Hay House Inc., California, USA
České vydání: 2013, Synergie Publishing SE
Web autora: www.davidmichie.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kniha Smrtící byznys je dva v jednom - napínavý příběh a současně osvěta“

hindrakova 200Spisovatelka Hana Hindráková před pár dny vydala knihu Smrtící byznys týkající se tématu falešných léků, o kterou jste nedávno soutěžili na našem webu. My jsme toho využili a položili spisovatelce několik otázek.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pan Darcy na rande s Newyorčankou

altJá a pan Darcy je název druhé česky vydané knihy celosvětově velmi úspěšné spisovatelky Alexandry Potter. Po bezkonkurenčním úspěchu, který provázel prodej prvního titulu Není přání jako přání se taktéž očekává nadšení a rychlý úb...


Literatura

Klenoty na čtyřech kopytech v soukolí evropských dějin

zvire nadzvire westermanKoňské rodokmeny umí vyprávět neuvěřitelné příběhy. Těm, kdo v nich umějí číst, odhalují nejen záměry chovatelů, jejich touhu po zdokonalení konkrétního koňského plemene, příběhy koní samotných, ale i dobové souvislosti. Já ...

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

„A čo je víťazstvo pre mačku na rozpálenej plechovej streche?...“

kocka na rozpalene plechove strese200„...aby sa na nej udržala čo najdlhšie...“ hovorí Maggie (Elizabeth Taylor) svojmu manželovi Brickovi (Paul Newman) po ďalšej zosérie hádiek, ktoré prekonávajú. Maggie sa cíti ublížená, o...