Odvrácená tvář Indie. Aneb jak jsem se ztratila v indickém pekle

Odvrácená tvář Indie. Aneb jak jsem se ztratila v indickém pekle

Tisk

200 litLáká vás návštěva sluncem vyprahlé Indie? Pokud vás dosud neodradily zprávy o situaci, která tam poslední měsíce panuje, pak to bude pravděpodobně tato kniha. Vychází z autentických zážitků ročního života civilizované ženy moderního světa v tomto nemocemi a bídou zamořeném pekle. Ale jak se říká – na všem hledej to lepší.

 

 

Tato kniha stojí někde na pomezí beletrie a cestopisu. Na jedné straně popisuje rok autorčina života, který strávila v zaprášeném a špinavém Dillí, na druhou stranu všechny jeho (především stinné) stránky chronologicky, detailně a věcně popisuje.

Tím, že tu není jen turistou, který přijede na dva týdny, projde památky, obejde obchůdky se suvenýry a nějakého toho žebráka zahlédne jen dvakrát a ještě z autobusu, nemůže tolik vnímat jen to krásno. Stává se obyvatelkou a síla této metropole ji válcuje.

180406 big

Sarah Macdonaldová, autorka knihy Posvátná kráva s podtitulem Indické dobrodružství, je původně novinářka – to se na jejím stylu silně odráží. Popisuje srozumitelně, nenadužívá metafor, neodbíhá od tématu k vlastním roztomilým vzpomínkám.

Macdonaldová se kvůli svému příteli, televiznímu reportérovi, vydává na vyprahlý kontinent a opouští domovskou Austrálii – svůj pohodlný sterilní život, komfort, civilizaci, lékařskou péči a obyvatelné podnebí. To vše z lásky k muži vymění za úmorná a neustupující horka, lidi, se kterými není možné kloudně vyjít, tragickou situaci nemocnic, špínu, bídu kolem a spoustu dalších šíleností. Plus rozhodně dávám za netematizování vztahu, který je důvodem jejího přesídlení do Indie.

K věcem, které vidí kolem sebe a se kterými je nucena se konfrontovat, se staví kriticky. K Indii má zejména v prvních měsících hluboký odpor. Lidé ji vnímají coby ženu jako méněcennou, navíc těžce onemocní, ocitá se na hranici života a smrti a v nehostinné oblasti dokonce začne přicházet o vlasy – pro ženu věru těžká situace.

Po několika měsících dojde u autorky k jakémusi obratu – začne se s místní kulturou, tradicemi a hlavně mentalitou sžívat. Tento aspekt vygraduje v misi, kterou podnikne. Rozhodne se vydat kamsi do hor na cosi jako seminář, kde stráví několik týdnů – mlčky. Nesmí promluvit ani slovo. Údajně potom najde novou životní sílu, obrodí se její duch a kdesi cosi. Inu, v Indii je věru horko.

Kniha je psána natolik „opravdově“, až máte pocit, že to skutečně prožíváte. Nebo alespoň vidíte. A mě přiměla k úvaze, že ten výlet do Indie ještě jednou a řádně zvážím.

Úryvek:
„Jednu věc vám povím, paní. Musíte mě dobře poslouchat. V Indii vás čeká pořádné probuzení. Zatančíte si se smrtí a prožijete znovuzrození. Vaše karma se obrátí vzhůru nohama, ale najdete spoustu lidí, kteří vám budou ochotní ukázat cestu. Propátráte naši zemi božstev a naleznete víru“.

Název: Posvátná kráva. Indické dobrodružství
Autor: Sahar Macdonaldová
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 396
Vydáno: 2013
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arogance u mého focení nemá žádnou šanci

Spingl 200Davida Spingla (29) uchvátilo focení již při studiu na střední škole. Se svými kolegy se spolupodílí na projektu „Proč ne...?“, ve kterém fotí zajímavé tváře neznámých lidí na ulici. Tématem jeho nynějšího focení je „street swag“. Čím ho modelka zauj...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Odhalte tajemství metody Tokio – Paříž

japonky-nechodi-na-plastiku perexV nakladatelství Esence nedávno vyšla růžovo-bílá kniha s lákavým názvem Japonky nechodí na plastiku a podtituly Cesta ke kráse a štíhlé linii a také právě výzvou o odhalení metody Tokio-Paříž. I když j...


Literatura

Oddychovka nejen pro milovníky romantických komedií

rada-te-poznavam 200V Nakladatelství HOST vyšla kniha Ráda tě poznávám, která se pyšnila označením chytrá romantická komedie netflixové generace. Není právě teď nejvhodnější doba na takovou oddychovku?

 

...

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

Můj týden s Marilyn: na chvíli se dotknout hvězdy
ImageJedna z největších hollywoodských ikon všech dob Marilyn Monroe právě prožívá vrchol své slávy, když poprvé vstupuje na britskou půdu, aby zde natočila film Princ a tanečnice. Jeho režisérem i hlavním představitele...