Historie jednoho obrazu

Historie jednoho obrazu

Tisk

koncert bez basnika 200Nevzpomínám si na knihu, která svým názvem a podtitulem absolutně odkryla svůj děj. Když vidíte „Koncert bez básníka“ ještě to nemusí být tak jasné, ale když se dostanete k podtitulu „Román o tom, jak básník Rilke zmizel z nejslavnějšího obrazu německé secese“, který vlastně vystihuje zbytek, je opravdu nesnadné říct něco víc…


Přesto se pokusím. Do života secesního malíře Heinricha Vogelera se dostáváme 7. června 1905, pár dní před tím, než je zahájená největší výstava jeho díla a v rámci které si převezme ocenění - zlatou medaili za umění a vědu. Největším a nejvíc ceněným dílem výstavy je pak obraz Koncert neboli Letní podvečer dokončen téhož roku.
Obraz, kterému se malíř věnoval pět let. Který prošel mnohými úpravami a jednou zcela zásadní – z obrazu byl smazán básník Rainer Maria Rilke. Ale proč?
Vogeler i Rilke patří k umělecké komunitě ve Worpswede. Rilke využívá pohostinnosti Vogelera a jeho manželky v jejich sídle Barkenhoffu, který také zmiňovaný obraz ukazuje. V popředí stojí Martha, manželka malíře, která byla častým námětem autorovy tvorby. Vpravo od ní můžeme vidět hudebníky a vlevo společnost u stolu, ze které po různých nedorozuměních a pomluvách musel zmizet právě Rilke. Během popisovaných tří dnů se díky retrospektivě postupně dozvídáme o seznámení Vogelera s Rilkem a o jejich rozvíjejícím se nerovném přátelství. Zatímco Vogeler je oblíbeným malířem, věnuje se i ilustracím knih a časopisu, dostává se mu i dekoratérských zakázek a jeho finanční situace je více než příznivá, jeho přítel Rilke je sice pracant a jeho cílem je neustále pracovat a nezahálet, ale jeho nasazení s sebou nenese odpovídající přínosy a tak žije z pohostinnosti a darů ostatních. A to se na vztahu k Vogelerovi musí jednou projevit.
Sám autor v závěru knihy hovoří o příběhu jako fikci, ale jako její základ posloužily deníky a osobní korespondence. I kdyby měl možnost zeptat se přímo aktérů, kdo ví, jaká pravda by se vyjevila, jelikož každý vidí tu svou.
Kniha je skvělým materiálem pro ty, co by se rádi dozvěděli o životě malířů (a jiných umělců), ale nedokáží si zapamatovat suchopárná data. Kdo se chce ponořit do života vyšší společnosti na začátku dvacátého století, má nyní nejlepší příležitost.

koncert bez basnika

Koncert bez básníka - Román o tom, jak básník Rilke zmizel z nejslavnějšího obrazu německé secese/Konzert ohne Dichter
Autor: Klaus Modick
Žánr: překladová beletrie
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 239
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto: http://www.hostbrno.cz/
http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/prekladova-beletrie/koncert-bez-basnika-1138


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vasil Fridrich: „Na to, že budu v Českých Vánocích hrát, jsem se mimořádně těšil.“

fridrich 6S hercem Vasilem Fridrichem z Městských divadel pražských bude na našem webu ke konci ledna online chat. Abyste se na něj naladili a inspirovali se k otázkám, začtěte se do tohoto rozhovoru, který se, kromě jiného, váže k příležitosti 50. reprízy...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Potápění, tajemství a Černý korál

cerny koral 200Pro fanoušky napínavých příběhů vydalo nakladatelství Kalibr v červnu knihu Černý korál od úspěšného amerického autora Andrewa Maynea. Netradiční prostředí i akční vyšetřování obohatí příznivce krimi příběhů o úderný zážitek!


Literatura

Kniha léta – Čekání na kocoura

cekani na kocoura klevisovaPříběhy o kočkách a jejich lidech - Slunce, vůně moře, deka či lehátko a dobrá kniha. Pro většinu z nás ideální představa, jak strávit letní den. Předkládáme vám tip na novou knihu ´Čekání na kocoura´, je...

Divadlo

Poprask na laguně jako pouliční muzikál

Poprask 200Vášně, atmosféra přímořského italského předměstí, živá kapela na jevišti a silná herecká komediální sestava, to jsou hlavní lákadla inscenace Poprask na laguně, která bude mít v sobotu 5. září odloženou premiéru ve Velkém sále Městského divadla Zl...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...