Ženská milostná poezie v almanachu Královny slz a ostružin

Ženská milostná poezie v almanachu Královny slz a ostružin

Tisk

200litKdyž byla spisovatelka a básnířka Sylva Lauerová konfrontována s názorem, že poezie se dnes téměř neprodává, vyvolalo to u ní nejen otázku, zda je tomu skutečně tak, ale zároveň se zrodil i nápad vytvořit almanach ženské milostné poezie plný něhy, radosti a smutku.

 



Kniha Královny slz a ostružin, vydaná v roce 2010, je sbírkou 421 básní od 44 básnířek. Autorkami jsou ženy milující a toužící, z nich každá vnímá svět lásky trochu jinak, ale jejichž verše promlouvají silou prožitků a pocitů natolik živě, že v mysli čtenáře tanou mysterióní obrazy plné horkého dechu, oblých těl a sladkých doteků.

Při prvním setkání s výtiskem a pohledu na jeho obálku mě napadala hned celá řada otázek…proč slzy a ostružiny? Jsou královnami míněny autorky básní? Chtěla bych raději vládnout slzám nebo ostružinám? Popíchal se někdo o trny ostružiní a ronil potom slzy? A proč modrý tančící mědvěd…nebo to je medvědice? To bylo jen pár z mnoha dalších asociací, které, nejen ve mně, může almanach svým vzhledem a obsahem vyvolat.

Poměrně objemná kniha je paradoxně lehounká a příjemná na dotek. I stránky jsou z papíru měkkého, poddajného ale pevného, při pohlazení hřejí a u hřbetu jsou perforované - pro případ, že byste si oblíbenou báseň chtěli vytrhnout a nepoškodili tak zbytek knihy.

Chybí mi zde vlepená textilní záložka, ale u čtenářů poezie se asi předpokládá, že místo ní používají ptačí pírko, list či květinu.

lit

V úvodu najdete několik řádků Sylvy Lauerové, osvětlujících vznik a používání knihy, následuje obsah se seznamem autorek a poté se již můžete začíst do první básně…ačkoliv, otevřít sbírku můžete kdekoliv.

Oddíly věnované jednotlivým básnířkám začínají jejich krátkým medailonkem – jméno, věk, znamení, oblíbený citát, dílo. Pak již verše, jimiž se vyznávají ze svých citů a pocitů, kterými sdělují myšlenky provázené asociacemi, vizemi, sny i realitou.

Byl by div, kdybyste nenarazili na téma, které se dotkne i vás. Bylo by smutné, kdyby žádné slovo nerozehrálo vaše struny a kdyby vaše smysly zůstaly hluché k hlasu emocí, tryskajících ze všech stran.

Díky pečlivému výběru a uspořádání čtenáři získají přehled o současné ženské poezii psané autorkami od 18 do 80 let. A nejenom to, já jsem zde dokonce našla odpovědi na některé své otázky:

Smála jsem se a plakala, jak bych zešílela.
Stála jsem tam ověnčená celá,
zářící pozdním létem, sluncem oblepená,
královna modrých medvědů a lidských vin,
královna slz a ostružin.

Jak píše Sylva Lauerová na svých webových stránkách,“…poezie skutečně nepatří ke komerčně oblíbeným artiklům naší drahé soudobé společnosti. Ale nemyslím si, že by ji to nějak poškozovalo. Propůjčuje jí to jistý punc výjimečnosti, čistoty a nepodplatitelnosti. Je stále zde, nikým a ničím neovlivněná, svobodná, ryzí a nezkorumpovaná. A tak často o lásce. A to si přece zaslouží podporu.“
Bylo potěšením sdílet ony záplavy barevného vlnění způsobeného láskou a již nyní vím, že se jimi občas nechám znovu osprchovat.
Vždyť přece:„Láska je číše, láska je světlo…, láska… je proud teplé vody, dopadající na mou hlavu.“ (Sylva Laurerová v odpovědi Petru Václavkovi, tvůrci myšlenky a organizátorovi Relove Summitu)

Název: Královny slz a ostružin
Autor: výběr současné profesionální i amatérské tvorby českých básnířek, vybrala a uspořádala Sylva Lauerová
Vydáno: 2010
Stran: 560
Vydalo nakladatelství: van Aspen
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: vanaspen.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Billow: Vzpomínky na osoby, které zmizely z našich životů

Billow 200Billow je jednou z mála českých dream-popových kapel. I když si prošla několikaletou pražskou epizodou, působí ve Veselí nad Moravou. Jejími členy jsou zpěvačka a klávesistka Lenka Zbořilová, kytaristé Jakub Zbořil a Vojtěch Veselý a bubeník Eri...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sedm čísel o zločinu v ženském pojetí

Sedm čísel 2

Už samotná obálka čtenářům napovídá, čeho se v thrilleru Sedm čísel dočkají. Anna Karolina se představuje české čtenářské komunitě a nabízí zajímavě pojatý příběh, který se může zalíbit ženám i mužům.


Literatura

Relaxace – brána k uvolnění těla i ducha

relaxace perex 200 1Na pultech knihkupectví se objevila další z řady knih zaměřujících se na relaxační techniky. Téma je to velmi vyhledávané, relaxaci člověk potřebuje v dnešním hektickém světě stále častěji jako ...

Divadlo

Epilog jedné rodinné tragédie

epilog 200Může mít člověk, který má peníze a s nimi také velkou moc, ještě nějaký morální kredit? Dokáže rodina zbohatlíků ustát zamlčované nevěry, korupční aféry a vypjaté vztahy mezi rodinnými příslušníky? Na tyto otázky dostanete odpověď v Divadle na Vino...

Film

Gladiátor je taky sportovec

200filmFilm Gladiátor (2000) byl ve své době jedním z nejlepších filmů vůbec. Více než dvouhodinové drama, které kombinuje zručné švihání mečem a citové vydírání, je výsledkem nejenom značné filmové evoluce, ale taky té společenské. Russell Crowe v něm totiž...