Nezoufejte kvůli počasí a přizpůsobte zahradu klimatickým změnám

Nezoufejte kvůli počasí a přizpůsobte zahradu klimatickým změnám

Tisk

statecni-v-zahrade 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha s názvem Stateční v zahradě a podtitulem Jak pečovat o zahradu v době klimatických změn.

 

 

 

Titul mě zaujal a myslela jsem si, že bude hlavně o druzích rostlin, které jsou odolné a dokážou si s počasím poradit. O těch je také, ale kromě toho nabízí i mnoho navíc a bude určitě mým cenným pomocníkem.

Poslední roky opravdu ukazují, že se klima mění – je stále tepleji, roční období se nestřídají tak jako dříve a trápí nás tak sucho. Jak se s tím vypořádat na zahradě? Právě s tím tato kniha poradí.

Kniha je rozdělena do kapitol: Zahrada v prostředí klimatických změn, Zahradnická praxe při extrémech počasí, Trávník v prostředí klimatických změn, Hospodaření s vodou, Odolné rostliny na zahradě, Chráníme rostliny a Mysleme také na zvířata. V závěru je rejstřík a pár slov o autorovi a nějaké tipy čtenáři najdou také na rozevíracích přebalech knihy.

V úvodu zjistíte, co nás čeká a následují pak praktické rady například o zeleném hnojení, výběru rostlin, úpravě půdy, a hlavně hospodaření s vodou. To mě zaujalo nejvíce – nadchla mě zásobárna vody pro květináče v podobě nastříhané houby na nádobí nebo systém keramických květináčů zvaný olla. Skvělá je také kapitola o odolných rostlinách v zahradě s názornými osazovacími plány. Ty se v knihách jen tak nevidí a můžu je tak vyhledat, když si přinesu domů nějaké nové krásky do zahrady.

Kromě obsahu musím na knize pochválit také její strukturu – má netradiční podlouhlý formát, který je jako stvořený pro stránky plné názorných fotografií doplňující texty a sazba hodně pracuje s příjemnou světle zelenou barvou. Začátek kapitoly začíná vždy krátkým úvodem a shrnutím, následují jednotlivé stránky s návody. V nich stojí za zmínku také kontrolní seznamy, kde je shrnuto, co je důležité udělat a výrazné zelené boxy s dalšími tipy.

Ukázka kontrolního seznamu u kapitoly Jak využívat dešťovou vodu:
Malá zahrada: Pořídíme jednu velkou nebo několik menších nádrží na dešťovou vodu.
Velká zahrada: Zřídíme podzemní nádrž.
Propojení nádrží: V případě, že máme málo místa a potřebujeme větší objem.
Umístění nádrží: Na dlaždicích, na vrstvě udusaného štěrku nebo na řadě cihel, vždy zakryjeme poklopem. (str. 45)

Stateční v zahradě je skvělá kniha, kterou docení nejeden zahradník a především ten, který plánuje přestavbu zahrady, nebo vymýšlí, jak se vypořádat s přílišným horkem nebo suchem. Já ji považuji za důležitý zdroj inspirace a také vědomostí a je mi jasné, že do ní budu často nahlížet.

Thomas Hess přes 15 let píše o zahradě, přírodě a bydlení. Je žurnalistou, vyučeným zahradníkem a vystudovaným zahradním inženýrem, takže se u něj setkávání odborné znalosti a zkušenosti s vášní pro zahradničení, řemeslné práce a experimentování. Píše a fotografuje mimo jiné pro německý kutilský magazín, zahrádkářský týdeník a online portály.

statecni-v-zahrade

Stateční v zahradě
Péče o rostliny při extrémech počasí
Autor: Thomas Hess
Překlad: David Krásenský
Žánr: populárně naučná, dům, byt a zahrada
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 128
Hodnocení: 92 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži:http://www.kultura21.cz/souteze/20562-statecni-v-zahrade-soutez

https://www.knihykazda.cz/statecni-v-zahrade/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Konečně zase hrát živě, to je přání Vladana Vavruši, kapelníka skupiny GAIA

Gaia perexDruhá múza je název aktuálního alba otrokovické skupiny GAIA. Sedm původních písniček a jedna instrumentální skladba představují pop rockovou muziku, která imponuje vlastními hudebními i aranžérskými nápady stejně jako chytrými texty - a samozřejmě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Svoboda projevu: Od Sokrata po sociální sítě

svoboda projevuKniha, která ukazuje, že svoboda projevu byla vždy účinná v boji proti útlaku. "Cenzura vždy vedla k tyranii; brání lidem, aby se ozvali, když jsou okrádáni o své svobody." "Boj o svobodný projev nikdy nekončí. Nedá se vyhrát ani prohrát...


Literatura

Nechtěj nic vědět

200lKdo zná Lisu Jackson, ví, že její thrillery jsou opravdu skvělé. Ale i přes to, že jsem od ní četla úplně vše, mě dokázala překvapit a hlavně uchvátit. Připadá mi, že je knihu od knihy lepší a lepší. Každopádně kniha „Nechtěj nic vědět“ je bezkonkurenčním vrch...

Divadlo

Zdenek Merta a Kamil Střihavka se potkají u klavíru v Městském divadle Brno

Merta200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek ...

Film

Šarlatán - boj dobra se zlem

sarlatan 200V pondělí 17. srpna proběhla v pražském kině Světozor novinářská projekce dlouho očekávaného dramatu Šarlatán. Kvůli nastalé epidemii si film na svou českou premiéru plánovanou v březnu musel počkat až do srpna. Co na diváky v kinech čeká?

...