Laurell K. Hamiltonová – Danse Macabre: Anita Blakeová a vztahy

Laurell K. Hamiltonová – Danse Macabre: Anita Blakeová a vztahy

Tisk

anita danceZačtěte se do magického světa Anity Blakeové,  lovkyně upírů, Popravčí, nekromantky, oživovatelky a federálního šerifa v jedné osobě. Setkáte se nejen s nadpřirozenými elementy v podobě upírů a kožoměnců, ale na přetřes přijdou hlavně záležitosti, které řeší každý - vztahy.  Americká autorka scifi románů Laurell K. Hamiltonová (*1963) nám skrze nakladatelství Epocha přináší již 14. knihu o Anitě Blakeové, lovkyni upírů.

 

Kniha Danse Macabre vyšla v angličtině v roce 2006, do češtiny ji letos přeložila Dominika Moulíková. S překladem, jazykovou úpravou i vkusnou obálkou od Jakuba Jíry jsem nadmíru spokojena. Kniha má  536 stran,  takže už to samo o sobě hodnotím jako zlepšení oproti minulému dílu (184 stran). Žánrově se jedná o paranormální romance či urban fantasy. Tudíž v popředí není ani tak děj, jako vykreslení atmosféry nadpřirozena, hororu a romantiky.

V tomto dílu série, víc než v kterémkoliv jiném, řeší hlavní hrdinka problémy srdce, tedy své vztahy. S každým dalším příběhem, s každou další knihou o Anitě, přibývá víc postav a vztahy se komplikují. Děj houstne. Na pozadí mocenského pletichaření a intrik upírů a kožoměnců se rozvíjí osobní krize Anity a jejích mužů. Ale nejde jen o vztahy mezi lidmi, kožoměnci či upíry – do toho všeho zasahuje také metafyzično, nadpřirozeno.

I když Anita řeší i problém, který už zažila spousta žen – obává se, že je těhotná.  Líbí se mi, že snad u každé stálé (slovo „hlavní“ se mi v případě této série nechce používat) postavy vidíme určitý posun v chování, jednání, uvažování. Ostatně tak, jak je tomu v reálném životě. Taky mě zaujaly až filozofické myšlenky o tom, co dělá člověka lidskou bytostí a jak důležitá a neocenitelná je svobodná vůle člověka.

Snad jediné, co bych příběhu vytkla, je fakt, že zatímco se zuby nehty drží a řeší vztahové problémy a záležitosti s nimi spojené, jaksi tu chybí akce. Jak jsme na to alespoň byli zvyklí v dílech předešlých. Chybí mi tu policejní práce a staré dobré Místní oddělení pro supernaturální trestné činy čili MOST nebo  řešení rébusu s nějakým mýtickým problémem.

Tato kniha prostě představuje poctu mnoholásce, neboli polyamorii. Knihu si samozřejmě musí přečíst každý fanoušek série o Anitě Blakeové, to je povinnost. Určitě to mnoho čtenářů našlo pod stromečkem; na dlouhé zimní večery je to jako dělané. Doporučuji i čtenářům, kteří si libují ve sféře fantasy, kde je kladen důraz na vztahy a všechny možné i nemožné problémy kolem nich.

anita dance

Název: Danse Macabre
Autor: Laurell K. Hamiltonová
Žánr: paranormální romance, urban fantasy
Nakladatelství: Epocha, edice Fantastická Epocha
Rok vydání: 2013
Počet stran: 536
Hodnocení: 85%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kolikrát si připadám jak na houpačce, říká herec Martin Vrtáček

vrtacek 200Za dvacet let ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti toho získal herec Martin Vrtáček požehnaně. A nejsou to jen ceny publika i kritiky a ovace. Početná plejáda rozmanitých postav a charakterů z něj vybrousily osobnost, které nechybí pokora i sc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Batman a syn

batman a syn 200Jak to asi dopadne, když se na scéně vynoří Batmanův ztracený synek a rozpoutá tu pravou apokalypsu? Batman a syn vás přesvědčí o tom, že rodinné problémy v podání známých superhrdinů nabírají poněkud divočejší obrátky. N...


Literatura

Encyklopedie mapuje historii českých klášterů

Klaster200Nakladatelství Libri, které se specializuje na původní českou encyklopedickou literaturu, připravilo titul Encyklopedie českých klášterů. Kniha trojice autorů Dušana Foltýna, Petra Sommera a Pavla Vlčka představuje ucelený pokus o souhrnný přehled č...

Divadlo

Sportu zdar a divadlu zvlášť! Slavná komedie z Dejvického divadla nebo perfektní Pavla Tomicová na Dramox.cz

dramox 200Komedie ze sportovního prostředí, které musíte vidět i bez sportovních předsevzetí! Divadelní platforma Dramox má skvělá sportovní představení – například skandální příběh známé atletky Koule, vyprávění věčně naštvaného správce stadionu Politika správ...

Film

Premiérové žně filmů, na kterých se podílí filmař Petr Jákl, se blíží

Petr Jakl 200Petr Jákl coby producent proniká stále hlouběji do filmového průmyslu. Už dávno přesáhl hranice Evropy a nějaký čas už je jeho jméno spojováno také s hollywoodskými superstar, držiteli nejprestižnějších filmových ocenění, jako jsou například Mi...