Pukne zdravé jádro ukryté pod nánosem zlata Hlubokého sněhu?

Pukne zdravé jádro ukryté pod nánosem zlata Hlubokého sněhu?

Tisk

Zlato perexKniha Dana Rhodese s mnohoznačným názvem Zlato popisuje čtrnáctidenní dovolenkový pobyt dívky s japonským jménem Miyuki v zapadlé vesnici u studeného oceánu, kdesi na Britských ostrovech. Již poněkolikáté zde tráví svou dovolenou sama, mimo hlavní turistickou sezónu, a pomalu se stává součástí místního koloritu.


Kromě lenošení se spoustou knih, které si s sebou přivezla, a procházek po okolí tráví většinu večerů v hospůdce nad pivem Brains, snaží se číst a zároveň neposlouchat, co si štamgasti povídají. To se jí obvykle příliš nedaří a tak se před ní postupně rozkrývají jejich osudy. I o Miyuki se čtenář dozvídá lecos zajímavého, například to, že je napůl Japonka, která se narodila velšské mamince a že její jméno v japonštině znamená buď „nádherné štěstí“ nebo „hluboký sníh“. To nic nemění na tom, že pan Puw jí zde říká Prdelko.

Příběh se odvíjí pozvolným tempem, den po dni, pivo za pivem, historka za historkou. To vše proloženo postřehy velkého pana Hughese o aligátorech, velkolepými plány Septika Barryho na dokonalejší zpracování lidské moči a výkalů a podivuhodným množstvím Miyučiných kýchání. Kolikrát asi člověk může kýchnout, aniž by mu někdo popřál „na zdraví“?

Miyuki je dívka, která má otevřenou mysl a neváhá dělat věci, které by leckoho jiného ani nenapadly. Také občas v rozpacích nebo v rozčilení něco plácne, ale ono to, kupodivu, padne na úrodnou půdu a tak se poklidná místní atmosféra rozvíří několika velmi zajímavými událostmi a úkazy.

Nemohu říct, že bych knihu četla jedním dechem, ale strávila jsem s ní pohodové chvíle s trochou nostalgie, špetkou humoru a kopou lidskosti.

Brožovaný výtisk knihy má poněkud kýčovitou červenou obálku s bílým srdcem a zlatým nápisem, na druhou stranu oslovuje svou jednoduchostí, je lehounký a příjemný na omak.
Jednotlivé kapitoly mají názvy dnů v týdnu, takže obsah zde postrádá na významu. Nechybí však poděkování autora jeho přátelům, nakladateli i dalším spolupracovníkům a zajímavé věnování: „Věnováno tváři manželky“.

Dan Rhodes (1972) je britský prozaik. Debutoval v roce 2000 sbírkou „101 povídek o lásce“ s názvem Antropologie. Rhodesovým tématem jsou milostné vztahy líčené s poťouchlým humorem, plné bizarních zvratů a podbarvené nostalgií a smutkem.

Zlato (Gold)

zlato

Autor: Dan Rhodes
Překlad: Zuzana Dejmková
Vydalo nakladatesltví: Argo
Vydání: první, 2014
Obálka: Michaela Pospíšilová Králová
Počet stran: 205
Hodnocení: 75%

www.argo.cz
www.kosmas.cz/knihy/190823/zlato

( 1 hlas )

Soutěžit o knihu můžete ZDE:


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Klestilová: Babička by na mě byla pyšná!

Lenka Klestilova perexVestec – Už je to déle než rok, co přišla paní Lenka Klestilová s úplnou novinkou pro Prahu a Středočeský kraj. Za obrovské podpory Obecního úřadu ve Vestci, v čele s panem starostou, se rozhodla pomáhat druhým i přesto, že...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Snová pohádka, ale ne pro děti

chlapec perexPři cestě metrem mě na eskalátorech zaujala knižní obálka s malým chlapcem u auta z první poloviny minulého století s tajemným názvem Chlapec, který rozdával sny. Takové kombinaci jsem nemohla odolat a pustila jsem se do čtení.

...

Literatura

Houbařský průvodce pro houbařskou omladinu

zhoubne houby“Tak co, rostou, rostou?”  Obligátní otázka, pokud někoho potkáme, když kráčí z lesa a nese košík či tašku. Odpovědi se různí jakožto důsledek počasí a mimo jiné také míry znalostí z oblasti mykologie. Pokud chcete eliminovat pravd...

Divadlo

Zemřel charismatický herec Tomáš Valík, hrdina pohádky O Janovi a podivuhodném příteli

 

tomas valik 200Po kratší nemoci zemřel ve věku nedožitých dvaapadesáti let 8. října v pražské nemocnici Na Bulovce známý herec Tomáš Valík. Na filmovém plátně debutoval koncem osmdesátých let minulého století, ...

Film

Co se stane, když se na JEDNÉ svatbě setkají DVĚ nevěsty?
dve nevesty a jedna svatba 200Marie je typická městská singl. V práci s jí daří víc než dobře - je úspěšná televizní moderátorka a to, co dělá, miluje, v soukromí však moc úspěchů nezaznamenává. Ve vztazích má totiž absolutně nezávidění...