Živí mrtví hlásí, že čas šeptačů nadešel

Živí mrtví hlásí, že čas šeptačů nadešel

Tisk

zm27 200Listopad se v komiksovém nakladatelství Crew nesl mimo jiné ve znamení vydání již dvacátého sedmého dílu série Živí mrtví. Oblíbená komiksová řada přináší svazek s názvem Válka šeptem a přinese nám jako vždy hromadu emocí a i po tolika dílech stále dokáže překvapit nečekanými zvraty a zpracováním.


Robert Kirkman (*1978) je americkým komiksovým scénáristou a největší slávu získal právě za sérii Živí mrtví, která světla světa spatřila v roce 2003 a k dnešnímu dni čítá úctyhodných 30 svazků. Do češtiny se začala překládat v roce 2009 a díky popularitě této nejen komiksové série Crew nyní vydává dokonce 4 knihy ročně. To znamená jediné - už brzy doženeme originál!

Opět nemůžu nepochválit trefnou obálku tohoto dílu, která nás navnazuje na střet Negana a Bety. Jakkoliv se může přebalový obrázek zdát spoilerový, tak čtenáře ani v nejmenším nedokáže připravit na to, čeho se v tomto příběhu dočkáme. Po týdnu na svobodě se tedy Negan vrací za Rickem a spol., protože na rozdíl od šeptačů nechce žít jako zvířata, lpí na starých způsobech a taky chce dokázat, že se polepšil. Věříte mu to?

Postava Negana nepřestává přitahovat pozornost, aspoň u mě to tak je. Fascinaci touto ambivalentní postavou připisuji faktu, že nám jeho záměry a ambice nejsou zcela jasné a příběh se tedy může snad v jakémkoliv momentu zvrtnout na jakoukoliv stranu. To zanechává čtenáře ve střehu a nutí mít na tuto ne zrovna hrdinskou postavu nějaký názor.

zm27 c

Válka šeptem kromě extrémní řežby a násilí jak mezi živými, tak mrtvými, opět řeší otázku vůdcovství, manipulace a intriky na cestě za mocí, ale taky jednoduchý pohodlný život. K tomu samozřejmě neodmyslitelně patří vztahy. A že jsme si jich vzali na paškál požehnaně, třeba Carla a Lydii, Negana a Lucille, ale taky mrkneme pod pokličku toho, jak to má Maggie nebo třeba takový Ježíš. Už jste zvědaví?

Brnkání na city je jedna věc, a třebaže začátek sice v žádném případě nebyl vlažný, od půlky knihy dostal příběh takové tempo, až gradace nabrala exponenciální růst! Hltala jsem každé slovo, každý tah povedené kresby. Naprosto mě to pohltilo. Napětí bylo až hmatatelné. A k tomu jistě přispělo i netradiční rozdělení panelů do menších celků. Na jedné stránce jsme mohli najít až šestnáct obrázků k určitým postavám, co právě dělají. Rozhodně to posílilo dynamiku a takové uspořádání působilo velmi promyšleně a úhledně. Tleskám za ten nápad!

Válka šeptem naprosto předčila mé očekávání. Kirkman opět zabodoval a musím se opakovat, ale nedovedu si představit, jak chce plynně a logicky navázat a i v dalších příbězích dosáhnout takového levelu vypravěčství. Našponovaná na další díl jsem maximálně, takže se nemůžu dočkat února, kdy světlo světa v českém jazyce spatří Živí mrtví 28: Neodvratný osud.

zm27 cover

Název: Válka šeptem
Autor námětu a scénáře: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Stínování: Cliff Rathburn
Obálka: Charlie Adlard
Překlad: Martin D. Antonín
Žánr: komiks, 27. díl série Živí mrtví
Název originálu: The Walking Dead # 27: The Whisperer War (2017)
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2018, brožované
Počet stran: 136
Hodnocení: 100 %

Zdroj: www.crew.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Nový: Karlova Studánka je perla a poklad

Novy perex
Karlovu Studánku navštívil držitel Českého lva, herec Pavel Nový, který  v pořadu S vámi mě baví svět… a ze mě (země) se zachvěla, zavzpomínal na českou komedii století S tebou mě baví svět. Jistě si každý z nás vybaví tři tatínky, jedoucí na...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dokument Náctiletí aktivisté: Život v neveganském světě & nový web o veganství pro mládež Veganství v dětství

VeganstviVdetstviInspirativní dokument Náctiletí aktivisté: Život v neveganském světě vás zavede do světa mladistvých, kteří nečekají, až dospějí, aby začali měnit svět kolem sebe. Už v mladém věku si vybrali boj za osvobození zvířat jako své poslání a i přes všechna úskal...


Literatura

Na cestách duše - kapesní přítel a rádce pro lidi v krizové životní situaci

nacestachduse 200Na světě existuje velké množství lidí, kteří svůj život zasvětili určitým věcem - může se jednat o péči o rodinu, práci nebo pomoc druhým. Nicméně jsou mezi námi stále lidé, kterým i přesto, že mají vše, po čem kdy snili, schází cosi, c...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

Kino Světozor chystá nový cyklus, ve kterém představí nedistribuční snímky z celého světa

svetozor 200Na rok 2022 si kino Světozor připravilo pro své diváky novinku. Ve středu 16. února zahájí nepravidelný cyklus zaměřující se na kvalitní filmy z festivalů, pro které žádná distribuční společnost nemá v plánu českou premiéru. Cyklus ponese jméno „Sv...