Pestré záhony pro krásu i užitek

Pestré záhony pro krásu i užitek

Tisk

pestre zahony 200V květnu jsme se my zahrádkáři dočkali zajímavé knihy z nakladatelství Esence o pěstování smíšených kultur Pestré záhony pro krásu i užitek německé autorky Agnes Pahlerové. Dozvíte se odpověď na otázku, které rostliny jsou dobří sousedé?

 


O autorce

Agnes Pahlerová vystudovala zahradnické vědy na Technické univerzitě Mnichov. Pracuje na volné noze jako autorka a věnuje se tématům zahradničení a životního prostředí. Ráda cestuje a navštěvuje zahrady po celém světě.

Co v knize najdete

Kniha je přehledně rozdělena do několika větších celků a ty vám poskytnou náhled do toho, o čem kniha pojednává: Chytré spojení – pro žaludek i oči, Zelenina – chutně zkombinovaná, Bylinky – květy a aroma, Ovocné plodiny – hlavní druhy, Smíšená kultura na malém prostoru – bedny, truhlíky, pěstební tašky, Květiny – pěkné a užitečné, zahradní praxe – příprava, péče, sklizeň, Přehledná tabulka, Netradiční druhy zeleniny, Dodatky. Barevný fotografický doprovod s popisky je nedělitelnou součástí knihy a působí velmi úhledně.

Celkový pocit

Pestré záhony jsou napsány přehledně a celkem fikaně – autorka vždy rozebere jednu rostliny, napíše něco málo i o jejím stanovišti, péči či sklizni a v samostatném rámečku se dovíme o vhodném doprovodu pro artyčok. V závěru knihy dokonce nachystala tabulku, kde si stačí vyhledat námi požadovanou plodinu a hned vidíme, jaké rostliny jsou dobrými sousedy a které naopak špatnými (+ je zde zaznamenán odstup mezi řádkami a odstup v rámci řádků). Trochu mě zklamal oddíl Netradiční druhy zeleniny – řekla bych, že když už něco takového autorka zařadí do knihy, měla by tomu věnovat víc, než jen stránku s krátkým popisem a fotkami pěti druhů rostlin.

Pestré záhony pro všechny!

Pěstování smíšených kultur má předobraz v minulosti, kdy historické zahrady spojovaly užitečné s krásným a kombinovaly okrasné rostliny s těmi jedlými. Pokud se chcete o tomto druhu pěstování rostlin dovědět víc, doporučuji vám právě tuto knihu, určitě nebudete zklamáni! 

pestre zahony pro krasu i uzitek

Název: Pestré záhony pro krásu i užitek
Autor: Agnes Pahlerová
Originální název: Die Mischung macht´s! (2019)
Žánr: naučná literatura, příroda
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2021, brožovaná vazba
Počet stran: 128
Hodnocení: 75 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/pestre-zahony-pro-krasu-i-uzitek/kniha/13691/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

René Nekuda s Tomášem Kříkavou o sobě, práci, plánech… prostě o životě

200rozPři své práci nakladatelské redaktorky jsem se potkala s mnoha zajímavými lidmi. Patří mezi ně také René Nekuda – lektor tvůrčího psaní, spisovatel, dramatik a cestovatel – a Tomáš Kříkava – manažer, ilustrátor, herec, moderátor… Oba plní sny sami sobě ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Využijte zimu k naplánování zahradních projektů

zahradni projekty200Zahradní projekty pro kutily je kniha s podtitulem Udělej si sám: jednoduché a kreativní zahradní vychytávky a obsahuje více než 60 návrhů pro začátečníky i pokročilé.

...

Z archivu...


Literatura

Město plné oken aneb když střela může přijít odkudkoliv...

mesto plne oken 200V nakladatelství Kalibr vyšel první díl ze série s „geniálním, zábavným a totálně nesnesitelným vyšetřovatelem“ od Roberta Pobiho s názvem Město plné oken.

...

Divadlo

Kulturní centrum Vzlet uvádí celovečerní divadelní inscenaci Příchozí, která tematizuje život lidí s tělesným postižením

Příchozí perexCelovečerní divadelní inscenace Příchozí, kterou v dnešní premiéře uvedlo kulturní centrum Vzlet, propojuje na jevišti lidi s tělesným postižením s herci. Podává téma života s handicapem jako silnou metaforu pro setkávání s čímkoliv novým,...

Film

Hole, bagy, míčky a zběsilé třískání kolem sebe aneb záchrana pověsti golfisty

altFilm Zelený svět z roku 1996 je dnes už klasickým ztvárněním jednoho sportovce a jeho velkých snů. Aby to nebylo tak jednoduché, hraje v něm Kevin Costner svou typicky zabedněnou roli, a tak není o různé životní karamboly při sledování příběhu nouze.  

...