Pacienti Sigmunda Freuda a jejich osudy

Pacienti Sigmunda Freuda a jejich osudy

Tisk

freud1 (2)

Zkusme se přenést na přelom 19. a 20. století do doby, kdy se ještě duševní choroby léčily metodou pokusů a omylů, psychiatrickým pacientům se snímaly řetězy, hysterické ženy ještě stále podstupovaly hysterektomii a velký pan Freud začínal zavádět svou psychoanalýzu. Knížka Pacienti Sigmunda Freuda Mikkela Borch-Jacobsena nabízí osudy 38 zajímavých osobností, které se staly pacienty proslulého doktora Freuda.

Kniha na první pohled zaujme svou skvělou myšlenkou přiblížit životní osudy historických osobností, které měly co do činění s léčbou duševních chorob ve své době. 38 životopisných portrétů dokumentuje způsob tehdejšího života a přístupu k pacientům, stav tehdejší medicíny i počátky psychoanalýzy. Mezi tyto osobnosti patří ženy i muži, umělci, filozofové, lékaři a vědci, kteří měli své vlastní problémy, ale často se vlivem bůhvíjaké léčby propadli do ještě větších psychických potíží nebo závislosti na drogách, nejčastěji morfiu či kokainu. Jednou z pacientek je i proslulá Anna O. neboli Berta Pappenheimová.

Publikace je to velice zajímavá, spoustu věcí byste raději snad ani nevěděli, jen mi tady někdy trochu vyvstává touha přečíst si o jednotlivých osobnostech daleko víc, ne pouze rychle a stručně shrnutých pár stránek základních fakt. Každému životnímu osudu jednoho člověka by mohla být věnována klidně i celá kniha…Ale chápu, že toto záměr autora nebyl. Chybí mi u všech ještě aspoň fotografie pro představu, jak ten člověk vypadal, ale třeba všechny fotky nebyly dostupné. Nějaké fotografie v knize sice jsou, ale velmi nepravidelně rozmístěné.

Kniha je ale dobře zpracovaná, v závěru je velké množství zdrojů. Autor si s tím dal hodně práce a informace jsou věrohodné a ověřené. Hodně vycházel z Freudových kazuistik. Je to skvělé historické dokumentární dílo. A rozhodně z něj nevyznívá obhajoba Freudovy práce či sympatie s tehdejšími způsoby léčby, ale naopak autor zdůrazňuje utrpení pacientů i to, jak na následky omylů lékařů třeba skončili velmi špatně nebo zemřeli, včetně svědectví pacientů, kteří uváděli, že „jim Freud uškodil". 

O autorovi:

Mikkel Borch-Jacobsen je profesorem literární komparatistiky na prestižní Washingtonské univerzitě v americkém Seattlu. Hloubkou svých poznatků a vědeckým přínosem se zařadil mezi přední teoretiky a historiky psychoanalýzy a psychiatrie. Pravidelně přispívá do magazínu London Review of Books, je rovněž autorem nebo spoluautorem šestnácti titulů, které byly přeloženy do devíti jazyků.

Ukázka z knihy:

„Nymfomanická, napůl nahá se válí po podlaze a masturbuje, dovolává se dr. Freuda, jehož otrokyní se chce stát.” O týden později to byl dr. Kaan, Svetlinův asistent, kdo se stal objektem jejího „erotického vzrušení”. Dvanáctého listopadu „se manické delirium týká téměř výhradně sexuálních záležitostí: myslí si, že je těhotná, každé vykálení je porod, výkaly jsou dítě, její největší klenot, který se snaží schovat před sanitářem pod polštář.”

(z příběhu o Mathilde Schleicher, která nakonec zemřela ve svých osmadvaceti letech na mučivé bolesti způsobené silným poškozením jater z důvodu předávkování špatně naordinovaným lékem – sulfonalem)

freud1

Název: Pacienti doktora Freuda
Překlad: Kateřina Orlová
Autor: Mikkel Borch-Jacobsen
Nakladatelství: Alpress
Počet stran: 328
Hodnocení: 90%

https://www.blog-alpress.cz/kniha-pacienti-sigmunda-freuda-knizni-novinky-21-tydne/
https://www.alpress.cz/pacienti-sigmunda-freuda/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec: Ale já raději stále znovu začínám, než končím...!

martin nemec 200Zatímco jedna kapela, kterou stvořil Martin Němec má čtyřicet let, druhé kapele je dvacet. Ta starší je legendární Precedens, ta druhá je už také kultovní a její název zní Lili Marlene. I když je každá jiná, je to Martin, který je jedin...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Přípravy na Chillibraní jsou v plném proudu

chillibrani perexLoni v září se konal první ročník festivalu milovníků pálivého Chillibraní spojený s druhým ročníkem mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého Chilližrout. Organizátoři byli tehdy mile překvapeni návštěvností a atmosfé...

Z archivu...


Literatura

Která ze tří temných korun bude zářit na trůnu?

Tři temné koruny, perexFantasy román Tři temné koruny od Kendare Blake mne na první pohled upoutal už svou temně černou obálkou. Temné koruny, temná obálka, temný příběh. Bylo rozhodnuto. Na chvíli se ponořím do temného světa a těším se, j...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Festival japonského filmu EIGASAI 2022 vypukne 21. 2. v Kině Lucerna

eigasai 200Už 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy bude ve dnech 21. – 27. 2. hostit pražské Kino Lucerna. Letos představí zcela unikátní filmy a návštěvníkům znovu přinese také oblíbené workshopy, kde si budou moci sam...