Utváření vlastní mytologie díky vykládačkám Archeo

Utváření vlastní mytologie díky vykládačkám Archeo

Tisk

Archer perexČtyřicet archetypů, karet, nad kterými můžete strávit poměrně dlouhý čas. Nejsou to karty jednoduché, sdílné a přímé. Naopak, je v nich tolik vrstev, že si dokážu představit soužití s Archeo kartami dlouhé i několik týdnů. Autor se s vervou pustil do díla, které je až fantazijní, hluboké jako svět Alenky v říši divů a možná i ilustrace připomínají takový až bizardní příběh. Vypráví příběhy různých typů, situací a dodávají jim naprosto jedinečnou atmosféru.

Ačkoliv mne zkraje připadaly jako „jen jiné taroty“, při bližším zkoumání barevné příručky i samotných karet jsem byla velmi rychle vyváděna z omylu. Některé významy a karty zdánlivě jako tarot vypadají a vychází i z jejich principu. Ale kam se mysl autorova vydala, to se jen tak nevidí…

A tak karty buď odložíte, protože jste víc na ty přímé…

Nebo si je vezmete a začnete bádat a procházet se v tom zajímavém světě hrdinských poutí, mytologie postav, které podle autora sídlí v každém z nás. Možná jsou to ty strůjci našich dětských hrdinských představ, neviditelných kamarádů a velkolepých plánů.

Ty, se kterými mluvíme, když potřebujeme radu – jo, pro samomluvu by tyhle karty byly vážně dobré!

Ty, které v sobě cítíme, když se na něco těšíme… nebo se něčeho bojíme.

Musím ale říci, že to nejsou žádné jemné karty nebo přívětivá sdělení.

Drsné a bez skurpulí

Autor často zachází do koutů lidské duše, kde vážně není pohodlno. U karetního sdělení v knížečce čekáte nějaké pohlazení nebo konkrétní radu, ale místo to ho se lehce zastydíte, protože se vás zeptá třeba na to, jestli ta víra, kterou zastáváte, je opravdu vaše, nebo si jen myslíte, že byste už měli zachovat dekorum a stále zastávat něco, co si už dávno nemyslíte.

Dokáže nám říct, že se máme zastavit, protože možná jdeme špatně.

Umělecké dílo

Velmi však oceňuji naprosto jedinečné zpracování, které odlišuje tuto sadu od mnoha jiných. Obrázky by se hodily do futuristických románů z minulosti. Však autor sám si dokázal své umění velmi dobře zúročit v kultovních dílech a ten rukopis hororové, strašidelné minulosti a představ o budoucnosti a lidských zákoutích temných duší, to je znát z každého obrázku.

Nad některými díly se zatetelíte zajímavým zpracováním, nad jinými otřepete hnusem, ano ano, ta víra zrovna není moc pěkná karta, protože nasazuje masky, ošklivé masky. A svým způsobem se dá říci, že karty jen ponoukají k vlastnímu hledání v sobě samých.

O aurotovi: Nick Bantock vyrůstal v Londýně a vystudoval uměleckou školu. Již ve 23 letech šel na volnou nohu a vyprodukoval za padesát let mnoho nádherných děl. Jen za svých prvních 16 let tvorby vytvořil na 300 knižních obálek.

V roce 1988 se odstěhoval do Vancouveru, poté na Bowen Island a tam vznikl nápad na jeho legendrání „Griffin a Sabine“, což je bestsellerová trilogie psaná jako série pohlednic a dopisů mezi hlavními postavami.

aa - kopie

Archeo - karty osobních archetypů

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2023, www.synergiepublishing.com

Original: The Archeo: Personal Archetype Cards

Překladatel:Kateřina Česalová

www.synergiepublishing.com/cs/shop/karty/vykladacky/000557_archeo.php 

Hodnocení: 90 % (skvělá originalita!)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jarmila Vlčková: Fotografování je moje vášeň, dar, který mi byl dán do vínku

jarmila vlckovaKaždý okamžik je výjimečný. Tak se jmenuje fotografická výstava Jarmily Vlčkové, herečky, fotografky a spoluautorky dětských knih. Svou tvorbu představuje od 16. ledna do 22. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Návštěvníci mohou vidět její m...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Routa, maminka a otakárek

Otakarek 9Jsou to už dva roky, co jsem si koupila sazeničku Routy vonné. Už tenkrát jsem se hodně těšila, až vykvete a já se konečně dozvím, jak vlastně ve skutečnosti voní. Letos se keříček parádně rozkošatil a už v květnu kvetla ostošest. Takže jsem si ...

Z archivu...


Literatura

Nahlédněte do života Jana Krause

jan kraus 200Nakladatelství BizBooks ve společnosti Albatros Media vydalo příběh Jana Krause s názvem Můj soukromý buzynes. Jedná se o první knížku, kterou o sobě napsal sám Jan Kraus, známý herec a moderátor.

...

Divadlo

„Je to otázka estetiky – ta molekula je krásná“

elegance molekuly 200Třešničkou na dortu letošního ročníku festivalu Setkání Stretnutie bylo představení Elegance molekuly Dejvického divadla. Na to se těšil vyprodaný hlavní sál, kterým se nesla slavnostní atmosféra. Vše umocnil ještě krátký pro...

Film

Captain America: Občanská válka je nabitý akcí od začátku do konce

Kažcaptain america 200dý nový film s nálepkou Marvel je očekáván s obrovským napětím a touhou. Nejinak tomu bylo i u dalšího pokračování Kapitána Ameriky s názvem Občanská válka. A tentokrát se máte opravdu na co těšit.

...