Prodají se pozemky pod historicky prvním pražským nádražím parostrojní železnice?

Prodají se pozemky pod historicky prvním pražským nádražím parostrojní železnice?

Tisk

200oMasarykovo nádraží je historicky první nádraží parostrojní železnice v Praze. Nyní zřejmě hrozí prodej pozemků pod ním, navíc pod cenou…

 

 

 

 

Na hrozící prodej pozemků pod ním se chtěla ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka prostřednictvím interpelace zeptat poslankyně Olga Havlová (VV, zvolena za Úsvit přímé demokracie). Ministra se chtěla dotázat, zda vůbec o plánech Českých drah ví a zda budou pozemky prodány podle nezávislých znaleckých posudků a cenových map. Ministr se však na zasedání bez omluvy nedostavil.

„Podle informací které jsem dostala od exposlankyně Kateřiny Klasnové reálně hrozí nebezpečí prodeje pozemků pod Masarykovým nádražím, a to do konce roku 2013. Pozemky by tak získala společnost Station Investment, jejíž majoritním vlastníkem je investiční skupina Penta. Celkem se jedná o prodeji 44 000 metrů čtverečních lukrativních pozemků,“ řekla Havlová. S tím, že v prosinci 2011 prodeji pozemků pod cenou zabránilo ministerstvo dopravy pod vedením VV.

o

Na to, jaká by měla být cena a objem prodávaných pozemků dnes, se Českých drah zeptala právě zastupitelka Prahy 1 Kateřina Klasnová (VV) - podle jejích informací má být zmíněných 44 000 metrů čtverečních pozemků prodáno za 250 milionů korun. České dráhy v odpovědi pouze potvrdily jednání s Pentou. „K uzavření nových smluvních vztahů se společností Penta zatím nedošlo. Z toho vyplývá, že není smluvně stanoven ani rozsah, ani cena nemovitostí, které by společnost Penta případně nabyla,“ reagoval na dotaz ředitel právního oddělení Českých drah Jan Čermák.

Penta chce upravit územní plán…

Že se něco děje, potvrzuje i žádost Penty, adresovaná Praze 1, o úpravu územního plánu. „Oproti stávajícímu stavu požadují zástupci Penty například zmenšit plochu zeleně navazující na parčík u Muzea hlavního města Prahy a umožnit výstavbu budovy napříč urbanistickou osou procházející ulicí Na Florenci směrem ke Karlínu. Komise územního rozvoje Prahy 1 však tyto změny nedoporučila,“ uvedla Klasnová. Co se týče prodeje pozemků pod nádražím, věc, která čekala roky, se podle ní nemusí uskutečnit v řádu týdnů, a lze jen doufat, že Penta nezíská od zadlužených Českých drah lukrativní pozemky v centru Prahy pod cenou.

Umístění Masarykova nádraží a kolejiště navrhl roku 1842 Jan Perner, budovy architekt Antonín Jüngling, postavily je firmy Vojtěch Lanna a bratři Kleinové v letech 1844–1845 jako součást trati Praha–Olomouc. „Je to (po zboření Denisova nádraží - Praha-Těšnov) jedno z posledních pražských neprůjezdných, terminálových, hlavových nádraží sloužící k osobní dopravě, zejména regionální z východního a severního směru. Téměř celé nádraží leží na severovýchodě Nového Města, zhruba pod přemostěním Severojižní magistrálou probíhá hranice městských částí Praha 1 (kde leží celá odbavovací část nádraží) a Praha 8 (zhlaví a část technického zázemí),“ uvádí Wikipedie.


Foto: http://www.msdevelopment.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

František Nedvěd: „Jako legenda se vůbec necítím.“

frantisek nedvedFrantišek Nedvěd, který dal světu písně Stánky, Rozchod či Valčíček, brzy oslaví 65 let. Nyní jej můžete zastihnout na turné s bratrem Janem nebo se zaposlouchat do jejich spo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zmrzlina bez zmrzlinovače pro kamarádovu dcerku a zdravá čokoláda

Čokoládová zmrzlina.Fotor. Malý o.Kamarádova dcerka, školačka, má ke mně skutečně bezmeznou důvěru. A důvěru dítěte není radno zklamat. Získala jsem ji zřejmě v okamžiku, kdy jsem se nad každo...


Literatura

Štěstí v neštěstí

stesti v nestesti200Nakladatelství Ikar vydalo v červnu knihu Danielle Steel Štěstí v neštěstí, kde se podíváme na jednu zamotanou rodinnou ságu. Některé věci prostě dokáže vymyslet jen život!

...

Divadlo

Pravda po francouzsku

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toh...

Film

Moje kino LIVE nabízí filmy i v době omezeného pohybu

kinoVybraná menší kina se rozhodla zprostředkovat filmy online a zajímavým způsobem nabídnout i další program. V pátek 27. března to byla třeba beseda s Vítem Klusákem, režisérem filmu V síti. Program bude pokračovat i během dubna. Projekt nese název Moje kino LIV...