Český Krumlov bude i letos žít hudbou

Český Krumlov bude i letos žít hudbou

Tisk

Krumlov perex 1Hudba, divadlo a další kulturní události budou tím hlavním, co tvoří kulturní nabídku Českého Krumlova v letošní sezoně. Řadou prestižních akcí se připojí k Roku české hudby, který připadá právě na rok 2014. A protože Český Krumlov každoročně rozšiřuje nabídku rekonstruovaných památek, otevře letos veřejnosti poprvé další klenot: Domek Egona Schieleho

 

 

Zahradní domek u Vltavy, v němž v roce 1911 žil a pracoval malíř Egon Schiele, skýtá romantické a inspirativní prostředí, jehož atmosféra osloví nejen milovníky umění. O jeho opravu se postaral Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s r.o., který je dceřinou společností města a tento objekt zakoupil ve značně zchátralém stavu. Citlivě ho zrekonstruoval a pronajal Egon Schiele Art Centru. Od podzimu ho dalo k dispozici umělcům jako ateliér a na letošní hlavní sezonu dům poprvé otevře veřejnosti. Návštěvníci vstoupí do garsonky vybavené replikami Schieleho nábytku, kde si mohou posedět, vypít kávu a prolistovat katalogy i knihy. O patro výš uvidí také mansardový ateliér, kde budou po celé léto vystavené práce vzniklé během zimních pobytů umělců. 

 Krumlov3

V kulturní nabídce Českého Krumlova hraje i letos prim hudba. Organizátoři nejdelší české hudební přehlídky, Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov 2014, avizují program spjatý s letošním Rokem české hudby. Ve 23. ročníku festivalu se zaměří především na hudbu romantismu i 20. století, ale rovněž například na starou hudbu a její dobovou interpretaci. Plánují také večery nazvané Pocta Bedřichu Smetanovi, Pocta Antonínu Dvořákovi či Pocta české hudbě. Těžiště dramaturgie zůstává v tzv. vážné hudbě, festival však opět nabídne i další žánry, některé rovněž s českou tématikou: Český národní večer či výběr z českých muzikálů.

Letní hudební menu začne v červnu tradičně Festivalem komorní hudby, jehož vyhledávanou součástí je prohlídka interiérů českokrumlovského zámku, doplněná živou hudbou dobových nástrojů. Perlou bude letos věrně provedená zámecká slavnost z 18. století nazvaná Barokní noc.   

V září bude kulminovat seriál koncertů jazzové a alternativní hudby Jazzky Krumlov, kdy se na netradičních místech představí špičkoví domácí i zahraniční interpreti těchto žánrů. Nebude chybět ani oblíbený Festival barokních umění, který přibližuje díla barokních autorů v autentických historických prostorách a v zámeckém Barokním divadle přichystá další lahůdku - novodobou světovou operní premiéru barokní opery L´Impermestra skladatele Johanna Adolfa Hasse včetně ohňostroje a slavnostní barokní iluminace.   

Sérii komorních koncertů přinesou v listopadu Krumlovské podzimní recitály, které představují špičkové hudebníky z Čech i ze zahraničí. 

Krumlov1

Mezi významné turistické zastávky bude i letos v Českém Krumlově patřit oblíbené Otáčivé hlediště. Točna v zámeckém parku přiláká ročně v průběhu letních měsíců nad 50 000 diváků, kteří si mohou vybírat z žánrově pestré palety představení. Toto atraktivní místo spravuje českobudějovické Jihočeské divadlo, jehož čtyři umělecké soubory - činohra, opera, balet a soubor Malého divadla (loutkohra) - zde během sezony nabídnou 85 představení. Od června do září se mohou návštěvníci Otáčivého hlediště těšit na tři činoherní představení - Tři mušketýři, Dekameron, Sluha dvou pánů, na operu Rusalka, muzikál Divotvorný hrnec, baletní představení Carmen a dva pohádkově-dobrodružné rodinné tituly Cesta kolem světa a Pták Ohnivák a lišák Zorro. Neopakovatelné kouzlo Českého Krumlova, města zapsaného na seznamu UNESCO, vytvářejí samozřejmě památky. V nich se odehrává většina kulturních představení a dalších prestižních akcí, například Slavnosti pětilisté růže, Festival komorní hudby, Mezinárodní hudební festival ČK nebo Festival barokních umění. I mimo dobu konání festivalů a slavností má ovšem město co nabídnout, v prvé řadě návštěvu mimořádného Hradního muzea, které je otevřené po celý rok. Je naplněno obrovským množstvím skvostů, ale uspořádáno moderně a citlivě, takže zaujme každého. Návštěvníci se seznámí se způsobem života správce panství a uvidí dosud nevystavované exponáty – např. soubor gotických vitráží, eggenberské mincovní stroje nebo pokladnici sakrálního umění s proskleným relikviářem s ostatky sv. Reparáta. V zimním období je na Českokrumlovsku možné navštívit také hrad Rožmberk, který otevírá návštěvníkům speciální vytápěnou prohlídkovou trasu. Jejím prostřednictvím se zájemci ocitnou v soukromých pokojích rodu Buquoyů z doby kolem poloviny 19. století.

Hudební festivaly v Českém Krumlově 2014 

Festival komorní hudby (27. 6. – 6. 7. 2014)                                                                               
Spolu s létem přichází hudební festival s nejdelší tradicí ve městě. Díky přízni významných našich i zahraničních umělců se v průběhu let proměnil ze své kdysi skromné podoby v oblíbenou kulturní událost s věhlasným mezinárodním renomé. Hojně navštěvovanou součástí programu je Hudba v proměnách času, nabízející prohlídky interiérů zámku podmalované živou hudbou dobových nástrojů. Vyslovenou perlou pro návštěvníky festivalu je i věrně provedená zámecká slavnost z 18. století – Barokní noc na zámku Český Krumlov.      

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (18. 7. – 16. 8. 2014)
Spojení atraktivního prostředí historického města a hudby mnoha žánrů od 15. století až po současnost, navíc za účasti řady slavných našich i světových interpretů, vydobylo festivalu skvělé renomé. Přehlídka je nejen vrcholem krumlovského kulturního léta, ale jednoznačně i přední kulturní akcí v rámci celé České republiky. Festival dává prostor i mladým umělcům. Program zahrnuje symfonické i komorní koncerty klasické hudby, operní a písňové recitály, jazz, folk, muzikál, crossover či tzv. národní večery spojené s kulinářskými zážitky. Rok 2014 je vyhlášen Rokem české hudby. I dramaturgie Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov 2014 se proto soustředí na českou hudbu, aniž by však opomíjela špičkovou světovou produkci. Program 23. ročníku MHF ČK se zaměří na hudbu romantismu i 20. století, ale rovněž například na starou hudbu a její dobovou interpretaci. České hudbě bude věnováno hned několik večerů: Pocta Bedřichu Smetanovi, Pocta Antonínu Dvořákovi či Pocta české hudbě. V cyklu komorních koncertů v Maškarním sále vystoupí tentokrát převážně čeští interpreti. Těžiště dramaturgie zůstává v tzv. vážné hudbě, festival však jako již tradičně nabídne i různé jiné žánry a žánrové přesahy, některé rovněž s českou tématikou: Český národní večer či večer s melodiemi z českých muzikálů v podání populárních muzikálových hvězd.

Jazzky Krumlov (6. 9. 2014)
Nejen tóny vážné hudby zní starobylým městem, zdejší akustika svědčí i jiným hudebním proudům. Celoroční seriál koncertů jazzové a alternativní hudby kulminuje vždy na počátku září tradičním víkendovým festivalem, kdy se na netradičních místech představí špičkoví domácí i zahraniční interpreti těchto žánrů. 

 Festival barokních umění (19. – 21. 9. 2014)  
S roční pravidelností přibližuje díla barokních autoru v autentických historických prostorách regionu, města a zámku Český Krumlov. Vždy v rámci každého ročníku probíhá v Barokním divadle zámku Český Krumlov novodobá světová premiéra barokní opery v plně scénickém a výpravném (autentickém) provedení.                                                                                  

Krumlovské podzimní recitály (1. – 29. 11. 2014)
Jedná se o sérii komorních koncertů, které budou probíhat každou listopadovou sobotu v renesančním sále Vlašského dvora v Panské ulici. Právě tento prostor umožňuje prožít neopakovatelnou atmosféru mezi interpretem a publikem. Od počátku festivalu je naší prioritou představit posluchačům vynikající a špičkové hudebníky z Čech i ze zahraničí. Každý z návštěvníků si přijde na své, díky rozmanitosti programu. Věříme, že každoročně budou “Krumlovské podzimní recitály” nádherným zážitkem pro posluchače komorní hudby.                                                 

Festival vína Český Krumlov (11. - 30. 11. 2014)
Jedenáctý den listopadu přijíždí dle tradice Martin na bílém koni a přiváží se sebou nejen první sníh, ale také první víno roku. Tímto začíná Festival vína a vybrané místní restaurace nabízejí nejen Svatomartinské víno nebo husu. Degustační akce nabízejí vytříbená domácí i zahraniční vína, lokální gastronomické speciality a setkání se znalci vína. Vrcholem festivalu je Zahradní slavnost vína, degustační a prodejní přehlídka vín.

Krumlov2

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor (zdroj: město Český Krumlov)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Petříčková: O hnědých pastelkách se mi i zdálo…

200roByla to první nabídka pro opravdové ilustrace do knihy. „Poprvé jsem vzala pastelky, abych s nimi vytvořila něco, co bude zdobit knižní stránky,“ říká Renata Petříčková, kterou zhruba před rokem s touto nabídkou oslovila autorka knihy Hvězdná obloha. Ilus...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

VE ZNAMENÍ STŘEDOEVROPSKÉHO FILMU - PRVNÍ OCHUTNÁVKA

3kino fest Marianske perexIda. Ederly. Svátek babiček. Přistoupili? Amerika. Pět filmů v centru Prahy, které představí nenápadný půvab středoevropské kinematografie. Pět filmů, které reflektují dění na starém kontinentu. Takové je Letní ...

Z archivu...


Literatura

Sbírka sci-fi povídek od ženy, kterou muži neviděli

Zena kterou muzi nevideli perexOsmnáct ponurých vizí tvoří vrchol z nepříliš obsáhlé povídkové tvorby Alice Sheldonové, spisovatelky publikující pod mužským pseudonymem James Tiptree, Jr. Dotýkají se lidského vnímání a poznání, met...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Spider-man: Homecoming

spider-man200Dlouho očekávaný v pořadí již šestý návrat Spider-mana na filmová plátna je po 3 letech konečně zde. V únoru roku 2015 uzavřely Marvel Studios a Sony smlouvu, týkající se postavy Spider-mana a jejího užití ve filmech v produkci Marvel, čímž se...