Zchátralá Švýcárna se proměnila v muzeum starokladrubského vraníka

Zchátralá Švýcárna se proměnila v muzeum starokladrubského vraníka

Tisk

svycarnaSlatiňany, proslulé chovem starokladrubského vraníka a zámkem s unikátní hipologickou sbírkou, získaly novou turistickou atrakci. Od července bylo veřejnosti zpřístupněno nové Interaktivní muzeum starokladrubského vraníka, které se nachází v objektu nově zrekonstruované  Švýcárny.

 

Švýcárna vznikla jako salaš v polovině 19. století přestavbou myslivny nedaleko původní hájenky jižně od zámeckého parku. Myslivna, postavená brzy po roce 1839, neměla však sloužit pro správu lesů, ale pro občasný pobyt panstva v přírodním prostředí.

Švýcárna se stala jedním z romantických prvků doplňujících auerspergské sídlo ve Slatiňanech za Vincence Karla Auersperga, inspirovaného jeho cestou do Anglie v roce 1837.

svycarna rekonstrukce

Za vzor si vzal horské salaše ve švýcarských Alpách. Ze Švýcarska si také nechal dovézt stádo typického černostrakatého skotu a kolem Švýcárny pro ně nechal zřídit pastviny. Později přibyly i ovce. Zámecká kuchyň byla odtud zásobována kravským a ovčím mlékem a mléčnými produkty. Auerspergové měli v domě mj. uloženou také svou sbírku keramiky. Švýcárna dostala v letech 1847- 1848 podobu a úlohu salaše přístavbou dvou přízemních křídel k patrové myslivně.

svycarna ruina

Po první světové válce Švýcárna sloužila k ubytování auerspergských zaměstnanců či později zaměstnanců státního hřebčína. Posledním obyvatelem Švýcárny byl do roku 1976 František Zeman. Objekt, který je známý i ze seriálu Dobrá voda, kde v něm bydlel stájný na penzi Hanousek (hraný Josefem Kemrem), od 80.let 20.století dlouhodobě chátral. Díky dotacím z EU byl však zachráněn před úplným zničením.

svycarna muzeum

Dnes je ve Švýcárně, která má bezbariérovou úpravu, Interaktivní muzeum starokladrubského vraníka. V přízemní hale se nachází expozice věnovaná historii a standartům tohoto plemene, historii Švýcárny a knížecímu rodu Auerspergů, osobě profesora Františka Bílka, který toto plemeno zachránil před vyhynutím. K vidění jsou různé druhy podkov, bičíků, sedel, písemnosti prof. Bílka, olejomalby s koňskou tématikou aj. V patře se nachází kopie koňského boxu z Kladrub s figurínou koně a ukázkami krmení, trenažér simulující jízdu s dvouspřežím, figurína koně, na níž si děti mohou vyzkoušet, jak se takový koník čistí, sedlá, uzdí a jaký je pohled z  „koňského" hřbetu, dětský koutek a promítací sál, v němž nepřetržitě běží několik krátkých filmů o starokladrubském vraníku (standarty, porod koně, život koně, využití koně, podkování, zapřahání), o životě prof. Bílka a o historii Švýcárny.

svycarna muzeum

svycarna muzeum box pro kone

Cesta ke Švýcárně vede podél výběhů, v nichž návštěvníci mohou obdivovat starokladrubské vraníky v celé kráse.  Děti jistě ocení, když prohlídku Švýcárny rodiče spojí s návštěvou nedalekého Kočičího hrádku.

svycarna drezura kone

Zdroj informací: slatinany-svycarna.eu
Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michaela Linková, někdejší Televizní dívka Líza, se dnes věnuje i klasické hudbě

linkova200Populární zpěvačkou se stala Michaela Linková v osmdesátých letech. Tehdy zaujala původními písničkami, ale i zvláštním zabarvením hlasu a přirozeným vokálním a jevištním projevem. Zabodovala ve Zlatém slavíkovi, vystupovala v televizi i na koncert...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dyzajn Márket

DMJiž 3. srpna se opět piazzeta Nové scény Národního divadla promění v živé tržiště, v prostor pro setkání milovníků autorské tvorby. Akce, která už má stovky příznivců přináší ojedinělou příležitost k rozšíření (nejen) garderoby o originální kousky. Kultura21 vám...

Z archivu...


Literatura

Deset andělských témat pro každý den

deset-poselstvi-vasich-andelu 200Někdy má lidská duše potřebu naděje…. Víru v pohlazení. A vědomí, že sami sobě můžeme být tím nejlepším rádcem, protože sami sebe nejlépe známe. Tato kniha je malou studnicí moudrosti, kterou v sobě má každý. A říkejme té moudro...

Divadlo

Dracula znovu ožil

dracula perexNepodléhejme šalebnému vábení nadpřirozených sil, mezi které reklama a propagace zajisté patří. Nechal jsem se zviklat sugestivní nabídkou, že divadelní představení Dracula Reloaded, čas od času divadlem Aqualung pořádané v Ž...

Film

Sedm statečných se vrací

sedm statecnych200Při honbě za divácky atraktivními náměty filmaři hledají „zlatou rybku“ také v úspěšných, dokonce ikonických dílech minulých desetiletí – takže jen letos se nové verze dočkali Ben Hur i Vinnetou, nyní následováni SEDMI STATEČNÝMI. Rež...