Co je a není komunismus? Nad tím se zamýšlí autorka Bini Adamczak

Co je a není komunismus? Nad tím se zamýšlí autorka Bini Adamczak

Tisk

Komunismus (2)"...Když se továrna nezajímá o lidi, ale lidé se mají zajímat o to, co zajímá továrnu, a továrnu zajímá jen nákup a prodej, tak se zdá, že je to něco moc důležitého...," píše berlínská politická teoretička a umělkyně Bini Adamczak v knize s názvem "Komunismus (nejen) pro děti aneb jak vše bude jednou jinak", kterou opatřila vlastními ilustracemi.

 


Kniha byla v České republice vydaná loni Nakladatelstvím Neklid, do češtiny ji přeložil Matěj Pardus. Je plná různých situací, kdy se lidi snaží o společné rozhodování a sdílení, ale pak z toho většinou vyjde, že to komunismus není a že tak si to lidé nepředstavovali, protože rozhoduje jen část lidí.

Mimochodem, za komunismus autorka nepovažuje ani bývalé režimy ve východním bloku (kde vyteklo plno krve a bylo plno bezpráví). "...historický socialismus nakonec sám vyústil v nové formy barbarství...," píše a dává to do protikladu s výrokem Rosy Luxemburg "socialismus, nebo barbarství".

Rozhodují jen hrncoví lidé
Názorná ukázka z knihy: "...Protože hrncoví lidé mají jako jediní přehled o přáních, mohou ovlivnit, co a v jakém množství se bude vyrábět. A tak jsou stále mocnější a bohatší, zatímco lidé v továrnách pracují stále víc a jejich přání se vyplňují stále méně. A lidé si řeknou: ´Takhle jsme si to nepředstavovali. Chceme přece o všem rozhodovat sami, ale teď už rozhodují jen hrncoví lidé. A místo abychom mluvili spolu, mluvíme jen se seznamy přání.´..."

Komunismus

"Knihu jsem začala psát jako teoretický výklad myšlenek Karla Marxe o budoucnosti. Brzy jsem ale narazila na spisovatelský blok. Uvědomila jsem si, že zvláště v epoše "konce historie" není možné psát o touze po jiném, solidárním světě, osvobozeném od nadvlády, jazykem, v němž chybí touha," uvedla loni Bini Adamczak v rozhovoru pro web A2larm.cz.

Odpověď na to, co je a není komunismus, není v knize jednoduchá ani prvoplánová, a nelze ji vystihnout heslem. Někdo ji nenajde ani po důkladném přečtení knihy. "...Příkaz, že krásný obraz skutečného komunismu nelze ukázat, legitimuje zavírání očí před ošklivými obrazy falešného komunismu...," píše mimo jiné autorka.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Skoro úplně vymyšlený film je dotočen!

skoro vymysleny film200Skoro úplně vymyšlený film, autorské dílo z rukou mladých umělců, je dotočen! Film vychází z poetiky básně Charlese Bukowskiho a věnuje se hledání, iluzím, platonické lásce a je protkán mel...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Panenky pro šikulky

pane 200Jak uplést, ušít a vytvořit nádherné panenky krok za krokem? To radí Jane Bullová ve své nové, již třetí knize. Autorka tvoří pomocí běžně dostupných materiálů a potřeb. Výsledný efekt je opravdu skvostný.

...

Literatura

Třinácté znamení. Erotikou nabitá vlčí romance

trinacteznameni1V nakladatelství Cosmopolis v edici New Adult vyšla kniha Třinácté znamení, která rozehrává příběh ve fantastickém světě lidí proměňujících se ve vlky a žijících ve skupinkách nazvaných podle znamení zvěrokru...

Divadlo

Simply Simplicius aneb Svatá prostoto! Geisslers zvou na premiéru adaptace barokního románu

Simply Simplicius200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v sobotu 29. dubna v Divadle VILA Štvanice premiéru nově-barokní adaptace románu Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Hanse Jacoba Christoffela von Grimmelshausena. Vydejte se po st...

Film

Čtyřlístek ve službách krále míří do kin už 31. ledna

ctyrlistek ve sluzbach krale 200Král Rudolf v touze po zlatotvorném kameni mudrců vydává všanc poklad nejcennější - svatováclavskou korunu i blaho celého království. Podle prastaré věštby jedině podivné bytůstky ze vzdálené budoucnosti m...