Enneagram pro pochopení sebe sama i druhých

Enneagram pro pochopení sebe sama i druhých

Tisk

enneagram perexSnad nejpřesnější návod na to, jak pochopit vlastní povahu! Nejlepší popis osobnosti! A chvályhodné pochopení reakcí na svět kolem sebe. Asi tak lze shrnout Enneagram – Průvodce probuzením. Tento systém objevování pravého Já má jednu obrovskou výhodu, na rozdíl od mnoha dalších nabízí okamžitě i cestu k tomu, jak se svými slabinami žít, jak se jimi nechat posílit a čemu se vyhýbat, pokud je nechcete příliš pokoušet. Jednoduše je to NÁVOD NA ŽIVOT. A to se vším všudy.

Navíc podrobné rozebrání každého typu osobnosti se podobá cestě labyrintem, kde někdy jste na výsluní, protože „ano ano, to jsem já“, a jindy procházíte temnotami a nepoznanými částmi, u nichž vám může dojít až časem, že vám život ovlivňují také, ale méně viditelně a spíše podvědomě. Nebo nemusí být vaší součástí, protože většina z nás je lehkým mixem několika typů. Jeden typ bude dominovat, další typ se může lehce přidat.

Enneagram: celoživotní vzdělávání o sobě samých

V podstatě každá knížka o systému enneagram je užitečným pomocníkem. Tato publikace nám dává v poměrně malém formátu velké množství informací poskládaných velmi srozumitelně, jasně a s důrazem na to, jak sami sobě pomoci. Jakožto čtenáři si můžeme klást mnoho otázek:

-    Jak zřetelně často náš typ ovlivní dětství. "Šestky se rodí do takových rodin, nebo z jiného čísla právě typ rodinného prostředí udělá šestku?"

-      Velmi těžké úkoly. Od strachu k odvaze, od vzteku ke smíření. Tyto zásadní principy enneagramu jsou bez milosti pojaty tak, že poskytují jasný návod jak z jedné vlastnosti přejít k druhé, což - chtě nechtě - je velmi důležité pro plnou spokojenost se svou povahou, ať už je jakákoliv. Jak tohle je těžké a bolavé číst?!

-    Pročtete si i typy osobnosti, které jsou vám velice cizí, načež je dobré si uvědomit, že i takto může někdo přemýšlet. Nemusíme vždy podle sebe soudit druhé. Navíc je to dost často chyba.

Devět typů osobností

Devět typů osobnosti, devět návodů, devět různých světů, z nichž mnoho je společného, mnoho je ale naprosto odlišného. Typy našeho reagování na svět jsou opravdu rozličné: Co někoho naplňuje spokojeností, je pro druhého noční můrou. Knihu tak lze využít nejen pro vlastní urovnání života a pochopení sebe sama, ale i pro lepší pochopení různých lidí a toho, že někdy oni nemusí chápat nás, protože vůbec netuší, že i my vnímáme svět kolem sebe jinak.

Enneagram nás obecně naučí nejen porozumět, ale také lépe kultivovat, šlechtit a přetvářet své reakce na svět tak, aby byly pro nás pochopitelné, aby měly smysl, abychom věděli co a kdy proč děláme, a aby nám celkově celý život byl k užitku.

A to je důvod, proč tato kniha může být na nočním stolku celoročně v dosahu…

enneagram

Enneagram - Průvodce probuzením

Original: The Enneagram Guide To Waking Up

Přeložil:  Eva Leňová

Rok vydání: 2022

Nakladatelství: Synergie

Hodnocení: 90 %

www.synergiepublishing.com/cs/shop/knihy/osobni-rust/000556_enneagram-pruvodce-probuzenim.php 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Beseda u Bigbítu: Kdysi tu začínala Vypsaná fixa

beseda u bigbitu sevcikTomáš Ševčík, muž který stojí za současnou organizací hudebního festivalu Beseda u Bigbítu. Festival, který organizuje parta dobrovolníků ve svém volném čase bez nároku na mzdu, sl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zdravá kočka – tipy a triky pro šťastnější život

kockaPočet koček celosvětově překračuje množství psů a obliba kočičáků stále roste. Uvádí to kniha Zdravá kočka, která je souborem tipů a triků, jak zajistit vaší kočce šťastnější život. Autorkou je Arden Moorová.

 


Literatura

Kuchařka Markéty Hrubešové pro vytížené ženy

kucharka tak varim jaPopulární herečka je dobře známá svou vášní k vaření. Zúčastnila se i pořadu VIP Prostřeno. Zároveň v roce 2011 vydala kuchařku pod názvem Tak vařím já, kde prezentuje své recepty. Kuchařka je urč...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

Soudce, který spáchal těžký zločin. Nebo ne?

soudce 200Malé americké město, tam je soudce veleváženou osobou. Alespoň navenek, protože za dveřmi jeho domova už to tak zřejmé být nemusí. Jaké by to asi bylo, kdyby vás vychovával muž, u kterého není jasné, jestli je víc despota, nebo člověk, který chce za...