Zimní období a výživa koní

Zimní období a výživa koní

Tisk

kone zima 3Pro každé roční období, pro každý zdravotní stav zvířete, ale i pro každou věkovou skupinu koně je třeba volit jiné krmivo a krmné doplňky. Spousta chovatelů a majitelů krmí své koně levnými granulemi, případně ovsem, pšeničnými otrubami a myslí si, že tak jejich kůň dostává všechny potřebné živiny pro to, aby následně mohl podávat vrcholné výsledky. Je to stejné, jako bychom sami sebe krmili pouze instantními polévkami v sáčku a naše vedení v práci po nás neustále požadovalo, abychom podávali výkon na 150%.

 

Pojďme se tedy podívat na to, jaké složky by se měly objevit v zimním jídelníčku Vašeho koně.

kone zimnivyziva 1

Seno
Jedná se naprosto jasný základ krmné dávky Vašeho koně. Seno je významným zdrojem vlákniny a dalších živin. Vždy dbejte na kvalitu sena s ohledem na jeho přípravu, zpracování, ale i skladování. Seno skladujte především v suchu.

Senáž
Stejně jako kvalitní seno, je i senáž, velmi dobrým zdrojem vlákniny a dalších živin. U senáže je obzvlášť velmi důležité kvalitní zpracování i skladování, trávicí systém koně může být velmi náchylný na příjem špatné kvality senáže a může tak Váš koník skončit s kolikou.

Oves
Oves je možné koním podávat vcelku, tedy v podobě zrna, nebo ve šrotované či mačkané formě. Jakkoli zpracovaná podoba by měla být vždy zkrmena „za čerstva“, později dochází ke snižování kvality, žluknutí a plesnivění zpracovaného zrna. Oves je pro koně bohatým zdrojem sacharidů a vlákniny, koni přes zimu zajišťuje zdroj pro výrobu vnitřního tepla. Objem ovsa by měl být odpovídající množství pohybu, který je Vašemu koni dopřán.

Kukuřice
Kukuřici je možné zkrmovat koním v podobě zrna, našrotovanou nebo v podobě kukuřičných vloček. Kukuřice koním slouží taktéž jako zdroj sacharidů, avšak oproti ovsu obsahuje méně vlákniny, která je potřebným zdrojem tepla během zimních měsíců.

Rýžové otruby
Rýžové otruby jsou bez pochyb tím nejlepším zdrojem pro akumulaci tepla v těle Vašeho koně. Rýžové otruby jsou navíc vhodné pro špatně krmitelné koně, koně v rekonvalescenci, ale i v přípravě na závodní sezónu.

Lněný olej
Lněný olej je dobrým dlouhodobým zdrojem pro vytváření tepla pro koňské tělo, podporuje trávení a navíc má pozitivní vliv na srst a kůži v době přelínání.

Mrkev, jablka, červená řepa
Šťavnaté ovoce a zeleninu (pokud nemáme k dispozici v čerstvé podobě, lze v dnešní době zakoupit sušenou podobu) doplňují potřebné vitamíny, které podporují imunitu koně. Při podávání dbejte na perfektní čerstvost a kvalitu. S ohledem na tyto složky je vždy třeba myslet na aktuální kondici, ve které se zrovna Váš kůň nachází. Konzultujte tedy aktuální stav s Vaším veterinářem a následně krmnou dávku s výživovým poradcem.

kone zima 2

Přeji Vám krásně a zdravě prožité zimní měsíce s Vašimi koňmi! 

Martina Burianová – www.cavallino.me, www.martinaburianova.cz


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klára Cibulková: „Stvořit hlasem představu“

Klara Cibulkova 200Ve vydavatelství OneHotBook právě vyšla audiokniha DNA od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Namluvila ji herečka Klára Cibulková, se kterou vám nyní přinášíme rozhovor.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Správnou hračkou se stala edukativní hra Abeceda a čísla

Abeceda a cisla perexSdružení pro hračku a hru, ve spolupráci s Unií výtvarných umělců a Asociací předškolní výchovy, udělili v letošním roce ocenění Správná hračka hře českého výrobce EFKO - Karton, s.r.o. Odborná porota složená z pedagogů ...

Z archivu...


Literatura

Eve Makisová: Tymiánové dopisy

tymianove dopisy 200Hledáte čtení, které bude strhující, trošku historické, trošku limonádově romantické, voňavé po dobrém jídle a na druhé straně syrové válečnou tématikou a drsností etap lidské historie, na něž se raději zapomíná? Eve Makisová vy...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Skandinávská filmová série Oddělení Q je zpět. Pátý díl Marco zamíří do českých kin na začátku srpna

DMarco 200o českých kin se 5. srpna vrátí populární filmová série Oddělení Q, která vzniká podle knižních bestsellerů dánského autora Jussiho Adler-Olsena. Stejně jako v sérii knižní i v kinech bude pátým dílem film s názvem Marco. Tým detektivů v čele s Carl...